Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 14arrow Уряд затвердив постанови про функціонування програмних РРО



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Уряд затвердив постанови про функціонування програмних РРО

На засіданні Уряду 22 липня затверджено низку постанов, якими визначаються вимоги до прог­рамних реєстраторів розрахункових операцій (далі — ПРРО) та приведено у відповідність до вимог законодавства чинні акти Кабміну.

По-перше, внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2002 року № 199, якою затверджено Вимоги щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, дія яких поширюється на ПРРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Вимогами визначено основні режими роботи ПРРО (режим попереднього програмування, режим реєстрації та режим звітування), умови блокування роботи ПРРО тощо.

По-друге, внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 року № 149. Нововведення визначають вимоги щодо реалізації фіскальних функцій ПРРО, що застосовуються під час здійснення операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, та під час здійснення операцій з приймання готівкових коштів для подальшого переказу через програмно-технічні комплекси самообслуговування.

По-третє, змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 року № 601 збільшено час з трьох діб до трьох робочих днів, протягом яких виконуються роботи з введення РРО в експлуатацію центрами сервісного обслуговування з дати його інформування ДПС про резервування фіскального номера РРО, що виключає необхідність суб’єктам господарювання — користувачам РРО повторно подавати заяву й ініціювати реєстрацію РРО у разі подання заяви в останній робочий день тижня — п’ятницю або в період пікових навантажень обробки документів ДПС.

По-четверте, відповідно до змін, внесених до постанов від 27 грудня 2010 року № 1224 та від 23 серпня 2000 року № 1336, норми цих нормативно-правових актів будуть застосовуватися не лише до класичних РРО, а й до ПРРО.
Окрім того, Урядом прийнято постанову від 22 липня 2020 року № 634 (далі — Постанова № 634), якою затверджено:
перелік текстилю, під час реалізації якого (крім реалізації за готівкові кошти на ринках) застосовуються РРО та/або ПРРО;
перелік деталей та приладдя до автотранспортних засобів, під час реалізації яких застосовуються РРО та/або ПРРО.
Постанова № 634 набирає чинності з 1 січня 2021 року.
Використання РРО для певних видів діяльності 2–4 груп ФОП стане обов’язковим вже з 1 січня 2021 року. А з 1 серпня 2020 року фіскальний додаток для ПРРО буде доступний для повноцінного використання для всіх бажаючих на безоплатній основі.