Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 06arrow Покупцю повернули аванс: чи має декларувати дохід єдинник­-продавець



ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Покупцю повернули аванс: чи має декларувати дохід єдинник­-продавець

Ситуація: аванс за товари отримано ФОП-єдинником, але потім договір розривається і кошти повертаються покупцю. Чи зобов’язаний ФОП-єдинник-продавець відображати дохід в Книзі обліку доходів?

Оподаткування

Все залежить від того, в якому періоді повертається аванс. Якщо в разі розірвання договору сума передоплати покупцеві за товари (роботи, послуги) повертається в тому ж звітному періоді, що була отримана продавцем, то такі кошти не включаються до складу доходу ФОП-єдинника 1–3 груп та не підлягають відображенню в податковій декларації.

Якщо ФОП-єдинник не встиг повернути передоплату в тому ж податковому періоді, і повернення відбулося вже в іншому, підприємець зобов’язаний врахувати таку суму коштів у складі доходу в тому звітному періоді, в якому ці кошти отримані. А вже перерахунок доходу має відбутися в податковому періоді, в якому цей аванс був повернутий. Це підтверджує ДПСУ в індивідуальній податковій консультації від 21 січня 2020 року № 228/6/99-00-04-06-03-06/ІПК.

Книга обліку доходів

Порядок ведення книги обліку доходів єдинниками — неплатниками ПДВ затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 579 (далі — Порядок № 579).

Згідно з п. 5 Порядку № 579 записи у Книзі обліку виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема, кошти, які надійшли на поточний рахунок ФОП-єдинника та/або які отримано готівкою, а також вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Відповідно до п. 6 Порядку № 579 ФОП заносить до Книги обліку доходів відомості в та­кому порядку:

  • у графі 1 зазначається дата запису;
  • у графах 2–6 щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими для відповідної групи єдинників. Доходи підсумовуються за місяць, квартал, рік, зокрема отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі;
  • у графі 2 — отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги;
  • у графі 3 — сума повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передоплати;
  • у графі 4 — скоригована сума доходу, яка розраховується як різниця граф 2 і 3.
Дані Книги обліку доходів заповнюються у гривнях з копійками та використовуються підприємцем для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.