Главная arrow Архив газеты arrow 2020arrow 17arrow У яких випадках знято мораторій на проведення документальних перевірок



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
У яких випадках знято мораторій на проведення документальних перевірок

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців» від 14 липня 2020 року № 786-IX (далі — Закон № 786) з 8 серпня 2020 року скасовано мораторій на проведення документальних позапланових перевірок за заявою платника та в зв’язку з ліквідацією суб’єкта господарювання. Про це повідомляють в ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Так, Законом № 786, зокрема, внесено зміни до п. 52-2 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі — ПК) в частині зняття мораторію на проведення документальних позапланових перевірок та документальних перевірок, що проводяться на звернення платника та з підстав, визначених пп. 78.1.7 ПК (зокрема, припинено підприємницьку діяльність ФОП, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника або подано заяву про зняття його з обліку).

Слід зауважити, що чинними нормативними актами не встановлено обов’язку стосовно зав­часного повідомлення платника про проведення документальної позапланової перевірки на підставі пп. 78.1.7 ПК. А згідно з п. 85.2 ПК платник зобов’язаний надати посадовим особам конт­ролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки. Такий обов’язок виникає у платника після початку перевірки.