Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Як звітувати екс-єдиннику за загальносистемний період

Фізична особа — підприємець, яка протягом звітного року перейшла із спрощеної на загальну систему оподаткування, подає податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — Декларація про доходи) за результатами:

  • звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування;
  • календарного року.

Систему блокування податкових накладних можуть тимчасово зупинити

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (далі — Закон) (базовий законопроект № 6776-д).

ДФСУ повідомляє про основні нововведення, внесені Законом.


«Витратний бік» плати за землю у загальносистемника
Якщо ФОП на загальній системі оподаткування сплачує орендну плату за використання в господарській діяльності землі державної/комунальної власності, виникає питання: чи можна включити ці суми до витрат.

Наслідки податкового боргу для єдинників або претендентів на спрощену систему

У кожного платника може виникнути податковий борг — сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником у встановлений Податковим кодексом України (далі — ПК) строк, та непогашеної пені (пп. 14.1.175 ПК).

Фіскали у «ЗІР» (підкатегорія 107.09) розглянули дві ситуації, у яких проаналізовано наслідки для ФОП, якщо податковий борг виникає у нього як у громадянина.


Річний ПДВ-перерахунок для пільгових операцій
ГУ ДФС у Донецькій області робить висновок: результати перерахунку сум податкових зобов’язань, здійсненого відповідно до п. 199.4 ПК, відображаються у податковій декларації за останній податковий період року незалежно від факту реєстрації в ЄРПН відповідного розрахунку коригування.

Декретна відпустка у ФОП: чи можна тимчасово припинити підприємницьку діяльність?

Порядок держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП врегульовано Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15 травня 2003 року № 755-ІV (далі — Закон № 755).

ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що Законом № 755 та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасового припинення підприємницької діяльності.


Чи враховується індексація при порівнянні зарплати з її мінімальним розміром

Міністерство соціальної політики України листом від 7 вересня 2017 року № 2341/0/101-17 (далі — Новий Лист) відкликало свій лист від 13 лютого 2017 року № 317/0/101-17/282 (далі — Старий Лист), у якому вказувалось: «сума індексації, визначена відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (із змінами), включається до виплат, які мають враховуватись до заробітної плати при забезпечені її мінімального розміру».

Відкликання Старого Листа відбулося у вересні 2017 року, але це стало відомо тільки у грудні (коли лист з’явився в друкованих виданнях).

На жаль, точка зору Державної служби України з питань праці з цього приводу поки невідома. До речі, раніше Держпраці неодноразово висловлювала думку, що сума індексації враховується при обчисленні заробітної плати для забезпечені її мінімального розміру.

Мінсоцполітики відкликало Старий Лист, не давши жодних пояснень. Тому виникає питання, що стало причиною: зміна позиції чи якийсь інші обставини, які не впливають на загальний висновок?


В Україні з’явилося нове свято: що потрібно врахувати

У попередньому номері ми вже писали, що парламентарії прийняли Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів» від 16 листопада 2017 року № 2211-VIII (далі — Закон № 2211) (законопроект від 6 грудня 2016 року № 5496), згідно з яким:

  • 25 грудня (Різдво Христове за Григоріанським календарем) визнано офіційним святковим днем;
  • скасовано святковий день 2 травня;
  • 1 травня залишився святковим днем, але тепер він називається не День міжнародної солідарності трудящих, а День праці.

Прийнято закон про захист бізнесу
Ми вже писали про те (див. стор. 7 № 21 за 2017 рік), що урядом розроблено законопроект, який спрямований на запобігання тиску правоохоронних органів на бізнес. У зв’язку з чим парламент прий­няв Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» від 16 листопада 2017 року № 2213-VIII (далі — Закон № 2213), який президент підписав 4 грудня 2017 року.
Наведемо основні нововведення Закону № 2213.

Як банки будуть працювати на новорічні свята

Національний банк України визначив регламент роботи системи електронних платежів (далі — СЕП) та порядок роботи банківської системи в період завершення звітного року. Так, відповідно до рішення Правління НБУ від 28 листопада 2017 року № 759-рш (далі — Постанова № 759):

  • 27, 28 грудня 2017 року СЕП працюватиме в режимі подовженого на дві години банківського дня;
  • 29 грудня 2017 року до 13:00 у СЕП можуть здійснюватися лише платежі між банківськими установами, підпорядкованими одній юридичній особі, а також платежі, спрямовані до Національного банку України та органів Державної казначейської служби України;
  • 1 та 8 січня 2018 року СЕП не працює;
  • 2 січня 2018 року банки працюватимуть без клієнтів і забезпечуватимуть комплекс робіт, пов’язаних із початком нового звітного року. Міжбанківські перекази коштів через СЕП у цей день не здійснюватимуться;
  • 3–5 та 9 січня 2018 року СЕП і банківська система України працюють у звичайному режимі.

Чи потрібна ліцензія при використанні алкоголю як інгредієнта кондитерського виробу
Суб’єкт господарювання, який виробляє кондитерські вироби з додаванням алкогольних напоїв та здійснює оптову торгівлю такими кондитерськими виробами, не повинен отримувати ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями. Саме такий висновок зробила ДФСУ в «ЗІР» (підкатегорія 115.02).

Що робити продавцю алкоголю при поломці РРО

Фіскали («ЗІР», підкатегорія 115.03) відповіли «так» на запитання: чи може підприємець при реалізації алкогольних напоїв використовувати резервний РРО на період виходу з ладу основного?

Водночас ДФСУ зазначила, що оскільки у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями вказується перелік основних РРО, то в разі застосування резервного РРО такому підприємцю слід подати заяву в довільній формі на переоформлення ліцензії із зазначенням відповідних реквізитів резервного РРО (модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення).


Президент пропонує підняти мінімальну заробітну плату до 4100 грн.
Президент повідомив, що Кабінет Міністрів підтримав його ініціативу щодо підняття мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) з 3200 грн. до 4100 грн.


НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на січень 2018 року
У календарі наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Як пенсіонеру-­підприємцю повернути утримані 15% пенсії

Починаючи з квітня 2015 року пенсіонерам, які зареєстровані підприємцями, виплачується пенсія в розмірі 85%. Мені вдалося в суді довести, що ці дії Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) є протиправними.

Позов розглядався в Орджонікідзевському районному суді м. Запоріжжя — справа № 335/5975/17, ознайомитися з якою можна в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Аналіз чинного законодавства й судова практика підтверджують протиправні дії ПФУ. Тому ми підготували практичні рекомендації щодо повернення грошових коштів, утриманих із пенсії. Незважаючи на те що з жовтня 2017 року пенсія виплачується в повному розмірі, пенсіонери-підприємці, які постраждали від протиправних дій ПФУ, можуть повернути вже утримані кошти.


Наслідки збільшення прожиткового мінімуму з 1 грудня 2017 року
Нагадуємо, що з 1 грудня 2017 року відбулося збільшення прожиткового мінімуму для працездатних осіб (далі — ПМПО) з 1684 грн. до 1762 грн. Тому проаналізуємо податкові наслідки цієї події.

Роботодавцям про річний перерахунок ПДФО
Завершується 2017 рік, а отже, настає час для підбиття підсумків діяльності підприємця, «підчищення» помилок, що накопичилися, і неточностей, проведення уточнень, у тому числі проведення перерахунку сум ПДФО відповідно до норм Податкового кодексу України.
Нагадаємо, що ПДФО-перерахунок здійснюють винятково підприємці-роботодавці щодо зарплати своїх працівників.


ДЛЯ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ НА ОБЩЕЙ СИСТЕМЕ
Загальносистемник заповнює Декларацію: головні нюанси
Підприємці на загальній системі повинні щорічно подавати Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — Декларація про доходи).  Навіть якщо підприємець не здійснював діяльності протягом податкового року, він все рівно зобов’язаний подавати «пусту» Декларацію про доходи.Крім того, річну Декларацію про доходи подають також єдинники, які протягом календарного року перебували на загальній системі.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Як правильно оформлювати трудові відносини, щоб уникнути штрафів

Як оформити договір при прийнятті працівника та що в ньому потрібно вказувати?

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 24 Кодексу законів про працю України трудовий договір із між підприємцем та працівником укладається в письмовому вигляді. Використовувати можна встановлену форму, затверджену наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 8 червня 2001 року № 260, видаливши дані про центр зайнятості та рядки, які раніше заповнював співробітник центру зайнятості. За потреби можна додати до договору індивідуальні положення, але вони не повинні погіршувати умови праці працівника.