Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 15arrow Коли у платника настає відповідальність: практичні ситуації



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Коли у платника настає відповідальність: практичні ситуації

ГУ ДПС у Рівненській області надала відповіді на низку цікавих запитань.

Чи передбачена відповідальність для платника ПДВ при порушенні ним термінів подання реєстраційної заяви платника ПДВ за формою № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація», у разі виникнення змін у його даних?
Відповідальність за порушення платником податку термінів подання до контролюючого органу реєстраційної заяви платника ПДВ за формою № 1-ПДВ або додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація» згідно зі ст. 117 Податкового кодексу України (далі — ПК) не передбачена.

Яка відповідальність передбачена за несвоєчасне подання податкової декларації про майновий стан і доходи фізичною особою?
Несвоєчасне подання платником — фізичною особою податкової декларації, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПК, тягне за собою накладення фінансового штрафу в розмірі 340 грн. Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення адмінштрафу в розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чи передбачена відповідальність за неподання ФОП-єдинником, який змінив місце провадження господарської діяльності, заяви про застосування спрощеної системи оподаткування для внесення відповідних змін до відомостей, що зазначені у Реєстрі платників єдиного податку?
ПК не передбачено відповідальність за неподання ФОП-єдинником заяви про застосуван­ня спрощеної системи оподаткування у разі зміни місця провадження господарської діяльності.
Водночас у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку 1–3 груп вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПК, анулювання реєстрації платника єдиного податку 1–3 груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати спрощену систему оподаткування або перейти на неї після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.
Крім того, якщо зміна місця провадження господарської діяльності призводить до збільшення розміру ставки єдиного податку, зокрема у разі здійснення платниками єдиного податку 1 і 2 груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, то до платника, яким не подано заяву про зміну місця провадження діяльності, застосовується відповідальність, передбачена п. 122.1 ПК.
Яка відповідальність передбачена за неподання повідомлення за ф. № 20-ОПП про об’єк­ти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням?
Неподання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП, — тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн.
У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, — накладається штраф на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн.

Чи повинен платник податків повідомляти контролюючий орган про оскарження податкового повідомлення-рішення (далі — ППР) в суді?
Платник має право оскаржити ППР або інше рішення контролюючого органу в суді незалежно від того, чи проводиться процедура адміністративного оскарження такого ППР або іншого рішення контролюючого органу.
Водночас платник повинен повідомити контролюючий орган про надання позовної заяви до суду.