Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 12arrow З 3 червня 2020 року діє механізм списання ЄСВ-недоїмки за 2017–2020 роки для «сплячих» ФОП



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
З 3 червня 2020 року діє механізм списання ЄСВ-недоїмки за 2017–2020 роки для «сплячих» ФОП

Нагадаємо: з 3 червня 2020 року набрали чинності норми п. 5 розд. I Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» від 13 травня 2020 року № 592-IX (далі — Закон № 592). Редакція вже писала про це на стор. 9–10 № 10 газети «Консультант приватного підприємця» за 2020 рік.

ГУ ДПС у Луганській області проаналізувало ці нововведення. 

Кого це стосується
Зазначені норми стосуються списання сум недоїмки платникам ЄСВ з числа ФОП-загально­сис­темників і осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом № 592, а також штрафів і пені, нарахованих на ці суми недоїмки, якщо такими платниками не отримано доходу (прибуток) від їх діяльності, що обкладається ПДФО.

Що треба робити платнику
Для цього ФОП на загальній системі оподаткування обов’язково подають протягом 90 календарних днів:
держреєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи ФОП — заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;
до податкового органу — звітність з ЄСВ за 2017–2020 роки (якщо вона не була подана раніше).
Довідково. За умови виконання вищенаведених умов штрафні санкції за неподання або несвоєчасне подання ЄСВ-звітності не застосовуються.
Згідно з п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VІ за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з ЄСВ, податківці накладають штраф в розмірі 170 грн. за кожний такий випадок. А за ті самі дії, вчинені платником ЄСВ, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — штраф в розмірі 1020 грн. за кожне порушення.

Дії фіскалів
Після того, як буде підтверджено вчинення вищевказаних дій, податковий орган протягом 15 робочих днів проведе камеральну перевірку та ухвалить рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій та пені або надасть мотивоване рішення про відмову.
Податковий орган відмовляє в списанні суми недоїмки, штрафних санкцій та пені, за умови, якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:
1) платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом № 592;
2) суми недоїмки, а також штрафи і пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені або стягнені.

Результати
Вимоги про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій та пені будуть вважатися відкликаними в день прийняття ДПС рішення про списання таких сум.
Нараховані і сплачені або стягнуті за вказаний період суми недоїмки, штрафних санкцій та пені не підлягають поверненню.