Главная arrow Архив газеты arrow 2010arrow 24arrow Как вести Книгу учета доходов и расходов ФЛП: налоговиками разработан Проект приказа



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Как вести Книгу учета доходов и расходов ФЛП: налоговиками разработан Проект приказа

Когда сдавался номер в печать, редакция получила проект приказа, в котором ГНАУ утвердила форму Книги учета доходов и расходов для предпринимателей на общей системе налогообложения, а также порядок ее ведения (далее — Проект приказа).
Для ознакомления приводим Проект приказа. В следующем номере мы обязательно детально проанализируем его положения (возможно, его к тому времени уже примут). В любом случае Проект приказа значительно усложняет порядок ведения Книги учета.
Проект приказа публикуется на языке оригинала

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
НАКАЗ «___» _________ 20__р. № ____
Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особипідприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення

Відповідно до пункту 177.10 статті 177 та пункту 178.6 статті 178 розділу IV Податкового кодексу України та керуючись статтею 8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити форму Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність (додаються).
<…>
Голова                                                                                                О. О. Папаіка 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказ ДПА України  від  ________№ ____
Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність

1. Відповідно до пункту 177.10 статті 177 та пункту 178.6 статті 178 розділу IV Податкового кодексу України від 02.12.10 № 2755-VI  фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність (далі — самозайняті особи), зобов’язані вести книгу обліку доходів і витрат (далі — Книга), у якій щоденно на підставі первинних документів здійснюються записи про операції, що відбулися у звітному (податковому) періоді.
2. Самозайняті особи повинні придбавати та оформлювати Книгу самостійно. Книга має вигляд зошита чи блокнота. Прошнурована, з пронумерованими сторінками, Книга безоплатно реєструється в органі державної податкової служби за місцем знаходження на обліку самозайнятої особи. Кожен працівник — фізична особа (далі — наймана особа), що здійснює операції за готівку, веде їх облік у зареєстрованій у такому ж порядку Книзі. У Книзі для найманих осіб зазначаються адреса торгової точки, прізвище, ім’я, по батькові найманої особи та самозайнятої особи (роботодавця) та їх реєстраційний номер облікової картки платника податків, а у разі його відсутності — серія та номер паспорта (для фізичних осіб — платників податків, які через свої  релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби та мають відмітку у паспорті). Записи у Книзі виконуються кульковою або чорнильною ручкою (виправлення допускаються тільки з завіренням їх самозайнятою особою). 
3. Ведення Книги здійснюється у такому порядку:
3.1. У графі 1 «Період обліку» вказується дата заповнення.
3.2. У графах 2 та 11 відображається сума нереалізованих товарних запасів, сировини, матеріалів тощо на початок та на кінець звітного податкового періоду (року), яка виводиться в грошовій формі, виходячи із ціни їх придбання.
3.3. У графі 3 щоденно відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. У разі необхідності реєстрації нової Книги протягом звітного року, записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня Книга залишається у самозайнятої особи.
3.4. До графи 4 записуються реквізити документа, який підтверджує понесені витрати, пов’язані з придбанням товарно-матеріальних цінностей, виконанням робіт та наданням послуг (номер, дата і назва документа). Документами, які підтверджують витрати, можуть бути, зокрема, товарно-транспортна та/або податкова  накладна, платіжне доручення, фіскальний чек, акт закупки (виконаних робіт, наданих послуг) та інші платіжні (розрахункові) документи.
3.5. У графі 5 відображається загальна сума витрат з придбання товарно-матеріальних цінностей.
3.6. У графі 6 відображається сума витрат, яка безпосередньо пов’язана з отриманням доходу.
3.7. Самозайняті особи, які використовують найману працю, заповнюють графи 7 та 8.
— до графи 7 записуються відомості про внутрішнє переміщення товару (відпуск під реалізацію найманій особі) із зазначенням адреси торгової точки, прізвища, ім’я, по батькові найманої особи та його реєстраційного номера облікової картки платника податків, а у разі його відсутності — серії та номера паспорта (для фізичних осіб — платників податків, які через свої  релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби та мають відмітку у паспорті).
— у графі 8 відображається вартість товару, переданого на реалізацію за цінами придбання.
Наймані особи заповнюють дані Книги відповідно до граф 1, 3, 8. Графа 3 заповнюється по кожному факту здійснення операції. У графі 8 наймана особа відображає вартість отриманого товару за цінами реалізації. Дані з Книг найманих осіб включаються до Книги самозайнятих осіб в останній день місяця.Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, графи 7 та 8 не заповнюють.
3.8. У графі 9 відображаються витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату, понесені у звітному місяці.
3.9. У графі 10 відображаються фактично понесені інші витрати, безпосередньо пов’язані з одержанням доходу, які не зазначені у графах 6 та 9, включаючи вартість оплачених виконаних робіт та наданих послуг. 
3.10. Графа 12 «Чистий дохід» розраховується як різниця між доходом від здійснення діяльності та документально підтвердженими витратами, пов’язаними із отриманням доходу.
4. Фізичні особи — підприємці, зареєстровані як платники податку на додану вартість, не включають до витрат і доходу суми податку на додану вартість, що входять до ціни придбаних або проданих товарів, наданих робіт та виконаних послуг. 
5. Дані Книги використовуються самозайнятою особою для заповнення податкової декларації за звітний податковий період (рік).
Директор Департаменту оподаткування фізичних осіб                                   С. П. Дусяк

Скачать форму Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність