Главная arrow Архив газеты arrow 2012arrow 14arrow К каким экс-единщикам не применяются штрафы за II, III, IV квартал 2011 года



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
К каким экс-единщикам не применяются штрафы за II, III, IV квартал 2011 года

В Обобщающей налоговой консультации по отдельным вопросам применения штрафных санкций за нарушение норм Налогового кодекса Украины, утвержденной приказом ГНСУ от 06.07.2012 г. № 592 (далее — Приказ № 592), налоговая ответила на вопросы относительно льгот по штрафам, один из которых касается ФЛП — экс-единщиков. Приведем его.
Извлечение из Приказа № 592 публикуется на языке оригинала

ЗАПИТАННЯ:  До яких платників податків, які перейшли на загальну систему оподаткування, не застосовуються штрафні санкції згідно з пунктом 6 підрозділу 10 розділу XX Кодексу за наслідками діяльності у ІІ–IV календарних кварталах 2011 року?
ВІДПОВІДЬ: Установлене п. 6 підр. 10 розд. XX Податкового кодексу України звільнення від фінансових санкцій поширюється на осіб, що перейшли на загальну систему оподаткування. За змістом законодавчої норми такий перехід має бути наслідком цілеспрямованого волевиявлення платника податків, вчиненого у передбачений законодавством спосіб. Такими способами є подання відповідної заяви платником єдиного податку, а також неотримання свідоцтва платника єдиного податку на наступний календарний рік.
Втрату права перебувати на спрощеній системі оподаткування платником єдиного податку необхідно відрізняти від переходу на загальну систему оподаткування. Така втрата має місце у випадку порушення платником єдиного податку обов’язкових умов перебування на спрощеній системі оподаткування, зокрема в разі перевищення ним граничного розміру виручки, встановленого для платників єдиного податку Указом Президента України від 03.07.98 р. № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва».
За наявності обставин, що вказують на втрату права перебування особи на спрощеній системі оподаткування, така особа несе відповідальність на загальних підставах.
Как мы видим, непонятно почему, но налоговики считают, что штрафные санкции по результатам деятельности во II, III и IV кварталах 2011 года не применяются только для ФЛП, которые самостоятельно перешли с упрощенной системы на общую с 01.01.2011 г. Если же такой переход был принудительным (из-за нарушения условий пребывания на едином налоге), то к таким ФЛП санкции применяются в общем порядке.

Считаем, что в этом вопросе налоговики заняли очень фискальный подход, ведь в п. 6 подр. 10 разд. XX Налогового кодекса Украины нет даже намека на такие ограничения.