Содержание

ГОРЯЧАЯ ТЕМА
Розроблено законопроект, в якому пропонується компенсувати єдинникам вартість придбання РРО
У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо покращення умов застосування реєстраторів розрахункових операцій» від 10 лис­топада 2017 року № 7281 (далі — Законопроект № 7281). Його метою є, по-перше, запровадження механізму підтримки малого бізнесу в частині витрат на придбання РРО, по-друге, усунення законодавчих прогалин у застосуванні РРО при дистанційній торгівлі.


НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Нарахування пені при «самовиправленні» помилок у податковій звітності
ГУ ДФС в Дніпропетровській області зазначає, що при самостійному виправленні платником помилок у податковій звітності пеня не нараховується, якщо підприємець встиг це зробити протягом 90 календарних днів після закінчення граничного строку сплати помилкового грошового зобов’язання (п. 129.9 Податкового кодексу України). Звісно, пеня нараховується тільки якщо помилка призвела до заниження податків.

ЄСВ «за себе» у витратах загальносистемника
ГУ ДФС в Харківській області зазначає: якщо підприємець на загальній системі оподаткування у наступному році своєчасно сплачує ЄСВ за звітний рік, то суму сплаченого ЄСВ за звітний рік відносять до складу витрат наступного року.

Інтернет-продажі вимагають застосування РРО
ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 14 вересня 2017 року № 1961/6/99-99-14-05-01-15/ІПК вказує, що суб’єкти господарювання при продажу товарів (наданні послуг) через Інтернет повинні застосовувати РРО і видавати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми. Такі продавці реєструють РРО на загальних підставах за адресою розміщення інтернет-магазинів, а у разі доставки власною кур’єрською службою можуть зареєструвати РРО на транспортний засіб, яким здійснюється доставка.

Водночас у разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (із одного розрахункового рахунку на інший) використовувати РРО не треба. Також РРО не застосовується в разі надання послуг через мережу Інтернет за умови їх оплати за допомогою платіжних систем і відсутність місця проведення розрахунків (наприклад, реалізація комп’ютерної програми, доставка і установка якої здійснюється через мережу Інтернет).


ДРС затвердила План здійснення комплексних заходів державного контролю на 2018 рік

Наказом Державної регуляторної служби України від 16 листопада 2017 року № 139 затверджено План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік.

Нагадуємо, що згідно зі ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року № 877-V підставою для проведення комплексного планового заходу державного нагляду (контролю) щодо суб’єкта господарювання є внесення одного й того самого суб’єкта господарювання до планів перевірок різних органів держконтролю. Такий комплексний плановий захід проводиться один раз на рік, а усі контролюючі органи, які запланували перевірити суб’єкта господарювання, можуть це зробити виключно у строки, встановлені відповідним Планом здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю).


Різдво Христове за Григоріанським календарем визнано офіційним святковим днем в Україні
На офіційному сайті Верховної Ради зазначено, що прийнято Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів» (далі — Закон) (законопроект від 6 грудня 2016 року № 5496), згідно з яким:
  • 25 грудня (Різдво Христове за Григоріанським календарем) визнано офіційним святковим днем;
  • скасовано святковий день 2 травня;
  • 1 травня залишився святковим днем, але тепер він називається не День міжнародної солідарності трудящих, а День праці.

«Алко-тютюнові» ліцензії для виїзної торгівлі підприємця
ГУ ДФС у Закарпатській області зазначила, що оскільки ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами суб’єкт господарювання отримує на кожне окреме місце торгівлі, то не дозволяється використовувати під час тимчасової (виїзної) торгівлі ліцензію з ін­шого місця торгівлі.

Мін’юст планує запровадити електронний арешт банківських рахунків
Міністерство юстиції перейматиме досвід Хорватії у запровадженні системи електронних арештів банківських рахунків.

Нацбанк пропонує оптимізувати обіг монет дрібних номіналів
Урахувавши світовий досвід, Національний банк України підготував проект постанови, якою заплановані такі нововведення.

Реєстр неплатників аліментів планують оприлюднювати на сайті Мін’юсту
Міністерство юстиції на офіційному сайті запустить публічний реєстр осіб, які уникають сплати аліментів в інтересах своїх дітей.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий бік повернення коштів
У житті не завжди виходить так, як задумано з самого початку. Бізнес не є винятком. Наприклад, покупець зробив передоплату, а продавець не зміг поставити в повному обсязі оплачену продукцію. Або ж покупець спочатку сплатив, а потім передумав купувати товар і хоче розірвати договір. У таких випадках потрібно повернути сплачені кошти.
У цій публікації припустимо, що сторони договору не проти таких повернень (інакше не уникнути судових розглядів, у результаті яких повинна програти сторона, яка порушила умови договору).

П’ять ЄСВ-­відповідей для підприємців

ЄСВ-законодавство, на жаль, містить багато «білих плям». Тому читачам цікаво буде оз­найомитися з роз’ясненнями Головних управлінь ДФС у Київській та Черкаській області, у яких вони надають чіткі відповіді на складні ЄСВ-запитання.

  • Чи можна розстрочити або відстрочити сплату ЄСВ?
  • У підприємця торгові точки в різних містах: куди сплачувати ЄСВ та подавати звітність?
  • Працівник на лікарняному: як заповнити ЄСВ-звіт?
  • Новий працівник відпрацював менше місяця та звільнився: чи діє «мінзарплатне» правило?
  • Чому ФОП не має ЄСВ-пільг щодо працівника-інваліда?

Донарахування зарплати в ЄСВ-звітності

Отже, роботодавець виявив свою помилку у вигляді недонарахування доходів працівникові за минулий період (у вигляді оплати праці, індексації, премії тощо). Розглянемо як виправити цю помилку в ЄСВ-звітності.


Оподаткування компенсації за невикористану відпустку
Ситуація: У день звільнення роботодавець здійснює повний розрахунок з працівником та робить запис у трудовій книжці. Крім того, працівник має право на отримання компенсації за невикористану відпустку (далі — Компенсація). Звісно якщо працівник не виявив бажання піти у відпустку перед наступним звільненням, тоді Компенсацію не виплачують. Який порядок оподаткування сум Компенсації?


ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
ЄСВ-звіт «за себе» у єдинника: основні правила
Усі приватні підприємці повинні подавати до податкової річний Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (форма № Д5 (річна)) (далі — Звіт № Д5) «за себе». 

Єдинник відкрив нову торгову точку: як повідомити податкову

Якщо підприємець — платник єдиного податку відкриває нову торгову точку, то він повинен повідомити фіскалів. Для її легалізації підприємець повинен зробити відповідні дії.



ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Які способи оскарження використовують платники в боротьбі з фіскалами

Навіть якщо платники програють при адміністративному оскарженні, вони можуть виграти спір з податківцями у суді.


«Гострі» кути при звільненні працівника за власним бажанням

На практиці найчастіше трапляється звільнення за власним бажанням, а точніше, — звільнення у зв’язку з розірванням трудового договору з ініціативи працівника (у тому числі, якщо фактично ініціатором розриву виступає роботодавець, але працівник погоджується оформити звільнення як власне рішення).
Звільнення працівника за власним бажанням може бути з поважних причин або без поважних причин.


Індексація зарплати за грудень 2017 року
Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.