Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 01arrow Оплата за товар/послугу отримана через термінал: чи є доходом єдинника утримана банком комісія



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Оплата за товар/послугу отримана через термінал: чи є доходом єдинника утримана банком комісія

Податківці надали низку роз’яснень щодо податкового боку такої ситуації, коли при використанні платіжних терміналів гроші зараховуються на банківський рахунок за мінусом банківської комісії (зокрема, індивідуальні податкові консультації ГУ ДПС від 17 грудня 2019 року № 1934/04-36-33-02-07/ІПК та ГУ ДПС у Дніпропетровській області від 2 грудня 2019 року № 1665/04-36-33-02-07/ІПК). 

Наведемо аргументи фіскалів, з якими згодна і редакція*.

ФОП-єдинники, які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів.

Порядок ведення Книги обліку доходів затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 579 (далі — Порядок № 579).

Записи у Книзі обліку виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема, кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою (окремо в готівковій та безготівковій формі) (п. 5 Порядку № 579).

Отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги (для єдинників 1–2 групи та 3 групи — неплатників ПДВ) зазначається у графі 2 Книги обліку доходів (пп. 3 п. 6 Порядку № 579).

У разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків за товари (роботи, послуги) у ФОП — платника єдиного податку виникає дохід за датою надходження коштів на свій розрахунковий рахунок.

Якщо при здійсненні розрахунків за товари (роботи, послуги) із використанням платіжних терміналів з суми виручки банком утримується комісійна винагорода за надані банком послуги з розрахункового обслуговування, то доходом ФОП є повна сума виручки (з урахуванням суми комісії, утриманої банком). 

Між тим треба знати, що ДПСУ («ЗІР», підкатегорія 107.01.03) займає іншу точку зору. Фіскали надають відповідь на таке запитання: «Яка сума вважається доходом ФОП — платника єдиного податку у разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків: загальна сума розрахунків чи сума, що надійшла на розрахунковий рахунок, за мінусом комісії банку?». 

ДПСУ вказує: «У разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків за товари (послуги) доходом фізичної особи — платника єдиного податку вважається вся сума, що надійшла на розрахунковий рахунок».

Як бачимо, у податківців немає єдиної точки зору з цього питання. Вважаємо, що позиція у вищенаведених індивідуальних податкових консультаціях більш правильна, ніж в «ЗІР».

* Вищенаведені роз’яснення фіскалів стосуються заповнення як Книги обліку, так і Книги обліку доходів і витрат.