Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 01arrow Спрощені правила закриття банківських рахунків у разі ліквідації підприємництва



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Спрощені правила закриття банківських рахунків у разі ліквідації підприємництва

Відтепер у разі держреєстрації припинення підприємницької діяльності закрити поточний банківський рахунок платнику стане простіше: 

  • якщо на такому рахунку немає залишку коштів, банки зможуть закрити поточний рахунок без отримання будь-яких документів від клієнта;
  • у разі наявності на такому рахунку коштів банкам надано право закрити поточний рахунок, перерахувавши залишок коштів на рахунок цієї особи, відкритий для власних потреб.

Крім того, банки зможуть самостійно посвідчувати довіреність ФОП, що не потребуватиме використання послуг нотаріуса. Так, уповноваженому працівнику банку надається право посвідчувати довіреність ФОП та фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, якщо вона складається в банку в присутності власника рахунку та довірених осіб.

Такі новації містить постанова Правління Національного банку України «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів» від 27 грудня 2019 року № 162.