Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 14arrow Коли єдинники є платниками земельного податку: зміни з 1 липня 2020 року



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Коли єдинники є платниками земельного податку: зміни з 1 липня 2020 року

З 1 липня 2020 року у єдинників 2–3 груп, які набули у власність або у постійне користування земельну ділянку та надають її та/або нерухоме майно, що знаходиться на такій земельній ділянці, в оренду, виникає обов’язок сплачувати земельний податок і надавати «земельну» декларацію на загальних підставах за всю земельну ділянку, — повідомляє ГУ ДПС у Київській області.

Відповідні зміни до пп. 4 п. 297.1 Податкового кодексу України (далі — ПК) внесені Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX (далі — Закон № 466), згідно з якими платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з 1 липня 2020 року з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються єдинниками 1–3 груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку)).

Статтями 269 та 270 ПК встановлено, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування — земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (абз. 1 та 3 п. 286.1 ПК).

У разі подання платником до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельну ділянку, відомості про яку відсутні у базах даних інформаційних систем ДПСУ, сплата податку фізичними та юридичними особами здійснюється на підставі поданих відомостей до отримання контролюючим органом інформації про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

У єдинників 2–3 груп, які набули у власність або у постійне користування земельну ділянку та надають її та/або нерухоме майно, що знаходиться на такій земельній ділянці, в оренду, з 1 липня 2020 року виникає обов’язок сплачувати земельний податок та надавати податкову декларацію з плати за землю на загальних підставах за всю земельну ділянку.