Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 03arrow ПДВ-декларація: зміни у 2020 році



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
ПДВ-декларація: зміни у 2020 році

Повідомляємо платників, що з 1 січня набрав  чинності наказ Міністерства фінансів України від 20 листопада 2019 року № 488 (далі — Наказ № 488), яким внесено зміни до форм ПДВ-звітності та Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ. У зв’язку з цим ДПС України у листі від 31 січня 2020 року № 1617/7/99-00-07-03-02-07 (далі — Лист № 1617) роз’яснила основні нововведення. Так, Наказом № 488 внесено зміни до:

  • форми податкової декларації з ПДВ (далі — Декларація);
  • форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
  • Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Зміни до форми Декларації

Внесені зміни деталізують порядок відображення у розділі І «Податкові зобов’язання» Декларації обсягів операцій з експорту товарів за межі митної території України. Разом з цим з рядка 5 Декларації виділено окремий рядок 5.1 для зазначення обсягів операцій, які звільнені від оподаткування.

Зміни, внесені в додаток 6 (Д6) до Декларації 

У новій редакції викладено також додаток 6 Декларації (далі — Д6).
Таблиця 2 Д6 заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з пос­тачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ. Інформація зазначається у розрізі податкових пільг, які використовуються платником ПДВ, відповідно до коду пільги, визначеного згідно з довідником пільг.
Дані щодо найменування та коду відповідної пільги згідно з довідниками пільг вказуються в графах 2 «Найменування податкової пільги» та 3 «Код податкової пільги згідно з довідником пільг» таблиці 2 Д6.
Довідники розміщено на вебпорталі ДПС https://tax.gov.ua у розділі «Довідники» (підрозділ «Довідники пільг»).
Якщо станом на дату подання Декларації код пільги у довідниках податкових пільг відсутній, то у графі 2 таблиці 2 Д6 проставляється умовний код «99999999».
Сума податку, не сплачена до бюджету в зв’язку з отриманням податкової пільги, вказується в графі 4 таблиці 2 Д6, та розраховується окремо для кожної з податкових пільг.
Обсяги операцій з придбання товарів/послуг на митній території України у осіб, які не зареєстровані як платники податку, необоротних активів (без ПДВ), що використані в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ, не враховуються у такому розрахунку.
Крім того, повідомляється, що за операціями, які оподатковуються за ставкою 0% чи 7%, сума податкових пільг з ПДВ не обраховується та відповідно у Д6 не відображається.
Розрахунок суми податкових пільг з ПДВ за звітний (податковий) період здійснюється без наростаючого підсумку з початку звітного року.
Сума податкових пільг з ПДВ обраховується у тому звітному (податковому) періоді, в якому здійс­нено операції, що звільняються від оподаткування ПДВ.

Нова редакція Розрахунку ПДВ для неплатників ПДВ
У новій редакції викладено форму Розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ для осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ. Вона, зокрема, передбачає нарахування самостійно платником суми штрафу в зв’язку з виправленням помилок у разі, якщо внаслідок уточнення збільшується сума нарахованих податкових зобов’язань. Тобто надана можливість відкоригувати задекларовані податкові зобов’язання з ПДВ, що нараховані отримувачем послуг — неплатником ПДВ, які постачаються нерезидентами (у тому числі їх постійними представництвами), не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.