Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
ПДВ-декларація: зміни у 2020 році

Повідомляємо платників, що з 1 січня набрав  чинності наказ Міністерства фінансів України від 20 листопада 2019 року № 488 (далі — Наказ № 488), яким внесено зміни до форм ПДВ-звітності та Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ. У зв’язку з цим ДПС України у листі від 31 січня 2020 року № 1617/7/99-00-07-03-02-07 (далі — Лист № 1617) роз’яснила основні нововведення. Так, Наказом № 488 внесено зміни до:

  • форми податкової декларації з ПДВ (далі — Декларація);
  • форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
  • Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Коли запрацює єдина звітність з ЄСВ та ПДФО
Нову єдину звітність з ПДФО та ЄСВ вперше потрібно буде подавати платникам за І квартал 2021 року.

Чи можна новоствореному ФОП обрати ставку єдиного податку, яка передбачає сплату ПДВ?

ГУ ДПС у Луганській області пояснили, що «ФОП-новачок» може зареєструватися з дня державної реєстрації як платник єдиного податку 3 групи зі ставкою 5%, а потім не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу подати:

  • заяву про перехід на 3 групу зі ставкою єдиного податку у розмірі 3%;
  • заяву на реєстрацію платником ПДВ.

Визначаємо суми місцевих податків у 2020 році

Податковий кодекс України (далі — ПК) встановлює граничні розміри ставок, однак конкретні величини місцевих податків визначаються місцевими радами.


Який розмір податкової соціальної пільги у 2020 році

Розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 1 січня (у 2020 році цей показник становить 2102 грн.) впливає на розмір податкової соціальної пільги (далі — ПСП).

ПСП застосовується до нарахованої заробітної плати (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо її розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (пп. 169.4.1 Податкового кодексу України, далі — ПК).

Граничний дохід для застосування ПСП у 2020 році становить 2940 грн.

Якщо заробітна плата перевищує 2940 грн. (і немає підстав для інших пільг, встановлених ПК), ПСП не застосовується. 

Між тим існують винятки, про які нагадує ГУ ДПС у Луганській області: за наявності у працівника 2 і більше дітей віком до 18 років граничний розмір доходу для застосування ПСП одному із батьків збільшується кратно кількості дітей (наприклад, у 2020 році, якщо двоє дітей до 18 років — 5880 грн., тобто 2940 грн. х 2).


Прийнято законопроєкт, який звільняє «бездоходних» ФОП від сплати ЄСВ

На офіційному вебпорталі Верховної Ради України повідомляється про прийняття законопроєкту за № 2166 (далі — Законопроєкт № 2166), який вносить зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI (далі — Закон № 2464).


Фіскали запустили пілотний проєкт «Пошук акцизної марки»

З метою запровадження та вдосконалення нових електронних сервісів ДПСУ за підтримки Міністерства фінансів України запустила пілотний проєкт електронного сервісу «Пошук акцизної марки».


Розпочалося бета-тестування програмного РРО «пРРОсто»

Програмне РРО «пРРОсто» взаємодіє через інтернет з сервером Державної податкової служби через відкритий програмний інтерфейс і виконує функції з формування, підпису, відправлення і видачі чеків встановленого формату, відкриття і закриття зміни, перегляду даних та інші.


З 1 квітня в Україні запровадять електронний лікарняний

Міністерство соціальної політики України відзначає, що з 1 квітня 2020 року в Україні планується запровадити електронний лікарняний.


Банківські рахунки остаточно перейшли на стандарти IBAN

З 13 січня 2020 року банки приймають до виконання виключно документи на переказ коштів, у яких заповнено рахунок за стандартом IBAN.


Сюрприз від законодавців: роботодавцям суттєво зменшені «трудові» штрафи

Законом України «Про внесення змін до Кодексу Законів про працю України» від 12 грудня 2019 року № 378-ІХ (далі — Закон № 378), який набрав чинності 2 лютого 2020 року, внесено зміни, зок­рема, до ст. 265 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).


Як фіскали перевіряють правильність оформлення трудових відносин з працівниками

ГУ ДПС у м. Києві спільно з органами місцевого самоврядування проводить комплекс заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості та доходів населення (у тому числі проведення перевірок роботодавців). 

У разі отримання контролюючим органом інформації:

  • про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин;
  • про виплату роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати ЄСВ/податків до бюджету, —

контролюючий орган має право на проведення перевірки (документальної планової, позапланової та фактичної) суб’єкта господарювання на предмет дотримання роботодавцем законодавства в частині укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками. Така перевірка проводиться виключно з питань, що стали підставою для її проведення (пп. 78.1.13 Податкового кодексу України, далі — ПК).



НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на березень 2020 року
У календарі (див. ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Новий порядок зупинення реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування

З 1 лютого 2020 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165, якою затверджено новий Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — Порядок № 1165). Стара постанова КМУ від 21 лютого 2018 року № 117 втратила чинність.


РРО-­відповіді від фіскалів
Наводимо відповіді ГУ ДПС у Чернівецькій області на найцікавіші запитання платників щодо застосування РРО.


ДЛЯ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ НА ОБЩЕЙ СИСТЕМЕ
ФОП-загальносистемник: головні податкові правила

У цій публікації розглянемо особливості оподаткування доходів фізичної особи — підприєм­ця, яка перебуває на загальній системі оподаткування, та граничні терміни сплати обов’язко­вих платежів у 2020 році: єдиний внесок на загальнообов’язкове соціальне страхування (далі — ЄСВ), військовий збір (далі — ВЗ), податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО).



ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
ФОП­-єдинник та податкова знижка: приклад заповнення Декларації про доходи

У цій публікації розглянемо, в яких випадках підприємці мають право скористатися податковою знижкою.



ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Індексація зарплати за лютий 2020 року

Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.