Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 02arrow Механізм використання «громадянських» та «підприємницьких» рахунків: пам’ятка від НБУ



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Механізм використання «громадянських» та «підприємницьких» рахунків: пам’ятка від НБУ

Національний банк України уточнив порядок використання поточних рахунків фізичних осіб для здійснення підприємницької діяльності та власних потреб. Нижче надаємо роз’яснення на найпоширеніші запитання.

Що саме змінюється для ФОП?

Для ФОП діють норми щодо здійснення всіх видів розрахунково-касових операцій відповідно до договору та вимог законодавства України, які встановлені Інструкцією про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів, затвердженою постановою Правління НБУ від 12 листопада 2003 року № 492.
Як і раніше, ФОП може витрачати кошти з «підприємницького» рахунку лише для здійснення підприємницької / незалежної професійної діяльності. Позиція Національного банку залишається незмінною з 2003 року.
Спочатку була введена умова, що тільки після сплати всіх податків та зборів підприємець має право перерахувати кошти з поточного рахунку, відкритого для здійснення підприємницької /
незалежної професійної діяльності, на поточний рахунок, відкритий цією особою для власних потреб. Правління НБУ скасувало цю норму своєю постановою «Про внесення зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів» від 15 січня 2020 року № 7. Вона набрала чинності з 17 січня 2020 року.
«Ми призупиняємо цю норму, тому що це стосується фактично податкової служби», — зауважив Голова НБУ Яків Смолій під час прес-брифінгу 16 січня 2020 року.

Як ФОП можуть використати кошти зі свого бізнес-рахунку?

За поточними рахунками ФОП в національній валюті можна здійснювати всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій, пов’язаних із власними потребами. Суб’єкти господарювання, які мають поточні рахунки в банках і зберігають на цих рахунках кошти, можуть здійснювати розрахунки за своїми грошовими зобов’язаннями, що виникають у господарських відносинах, у безготівковій формі, а також у готівковій формі відповідно до вимог та обмежень, визначених Положенням про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженим постановою Правління НБУ від 29 грудня 2017 року № 148 (далі — Положення № 148).

Чи встановлені обмеження щодо зняття готівки ФОП через банкомат?

Корпоративна картка є інструментом доступу до поточного рахунку ФОП, за допомогою якого здійснюються розрахунково-касові операції за рахунком, з урахуванням обмежень, встановлених Положенням про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженим постановою Правління НБУ від 5 листопада 2014 року № 705, та Положенням № 148.
Обмежень щодо виплати чистого доходу ФОП, зокрема через банкомат, за допомогою корпоративної картки немає.

Національний банк України