Главная arrow Архив газеты arrow 2011arrow 11arrow Суд и госпредпринимательства разъясняют: доходы, не указанные в «едином» Cвидетельстве, при уплате максимальной ставки единого налога не облагаются НДФЛ



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Суд и госпредпринимательства разъясняют: доходы, не указанные в «едином» Cвидетельстве, при уплате максимальной ставки единого налога не облагаются НДФЛ

Государственный комитет Украины по вопросам регуляторной политики и предпринимательства в письме от 18.04.2011 г. № 3579 (далее — Письмо № 3579) предоставил разъяснение относительно права физического лица — предпринимателя, являющегося плательщиком единого налога, объединять сдачу в аренду своего имущества и торговлю.
Приятно, что в Письме № 3579 Госпредпринимательства сослался на уже подзабытое письмо Высшего административного суда Украины от 28.09.2009 г. № 1275/10/13-09 (далее — Письмо № 1275), где рассматривается вопрос: должен ли единщик, который уплачивает налог по высшей ставке, платить налоги с доходов, полученных от видов предпринимательской деятельности, не указанных в Свидетельстве об уплате единого налога, по общему способу налогообложения.
Напомним, что в Письме № 1275 дается очень прогрессивный и соответствующий законодательству ответ. То есть доходы от неуказанного в Свидетельстве об уплате единого налога вида деятельности не подлежат обложению налогом на доходы физических лиц* — все покрывается максимальной ставкой единого налога. А раз Госпредпринимательства указывает на Письмо № 1275, значит, оно полностью разделяет позицию ВАСУ. Следует отметить, что налоговики не согласны с мнением суда. Поэтому чтобы не иметь проблем, лучше получать только те доходы, которые указаны в Свидетельстве об уплате единого налога. Однако если у Вас нет выхода (например, пришла проверка и обнаружила данный факт или же операция прошла и Вы ничего не можете изменить), Письмо № 1275 будет служить подспорьем для отстаивания своей позиции.
Учитывая всю важность вопроса, приведем ниже Письмо № 1275.
Извлечение публикуется на языке оригинала

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
ЛИСТ від 28.09.2009 р. № 1275/10/13-09
<...>

1. Чи повинен суб’єкт малого підприємництва — фізична особа, який сплачує єдиний податок за найвищою ставкою, сплачувати податки з доходів, отриманих від видів підприємницької діяльності, які не зазначено у свідоцтві про сплату єдиного податку, за загальним способом оподаткування?
Згідно з абзацом третім пункту 2 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (далі — Указ) у разі, коли фізична особа — суб’єкт малого підприємництва здійснює кілька видів підприємницької діяльності, для яких установлено різні ставки єдиного податку, нею придбавається одне свідоцтво і сплачується єдиний податок, що не перевищує встановленої максимальної ставки.
Відповідно до абзацу восьмого пункту 2 Указу доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, що обкладається єдиним податком, не включаються до складу сукупного оподатковуваного доходу за підсумками звітного року такого платника та осіб, що перебувають з ним у трудових відносинах, а сплачена сума єдиного податку є остаточною і не включається до перерахунку загальних податкових зобов’язань як самого платника податку, так і осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах, включаючи членів його сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності.
Порядок переходу суб’єкта малого підприємництва на спрощену систему оподаткування врегульовано пунктом 4 Указу.
Згідно з абзацом другим пункту 4 Указу форма та порядок видачі свідоцтва про право сплати єдиного податку встановлюються Державною податковою адміністрацією України і є єдиними на всій території України. Для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єкт малого підприємництва подає письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації.
Згідно з Порядком видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 29 жовтня 1999 року № 599 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 2 листопада 1999 року за № 752/4045, підставою для видачі Свідоцтва є подання суб’єктом підприємницької діяльності — фізичною особою письмової заяви згідно з додатком 1 до зазначеного Порядку.
У рядку 2 вказаної заяви зазначається вид (види) діяльності, яким суб’єкт підприємницької діяльності передбачає займатися.
Зазначені суб’єктом малого підприємництва види діяльності записуються податковим органом у Свідоцтві про сплату єдиного податку.
Слід зауважити, що нормами Указу не передбачено обов’язку суб’єкта малого підприємництва, який бажає перейти на спрощену систему оподаткування, обирати вичерпний перелік видів підприємницької діяльності, якими він планує займатися.
Натомість про наявність такого обмеження можна зробити висновок зі змісту підзаконного нормативного акта, яким є Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку.
Разом із тим, подібне обмеження не може бути застосовано виходячи з такого.
Обмеження у застосуванні спрощеної системи щодо деяких видів підприємницької діяльності встановлені Законом України від 25 березня 2005 року № 2505-IV «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України». Відповідно до пункту 4 Прикінцевих положень цього Закону з 1 липня 2005 року до прийняття Закону України «Про спрощену систему оподаткування» Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» застосовується з урахуванням таких особливостей.
<...>
У свою чергу, вичерпний перелік умов, дотримання яких є необхідним для застосування спрощеної системи оподаткування, встановлені пунктом 1 Указу. Ці умови не обмежують суб’єкта малого підприємництва у виборі здійснюваних ним видів діяльності лише тими, що зазначені у свідоцтві про сплату єдиного податку чи в будь-якому іншому документі.
Отже, суб’єкт малого підприємництва має право займатися будь-якими видами підприємницької діяльності, за винятком тих, що не можуть здійснюватися з використанням спрощеної системи оподаткування в силу прямої законодавчої заборони.
За таких обставин режим оподаткування єдиним податком поширюється на всі доходи суб’єкта малого підприємництва, що обрав спрощену систему оподаткування, незалежно від видів підприємницької діяльності, від яких ці доходи одержані.
Наявність певного рядка в заяві суб’єкта малого підприємництва про видачу свідоцтва про сплату єдиного податку та зміст самого свідоцтва не можуть слугувати такими обмеженнями, оскільки відповідно до статті 1 Закону України «Про систему оподаткування» механізм справляння податків і зборів (обов’язкових платежів) не може встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування.
Ураховуючи наведене, норми Указу поширюються на всі доходи суб’єкта спрощеної системи оподаткування, отримані ним як виручка від реалізації товарів, робіт, послуг у межах усіх видів здійснюваної ним підприємницької діяльності.
При цьому ставка, за якою сплачується єдиний податок таким суб’єктом малого підприємництва, визначається з урахуванням абзацу третього пункту 2 Указу.
<...>
Цей лист пропонуємо довести до відома суддів апеляційного та місцевих судів для врахування при здійсненні правосуддя.
<...>


* На момент написания Письма № 1275 действовал налог с доходов физических лиц. Однако это не меняет сути, и позицию, изложенную в письме, можно применять и сейчас.