Главная arrow Архив газеты arrow 2018arrow 01arrow Нюанси заповнення загальносистемником ЄСВ-звіту за 2017 рік



ДЛЯ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ НА ОБЩЕЙ СИСТЕМЕ
Нюанси заповнення загальносистемником ЄСВ-звіту за 2017 рік

Головним нововведенням у 2017 році є те, що з 1 січня 2017 року загальносистемники зобов’язані сплачувати ЄСВ «за себе» за всі місяці, навіть за ті, в яких немає доходу (в розмірі не менше мінімального страхового внеску). Раніше (тобто до 1 січня 2017 року) загальносистемники самостійно вирішували, сплачувати їм ЄСВ за «бездохідні» місяці чи ні.

Форма та строки подання звітності за 2017 рік

Кожен підприємець на загальній системі повинен подавати до податкової річний Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі — Звіт № Д5) «за себе». Його заповнюють і подають усі ФОП незалежно від того, чи були в них доходи у звітному році; чи є наймані працівники; чи змінювалася протягом року система оподаткування; тощо.
У Звіті № Д5 загальносистемник розраховує суму ЄСВ за звітний рік, яку потрібно сплатити.
Форма Звіту № Д5 наведена у додатку 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14 квітня 2015 року № 435 (далі — Порядок № 435).
Граничний строк подання Звіту № Д5 — до 10 лютого року, наступного за звітним (тобто за 2017 рік — не пізніше 9 лютого 2018 року) (п. 2 р. ІІІ Порядку № 435).

Які таблиці Звіту № Д5 потрібно заповнювати загальносистемнику

Підприємцеві на загальній системі потрібно заповнити титульний аркуш і одну або кілька таблиць.
ФОП, які в 2017 році були тільки загаль­носистемниками, заповнюють таблицю 1 «На­рахування єдиного внеску на загаль­но­обов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями» Звіту № Д5. Однак якщо протягом 2017 року ФОП перебував як на загальній, так і на спрощеній системі, йому доведеться заповнювати ще таблицю 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування» (за період роботи на спрощеній системі оподаткування).
Окремо скажемо про таблицю 4 Звіту № Д5, що подається підприємцями, які мають право на спеціальний стаж (п. 13 р. IV Порядку № 435). Для її заповнення треба користуватися Довідником кодів підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб. У разі відсутності таких пільг таблиця 4 не формується і не подається до фіскальних органів.

Який тип форми зазначити у Звіті № Д5

Зараз існує три типи форми:

  • «початкова» (для звітності за поточний рік);
  • «призначення пенсії» (якщо протягом року подається Звіт № Д5 за період до дати формування заяви на призначення пенсії);
  • «ліквідаційна» (подається за останній звітний період до дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності).
Тепер наведемо числовий приклад заповнення Звіту № Д5 за 2017 рік.