Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 14arrow Чи має ФОП-­роботодавець оформляти табель обліку використання робочого часу



ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Чи має ФОП-­роботодавець оформляти табель обліку використання робочого часу

Табель обліку використання робочого часу — документ первинного обліку, який необхідний для обліку використання робочого часу працівників, а також для контролю над дотриманням установленого режиму роботи, розрахунків із працівниками із заробітної плати, отримання інформації про відпрацьований час.

Важливим значенням правильного і точного обліку робочого часу є визначення стажу працівників, нарахування лікарняних. 

Табель обліку використання робочого часу — поіменний список усіх працівників з відмітками про використання робочого часу протягом облікового періоду. Табель ведеться в електронному та паперовому вигляді, у тому числі працівників, прийнятих тимчасово чи на сезонну роботу, а також учнів, прийнятих на період виробничої практики з оплатою праці. Фізичні особи, які працюють на підставі цивільно-правових договорів, не табелюються.

Кожному працівникові надається табельний номер.

Після закінчення місяця за табелем підраховують загальну кількість надурочних і нічних годин, вихідних і святкових днів. Визначають загальну кількість днів та годин неявок на роботу.

Отже, ведення табеля обліку використання робочого часу є обов’язковим для всіх роботодавців.

Світлана Нагорна, головний державний інспектор сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області