Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 12arrow Аналізуємо основні ПДФО­-зміни



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Аналізуємо основні ПДФО­-зміни
Документ без названия

Редакція вже публікувала зміни, внесені до Податкового кодексу України (далі — ПК) Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16 січня 2020 року № 466-ІХ (далі — Закон № 466) на стор. 3–8 № 10 газети за 2020 рік. В цій публікації ГУ ДПС в Івано-Франківській області проаналізувало ПДФО-нововведення, запроваджені Законом № 466.
Відтак з 23 травня 2020 року внесено зміни до ПК в частині адміністрування ПДФО.

Отримання винагороди за ЦПД від ФОП-єдинників 4 групи
Відповідно із прийнятими змінами до пп. 164.2.2 ПКфізичним особам при отриманні винагород та інших виплат за цивільно-правовими договорами від ФОП-єдинників 4 групи не потрібно подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за звітний рік і самостійно сплачувати ПДФО.
Нагадаємо: раніше у цьому випадку громадянин зобов’язаний був включити суми доходів до річної декларації за звітний рік та самостійно сплатити податки/збори.

Дохід, який за рішенням суду спрямовується на відшкодування збитків
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи не включається дохід у вигляді сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю, а також відшкодувань моральної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, або в розмірі, визначеному законом. Це передбачено змінами в пп. «а» пп. 164.2.14 ПК.

Суми «автострахових» відшкодувань не включаються до оподатковуваного доходу
Не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума страхових (регламентних) виплат, страхових відшкодувань, здійснюваних Моторним (транспортним) страховим бюро згідно із Законом України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» від 1 липня 2004 року № 1961-IV. Проте така сума не може перевищувати розміру шкоди, фактично завданої вигодонабувачеві (бенефіціару), яка визначається за звичайними цінами на дату такої страхової виплати (зміни пп. «в» пп. 165.1.27 ПК).

Документальне підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки
Законом № 466 внесено зміни до п. 166.2 ПК в частині документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки. Цей пункт викладено в такій редакції: «до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених у пп. 166.2.1 ПК документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПК».
У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначатиме в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

Умови отримання розстрочки на сплату ПДФО
Зазнав змін і пп. «д» пп. 164.2.17 ПК. Відтепер фізичні особи зможуть отримати розстрочку на сплату ПДФО тільки у разі прощення основної суми боргу за іпотечними кредитами до закінчення строків позовної давності. До внесення змін розстрочку можна було отримати і в разі прощення суми процентів.

Порушення порядку подання інформації ДПС про угоди щодо оренди об’єктів нерухомості
Також з 23 травня 2020 року ПК доповнено статтею 119-1, якою передбачена відповідальність за порушення платником порядку подання інформації про фізичних осіб — платників податків. Зокрема, за порушення нотаріусом порядку та/або строків подання інформації щодо посвідчення договорів оренди об’єктів нерухомості в разі вчинення такої нотаріальної дії передбачено накладення штрафу в розмірі 680 грн. за кожне таке порушення.
Штраф у розмірі 680 грн. буде застосовуватися і до суб’єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери) за порушення ними порядку та/або строків подання інформації про укладені за його посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості (пп. 170.1.6 ПК). У разі вчинення нотаріусом чи рієлтером повторного аналогічного порушення, до них буде застосовано штраф в розмірі 1360 грн. за кожне таке порушення.

Продаж (обмін) об’єктів нерухомого майна
Законом № 466 внесено зміни до пп. 172.1 ПК. Зокрема до переліку об’єктів нерухомості, продаж (обмін) яких не обкладається ПДФО, включено об’єкти незавершеного будівництва. Дохід, отриманий платником від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі (визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення), та за умови перебування такого майна у власності платника понад три роки, не оподатковується. Умова щодо перебування такого майна у власності платника понад три роки не поширюється на майно, отримане у спадщину. Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається. Також змінами уточнено, що дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва оподатковується у порядку, визначеному для об’єктів нерухомого майна.

Продаж (обмін) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда
З 23 травня 2020 року дохід від продажу (обміну) рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда протягом звітного року:
другого об’єкта підлягає оподаткуванню за ставкою 5%;
третього та наступних об’єктів підлягає оподаткуванню за ставкою 18%.
Нагадаємо, що як і раніше не підлягає оподаткуванню дохід, отриманий платником від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда.

Штраф за недостовірне подання інформації про фізосіб у ф. № 1ДФ
Змінено розмір штрафів, передбачених ст. 119 ПК «Порушення платником податків порядку подання інформації про фізичних осіб — платників податків». Зокрема, за неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками у ф. № 1ДФ, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань фізособи та/або до зміни фіз­особи-платника — передбачено накладення штрафу в розмірі 1020 грн. За ті самі дії, вчинені податковим агентом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, передбачено накладення штрафу в розмірі 2040 грн.
Передбачені штрафи не застосовуються у випадках, якщо недостовірні відомості або помилки у ф. № 1ДФ виникли у зв’язку з виконанням податковим агентом вимог п. 169.4 ПК (тобто при перерахунку ПДФО) та були виправлені відповідно до вимог ст. 50 ПК. Також штраф не застосовується у випадках, якщо помилки щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків у ф. № 1ДФ були виправлені податковими агентами самостійно (у тому числі протягом 30 календарних днів з дня надходження повідомлень про помилки, виявлені ДПС).

Зміни до строків давності та їх застосування
Законом № 466 внесено зміни до ст. 102 ПК «Строки давності та їх застосування». Зміни діятимуть з 1 січня 2021 року в частині термінів проведення перевірок. Зокрема, контролюючий орган матиме право проводити перевірки податкових зобов’язань податкових агентів щодо ПДФО, військового збору при виплаті заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються) фізичній особі у зв’язку з трудовими відносинами не пізніше закінчення 2555 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації (та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом), а якщо така податкова декларація була надана пізніше, — за днем її фактичного подання. Якщо протягом зазначеного строку ДПС не визначає суму грошових зобов’язань, платник вважається вільним від такого грошового зобов’язання (в тому числі від нарахованої пені), а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.