Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 01arrow За результатами року платники ПДВ мають здійснити річний перерахунок



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
За результатами року платники ПДВ мають здійснити річний перерахунок

ГУ ДПС у Тернопільській області звертає увагу платників ПДВ: якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, платник ПДВ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання (виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 Податкового кодексу України, далі — ПК).

Не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду необхідно скласти і зареєструвати зведену податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) ПДВ під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях (п. 199.1 ПК).

Платник ПДВ за підсумками календарного року має здійснити перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (п. 199.4 ПК).

Частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум ПДВ) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум ПДВ) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року (п. 199.2 ПК).

Результати перерахунку сум податкових зобов’язань відображаються у податковій декларації за останній податковий період року.