Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 02arrow Єдинник має борг з ЄСВ: чи треба переходити на загальну систему



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Єдинник має борг з ЄСВ: чи треба переходити на загальну систему

ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що ЄСВ — це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування (п. 2 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI).

Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку в разі наявності у неї податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів зобов’язана перейти на загальну систему в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Однак борг із сплати ЄСВ не є податковим боргом і не є підставою для виключення такого платника з Реєстру платників єдиного податку. Але розстрочення та відстрочення сум заборгованості з ЄСВ не передбачено, заборгованість не підлягає списанню.