Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Чи можна подати уточнюючу звітність після отримання повідомлення про перевірку

ГУ ДПС у Луганській області зазначає, що платник може подати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний період з відповідного податку/збору до дати початку проведення перевірки, яка вказана в копії наказу та письмовому повідомленні про проведення документальної планової перевірки.


З 1 січня — нові довідники податкових пільг

ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що ДПСУ затвердила нові довідники податкових пільг — № 95/1 та № 95/2 (станом на 1 січня 2020 року).


Штрафи за неподання ЄСВ-звіту

За неподання ЄСВ-звітності передбачена як адміністративна, так і фінансова відповідальність. Розглянемо ці питання детальніше.


Для заповнення ф. № 1ДФ з’являться нові ознаки доходів

Мінфін оприлюднив проект наказу «Про затвердження Змін у додаток до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку». 

Проектом вносяться зміни до додатка до Порядку, а саме: у розділі 1 «Довідника ознак доходів фізичних осіб» чинні назви ознак доходів приводяться у відповідність до норм Податкового кодексу України. 


Добові у 2020 році: яка сума оподатковується

В 2020 році неоподатковувана податком на доходи фізичних осіб сума добових для відряд­жень у межах території України становить 472,30 грн. (4723 грн. х 0,1).


Чого слід очікувати, якщо податки перераховані на невідповідні рахунки

ДПС України в своїй індивідуальній податковій консультації від 11 січня 2020 року № 70/6/99-00-04-03-02-06/ІПК повідомила, що коли платник неправильно заповнив реквізити платіжних документів або помилково спрямував кошти на невідповідний код бюджетної класифікації, кошти не надійдуть на відповідний рахунок бюджетної класифікації, а отже, не буде погашена сума грошового зобов’язання платника податків.


Зміна місцезнаходження: платник ПДВ подає реєстраційну заяву

Платник ПДВ (юридична особа та фізична особа — підприємець) у разі зміни місцезнаходження (місця проживання), пов’язаного зі зміною адміністративного району, подає реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» до контролюючого органу за новим місцезнаход­женням (місцем проживання / основним місцем обліку).


Як заповнити поле «Призначення платежу» в разі сплати податкового боргу
ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу платників на правильне заповнення реквізитів платіжних документів під час сплати податків та погашення податкового боргу.

Розбіжності між первинним документом та податковою накладною у копійку та округлення
У своїх роз’ясненнях контролюючі органи завжди нагадують про те, що показники податкової накладної (далі — ПН) мають відповідати показникам, що фігурують в бухгалтерських первинних документах. Часто покупці просять продавців коригувати розбіжності в 1–2 копійки, які виникають через заокруглення, щоб не втратити через копійки податковий кредит.

Декілька податкових накладних за однією передоплатою: чи буде податковий кредит
ГУ ДПС у Житомирській області роз’яснило в індивідуальній податковій консультації від 28 грудня 2019 року № 2232/ІПК/06-30-04-01-19, що податкова накладна складається окремо на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Тому складання двох або більше податкових накладних у випадку отримання попередньої оплати товарів/послуг однією сумою або у разі одноразової поставки товарів/послуг не відповідає нормам Податкового кодексу України та не дає можливості ідентифікувати операції.

Податковий борг веде до втрати статусу платника єдиного податку
ГУ ДПС у Київській області пояснює коли платники єдиного податку зобов’язані перейти на загальну систему у випадку наявності податкового боргу.

Єдинник має борг з ЄСВ: чи треба переходити на загальну систему
ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що ЄСВ — це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування (п. 2 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI).

Розрахунки платіжними картками: коли потрібен РРО
Якщо розрахунки за товар чи послугу відбулися із використанням банківської платіжної картки за допомогою платіжних систем (інтернет-еквайринг) WayforPay, LiqPay, Portmone, Fondy та інших аналогічних систем, то така операція підпадає під визначення «розрахункової операції» у розумінні Закону № 265. Застосування РРО в такому випадку є обов’язковим.

Що треба знати при реєстрації РРО
ГУ ДПС у м. Києві повідомляє, що під час реєстрації (перереєстрації / скасування реєстрації) РРО та/або КОРО здійснюється звірка з даними про об’єкти оподаткування Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб.

Що вказувати в заяві на видачу ліцензії на торгівлю алкоголем у разі застосування програмного РРО
У заяві на видачу ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами зазначається адреса місця торгівлі.

Коли почнуть штрафувати за неукраїномовну рекламу
16 липня 2019 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25 квітня 2019 року № 2704-VIІI (далі — Закон № 2704). Окремі його положення набиратимуть чинності поступово. 

Пільгові кредитні ставки для підтримки мікро- та малого бізнесу

ГУ ДПС у Київській області інформує, що президентом 21 січня 2020 року підписано закон про виділення 2,0 млрд грн. програмних кредитів для підтримки мікро- та малого бізнесу.



ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Три нестандартні ситуації заповнення ф. № 1ДФ

У консультації надано відповіді на такі запитання:

  • як  у ф. № 1ДФ відобразити нараховану, але не виплачену зарплату;
  • «перехідні» суми відпускних та лікарняних у ф. № 1ДФ;
  • заповнення показників у «шапці» звіту при поданні уточнюючого звіту.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Продаж товарів через «інтернет-­банкінг»: що з РРО
Запитання: Чи необхідно суб’єктам господарювання застосовувати РРО у разі реалізації товарів (послуг), оплата за які здійснювалась за допомогою сервісу «інтернет-банкінг»?

Механізм використання «громадянських» та «підприємницьких» рахунків: пам’ятка від НБУ
Національний банк України уточнив порядок використання поточних рахунків фізичних осіб для здійснення підприємницької діяльності та власних потреб. Нижче надаємо роз’яснення на найпоширеніші запитання.


ДЛЯ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ НА ОБЩЕЙ СИСТЕМЕ
ФОП­-загальносистемник очима податківців (порядок визначення витрат)
Редакція розпочинає цикл публікацій, у яких будуть наведені роз’яснення фіскалів щодо застосування загальної системи. Зараз розглянемо консультації Державної податкової служби України із «ЗІР» в підкатегорії 104.05 (порядок визначення витрат).


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Аналізуємо новий порядок перевірок Держпраці

Постановою КМУ від 4 грудня 2019 року № 1132 в новій редакції викладено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 21 серпня 2019 року № 823 (далі — Порядок № 823). Нововведення запрацювали з 31 грудня 2019 року.