Главная arrow Архив газеты arrow 2017arrow 24arrow Квоти на працевлаштування громадян-пільговиків



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Квоти на працевлаштування громадян-пільговиків

ЗАПИТАННЯ: Чи повинні приватні підприємці виконувати квоти щодо прийняття на роботу громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню?

ВІДПОВІДЬ: Спочатку нагадаємо, що згідно з ч. 1 ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення» від 5 липня 2012 року № 5067-VI (далі — Закон № 5067) до категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, належать:

1) один з батьків або особа, яка їх замінює і:

  • має на утриманні дитину (дітей) віком до шести років;
  • виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда;
  • утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) та/або інваліда I групи (незалежно від причини інвалідності);
2) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;
3) особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;
4) молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше приймається на роботу;
5) особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року №  1058-IV (далі — Закон № 1058) залишилося 10 і менше років;
6) інваліди, які не досягли пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058;
7) особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;
8) учасники бойових дій, зазначені у пунктах 19 та 20 частини першої ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII.
 
Для працевлаштування зазначених у ч. 1 ст. 14 Закону № 5067* громадян підприємст­вам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб установлюється квота у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.
Крім того, Законом України від 3 жовтня 2017 року № 2148-VIII запроваджена норма (яка набирає чинності з 1 січня 2018 року), відповідно до якої для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону № 1058 залишилося 10 і менше років, підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб встановлюється квота у розмірі не менше одного працівника у середньообліковій чисельності штатних працівників.
Отже, починаючи з 1 січня 2018 року підприємства, установи та організації з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб мають забезпечити працевлаштування не менше однієї особи, якій до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 10 років.
Якщо уважно проаналізувати законодавство, то вимога щодо виконання цих квот поширюється лише на підприємства, установи та організації. Тому редакція вважає, що на фізичних осіб — підприємців вищезазначені положення не поширюються.

Редакція газети «Консультант приватного підприємця»

* Ця квота не поширюється на інвалідів, які не досягли пенсійного віку, норматив працевлаштування на роботу яких встановлюється згідно із Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21 березня 1991 року № 875-XII. До речі, обов’язок працевлаштовувати інвалідів поширюється на усіх роботодавців (у тому числі ФОП ), у яких середньооблікова чисельність штатних працівників за рік становить 8 і більше працівників.