Нові вимоги до торгівлі харчовими продуктами на продовольчих ринках

19:05:2020 г.

Постанова Головного державного санітарного лікаря України від 16 травня 2020 року № 21 внесла зміни до його ж постанови "Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках" від 27 квітня 2020 року № 14. Постанова № 21 вступила в силу 18 травня.

Наведемо оновлені вимоги щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках:

1) наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів відповідно до Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів";

2) допуск працівників агропродовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію агропродовольчого ринку здійснювати виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;

3) наявність на кожному вході (в'їзді) на територію агропродовольчого ринку диспенсерів з антисептиком;

4) кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території агропродовольчого ринку, не повинна перевищувати кількості з розрахунку один покупець на 10 метрів квадратних торгівельної площі ринку;

5) наявність захисних екранів між продавцями і покупцями із плівки або пластику. Забезпечення відстані між робочими місцями продавців не менш як півтора метри, за умови наявності між місцями торгівлі захисних екранів, або трьох метрів у разі їх відсутності; (підпункт 5 пункту 1 у редакції постанови Головного державного санітарного лікаря України від 16.05.2020 р. N 21;

6) проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця - в кінці кожного робочого дня;

7) відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до агропродовольчого ринку території;

8) забезпечення постійного інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись, та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19.