Главная arrow Архив газеты arrow 2017arrow 22arrow Оподаткування компенсації за невикористану відпустку



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Оподаткування компенсації за невикористану відпустку

Ситуація: У день звільнення роботодавець здійснює повний розрахунок з працівником та робить запис у трудовій книжці. Крім того, працівник має право на отримання компенсації за невикористану відпустку (далі — Компенсація). Звісно якщо працівник не виявив бажання піти у відпустку перед наступним звільненням, тоді Компенсацію не виплачують. Який порядок оподаткування сум Компенсації?

Проаналізуємо порядок оподаткування сум Ком­пенсації.

ЄСВ

Розглянемо 2 варіанти щодо обчислення ЄСВ, залежно від того, коли нарахували Компенсацію: до чи після звільнення.

Варіант 1. Суму Компенсації нараховують і виплачують у день звільнення працівника
Компенсацію потрібно відображати у таблиці 6 ЄСВ-звіту за формою № Д4 в одному рядку із зарплатою, нарахованою за місяць звільнення, тобто без виділення цієї суми окремим рядком (про це ми вже писали на стор. 3 № 21 газети за 2017 рік). Таким чином, Компенсація відображається у ЄСВ-звітності як зарплата. Відповідно нарахована сума ЄСВ має бути сплачена не пізніше дня виплати Компенсації.

Варіант 2. Суму Компенсації виплачують після звільнення працівника
ДФС України вважає («ЗІР», підкатегорія 301.03): у разі нарахування роботодавцем сум Компенсації працівнику після його звільнення, ЄСВ на такі суми не нараховується і відповідно не сплачується, оскільки роботодавець після звільнення працівника не несе обов’язку страхувальника, а відповідно і платника страхових внесків.
Звичайно, у такому випадку сума Компенсації не підлягає відображенню у ЄСВ-звіті за ф. № Д4.

ПДФО і військовий збір

Компенсація обкладається і ПДФО, і військовим збором, незалежно від статусу фіз­особи: працівник чи ні. Єдиний нюанс може виникнути щодо порядку застосування податкової соціальної пільги (далі — ПСП).
Якщо нарахування Компенсації здійснюється до звільнення, то сума Компенсації включається до загального місячного доходу. Відповідно при обчисленні ПДФО звільнений працівник має право на ПСП (при дотриманні усіх правил). Хоча в 2017 році отримати її складно. Адже ПСП одержують тільки ті працівники, у яких загальний розмір місячних доходів не перевищує 2240 грн. (граничний розмір доходів, що дає право на отримання ПСП у 2017 році*).
Якщо працівнику нараховують Компенсацію після його звільнення в наступних місяцях, то ПДФО розраховується з усією суми Компенсації (без зменшення бази оподаткування на суму ПСП).

Приклад

Припустимо, працівника (основне місце роботи) звільняють 20 вересня 2017 року. Його зарплата за відпрацьований час у вересні склала 2100 грн. Компенсація нарахована 20 вересня 2017 року — 700 грн.
Працівник має право на загальну ПСП, однак ця пільга у поточному році не застосовувалась, оскільки зарплата працівника в 2017 році перевищувала 2240 грн. 
Давайте подивимося, чи має працівник право на ПСП у місяці звільнення, за який відпрацьований неповний місяць.
Вересневі доходи працівника становлять 2100 грн. (зарплата за відпрацьовані дні у вересні 2017 року) + 700 грн. (нарахована при звільненні Компенсація) = 2800 грн. Це означає, що ПСП до вересневих доходів не застосовується, адже 2800 грн. > 2240 грн.

  • ПДФО = 2800 грн. х 18% = 504 грн.
  • Військовий збір = 2800 грн. х 1,5% = 42 грн.
  • ЄСВ = 2800 грн. х 22% = 616 грн. (працівник відпрацював неповний місяць, тому ЄСВ обчислюється виходячи з фактичної бази оподаткування).
  • Сума, яку потрібно виплатити працівникові (в день звільнення), = 2800 грн. – 504 грн. – 42 грн. = 2254 грн.

Висновок

Багатьом читачам може здатися, що краще нараховувати Компенсацію після звільнення. Оскільки у такому разі не треба сплачувати ЄСВ. Однак це помилкова думка. Пояснимо. Згідно зі ст. 47 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) роботодавець повинен в день звільнення провести повний розрахунок з працівником (у тому числі виплатити Компенсацію)**. Якщо не виконати цю норму, то підприємець порушить положення трудового законодавства, за що передбачені фінансові та адміністративні штрафи. Крім того, згідно зі ст. 117 КЗпП у разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП, за відсутності спору про їх розмір, ФОП-порушники повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Редакція газети «Консультант приватного підприємця»

* Виняток із правил: граничний розмір доходів, що дає право на отримання «дитячої» ПСП одному з батьків, = 2240 грн. х відповідну кількість дітей.
** Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.