Главная arrow Архив газеты arrow 2017arrow 21arrow Методрекомендації щодо заповнення роботодавцями ЄСВ-звіту: чотири нюанси



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Методрекомендації щодо заповнення роботодавцями ЄСВ-звіту: чотири нюанси

Головні управління ДФС та Пенсійного фонду в Черкаській області спільно прийняли Методичні рекомендації щодо заповнення звіту з ЄСВ у форматі відповідей на запитання страхувальників, що найчастіше виникають під час заповнення звітності (далі — Методрекомендації) (а саме: Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма № Д4), далі — форма № Д4).

Наведемо чотири із п’яти нюансів, які роз’яснили роботодавцям у Методрекомендаціях.

1. Суму компенсації за невикористану відпустку, яку нараховано у місяці звільнення, потрібно відображати у таблиці 6 форми Д4 в одному рядку із зарплатою, тобто без виділення цієї суми окремим рядком.

2. Ознака «Неповний робочий час» (реквізит 24 таблиці 6 форми № Д4) проставляється, якщо особа працює:

  • неповний робочий день (тобто зменшення тривалості щоденної роботи на обумовлену кількість годин);
  • неповний робочий тиждень (зберігається нормальна тривалість робочого дня, але зменшується кількість робочих днів на тиждень);
  • одночасно неповний робочий день та неповний робочий тиждень (наприклад, тривалість робочого дня 5 годин при 4-х робочих днях на тиждень).  
З. Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця (реквізит 15 «Ознака неповного робочого часу» таблиці 6 форми № Д4)не можна зазначати у звітному місяці за майбутні та минули звітні періоди (за винятком відпустки, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами i випадків поновлення на роботі за рішенням суду).
 
4. Коригування додаткової бази нарахування ЄСВ у таблиці 6 форми № Д4 потрібно показувати, якщо помилку допущено в місяцях, починаючи з травня 2015 року. До цього місяця форма № Д4 не передбачала відображення додаткової бази та нарахованого на неї ЄСВ у таблиці 6. Тому виправлення додаткової бази для нарахування ЄСВ до травня 2015 року відображається лише в таблиці 1 форми № Д4. Зараз, якщо помилково не визначено додаткову базу за минулий звітний період і треба донарахувати ЄСВ, то коригування слід відобразити в таблицях 1 і 6 форми № Д4.
Якщо у звітному місяці виникає потреба нараховувати ЄСВ на додаткову базу, щодо працівника у таблиці 6 форми № Д4 потрібно заповнити два рядки:
  • у першому — вказується фактична база для нарахування ЄСВ;
  • у другому — сума додаткової бази для нарахування ЄСВ (різниця між фактичною базою і розміром мінімальної зарплати).
Код типу нарахування «13» застосовується лише в звітному місяці за звітний період.
У разі донарахування сум до мінімальної зарплати за минулий період доплата відображається з кодом типу нарахування «2». При цьому в таблиці 1 форми № Д4 обов’язково потрібно зазначити зміст помилки (наприклад, донарахування сум до мінімальної заробітної плати за _________(місяць) _______(рік)).