Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 15arrow Топ­-5 помилок при заповненні декларації з плати за землю



ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Топ­-5 помилок при заповненні декларації з плати за землю

Фахівці Офісу великих платників податків ДПС проаналізували звітність з плати за землю за 2020 рік та виявили найбільш поширені помилки, що призводять до застосування штрафних санкцій, а іноді можуть також слугувати приводом для  проведення позапланової перевірки. Тож з метою недопущення таких прикрих випадків наводимо, на що слід звернути увагу та як саме уникнути порушень.

Помилка № 1: відсутність та/або неправильне зазначення кадастрового номера
Кадастровий номер земельної ділянки слід вказувати у форматі 0000000000:00:000:0000.

Помилка № 2: некоректне зазначення та/або відсутність коду категорії земельних ділянок
Код категорії земельних ділянок має відповідати класифікатору. Тобто у колонці 2 розділу І слід вказувати код відповідно до Класифікації видів цільового призначення земель та зазначений у документах, що засвідчують/підтверджують право власності/користування земельними ділянками (арабськими цифрами у форматі XX.XX).

Помилка № 3: інформація про площу земельної ділянки
Не допускається заповнення площі землі в колонці 8 та 9 за одним кадастровим номером (у га та м кв.). 

Помилка № 4: плутанина у розділах декларації
Поширеною помилкою є заповнення неправильного розділу декларації, наприклад, коли під час подання податкової звітності з орендної плати платником заповнюється розділ І та нав­паки.

Помилка № 5: неправильний код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ
В окремих випадках, коли це відповідає сутності податку або збору та є необхідним для його адміністрування, форма податкової декларації додатково може містити такі обов’язкові реквізити, зокрема, код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ (п. 48.4 Податкового кодексу України, далі — ПК).
Обов’язкові реквізити — це інформація, яку повинна містити форма податкової декларації та за відсутності якої документ втрачає визначений ПК статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків. Так, внаслідок подання декларації з неправильно зазначеним кодом КОАТУУ за вказаним кодом виникає об’єкт оподаткування з нарахованими податковими зобов’язаннями, а за кодом КОАТУУ, де фактично знаходиться земельна ділянка, виникає факт неподання або несвоєчасного подання декларації, що спричинить застосування штрафних санкцій.
Отже, підсумовуючи, просимо бути уважними під час подання звітності з плати за землю та не наражати себе на штрафні санкції.

Офіс великих платників податків ДПС