Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 11arrow Коли новостворений третьогрупник може стати платником ПДВ



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Коли новостворений третьогрупник може стати платником ПДВ

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку для 3 групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (абз. 2 пп. 298.1.2 Податкового кодексу України, далі — ПК). 

ГУ ДПС у Запорізькій області зазначило, що у разі добровільної зміни ставки єдиного податку в розмірі 5% заява щодо зміни ставки єдиного податку подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка (3%) та відбудеться реєстрація такого єдинника платником ПДВ (пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ПК).

У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ПК реєстраційна заява для реєстрації платником ПДВ подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (п. 183.4 ПК).

Звертаємо увагу, що нещодавно Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16 січня 2020 року № 466-IX виключена норма, яка передбачала можливість вибору платником єдиного податку квартального звітного періоду з ПДВ.

Отже, для всіх платників ПДВ (у тому числі й платників єдиного податку) звітним періодом є ка­лендарний місяць.