Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 11arrow Індивідуальні податкові консультації: що змінилося?



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Індивідуальні податкові консультації: що змінилося?

ГУ ДПС у м. Києві повідомляє, що 23 травня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16 січня 2020 року № 466-IX (далі — Закон № 466), яким було внесено зміни, зокрема, до глави 3 «Податкові консультації». 

Наразі Податковий кодекс України (далі — ПК) визначає, що за вибором платника податків індивідуальні податкові консультації (далі — ІПК) можуть надаватися не тільки в усній і письмовій формі, але й в електронній.

Звертаємо увагу, що з 1 січня 2021 року з ПК буде вилучено абзаци 1 та 2 п. 53.1 ПК, відповідно до яких не може бути притягнуто до відповідальності, включаючи фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника (податкового агента та/або його посадову особу), який діяв відповідно до ІПК, наданої йому в письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована.

Поряд з цим, з 1 січня 2021 року наберуть чинності зміни до ст. 112 ПК, де буде визначено, що обставинами, що звільняють від фінансової відповідальності за вчинення правопорушень законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, зокрема, є вчинення діяння (дії або бездіяльності) особою, яка діяла у відповідності до ІПК (наданої такому платнику в паперовій або електронній формі за умови, що така консультація зареєстрована в Єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій), або до узагальнюючої податкової консультації та/або до висновку об’єднаної палати, Великої Палати Верховного Суду щодо застосування норми права, від якого в подальшому було відступлено (пп. 112.8.2 ПК).