Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 10arrow Перукарні та салони краси: коли ФОП-­єдинники можуть перебувати на 1 групі



ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Перукарні та салони краси: коли ФОП-­єдинники можуть перебувати на 1 групі

Як відомо, до платників єдиного податку 1 групи належать ФОП, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. (пп. 1 п. 291.4 Податкового кодексу України, далі — ПК).

При цьому першогрупники мають право надавати послуги та продавати товари тільки громадянам, і не можна, щоб покупцями були суб’єкти господарювання (юрособи, ФОП) та установи, організації. 

Наведемо пояснення щодо особливостей надання побутових послуг перукарнями та салонами краси безпосередньо ФОП — платниками єдиного податку на 1 групі, які не мають най­маних працівників. 

Де знайти перелік побутових послуг?
Перелік побутових послуг населенню, які дозволено надавати платникам єдиного податку 1 групи, визначено п. 291.7 ПК, який включає вид діяльності «послуги перукарень». 

Як першогрупникам правильно заповнити заяву про застосування спрощеної системи?
При заповненні заяви про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані приватним підприємцем — платником єдиного податку 1 групи господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 11 жовтня 2010 року № 457.
Відповідно до КВЕД ДК 009:2010 послуги перукарень відносяться до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси». 

Що включає клас 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси»?
Наказом Державного комітету статистики України «Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності» від 23 грудня 2011 року № 396 клас 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси» КВЕД ДК 009:
2010 включає миття волосся, підрівнювання та підстригання, укладання, фарбування, тонування, завивання, розпрямлення волосся та подібні види послуг, що їх надають для чоловіків та жінок, а також гоління та підрівнювання бороди, масаж обличчя, манікюр і педикюр, макіяж, тощо. 

Висновок
ФОП-єдинник 1 групи, який здійснює діяльність з надання перукарських послуг (що належать до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси»), також має право надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу обличчя.
При цьому першогрупник має виконувати усі інші вимоги, які висуваються ПК (зокрема, не мати найманих працівників, надавати послуги тільки громадянам; код 96.02 КВЕД повинен бути зазначений у ЄДР та Реєстрі платників єдиного податку).

ГУ ДПС у Київській області