Содержание

ГОРЯЧАЯ ТЕМА
Чого чекати підприємцям від РРО-революції
У попередньому номері редакція вже писала про те, що податківці пропонують нову систему реєстрації і обліку РРО (e-Receipt) (див. на стор. 8 № 11 за 2018 рік). Давайте проаналізуємо, що зміниться в роботі підприємців, коли запрацює нова РРО-система, та яких наслідків у зв’язку з цим треба чекати.


НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
З 01.07.2018 р. застосовують правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків

З 1 липня 2018 року набрала чинності постанова Національного банку України «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15 березня 2018 року № 25. Цим документом передбачена низка нововведень щодо обігу монет (детальніше про це читайте на стор. 7–8 № 6 газети за 2018 рік). 

Нагадаємо найголовніше нововведення, яке стосується підприємців у сфері торгівлі та послуг, — у випадку відсутності монет дрібних номіналів проводити заокруглення загальної суми покупки:

  • сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Змінив податкову адресу — отримай нові «електроключі»

Підписувач зобов’язаний своєчасно надавати центру сертифікації ключів інформацію про зміну даних, відображених у сертифікаті ключа та/або реєстраційній картці (ст. 7 Закону України «Про електронний цифровий підпис» від 22 травня 2003 року № 852-IV та пп. 3.4.6 п. 3.4 розділу 3 Договору про надання послуг електронного цифрового підпису, затвердженого наказом Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України від 29 листопада 2017 року № 150).

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що в разі зміни адреси місця обліку суб’єкта господарювання або фізичної особи заявнику потрібно звернутися до центру сертифікації ключів із заявою на скасування посилених сертифікатів, які містять недостовірну інформацію, та надати пакет реєстраційних документів для формування нових посилених сертифікатів.


Мінфін оновив порядок нарахування і сплати ЄСВ

ЄСВ-законодавство останнім часом активно змінювалось. Однак Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449 (далі — ЄСВ-Інструкція), останній раз змінювалась наказом від 7 вересня 2016 року № 813. Саме тому Міністерство фінансів України наказом від 4 травня 2018 року № 469 оновило ЄСВ-Інструкцію, для того щоб вона відповідала Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI (далі — Закон № 2464).

Звернемо увагу на нові положення ЄСВ-Інструкції, які стосуються ФОП при нарахуванні та сплаті ЄСВ «за себе».


При сплаті податків обов’язково зверніть увагу на реквізити рахунків

Звертаємо увагу, що з 2 липня 2018 року бюджетні рахунки, на які зараховуються податки, збори та інші обов’язкові платежі (на ЄСВ не поширюється) до державного та місцевих бюджетів, повністю змінені. Причина — запровадження Державною казначейською службою України централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів.

Окремо ГУ ДФС у Чернігівській області звертає увагу громадян (у тому числі тих, що зареєстровані підприємцями), які отримали від фіскальних органів повідомлення про нараховану суму земельного податку, податку на нерухомість і транспортного податку. Отже, до 27 червня (включно) потрібно сплачувати за тими реквізитами, що вказані у повідомленнях. А, починаючи з 2 липня 2018 року, переказувати кошти слід уже за новими бюджетними рахунками.


Суд постановив: у підприємця є право на податковий кредит при купівлі автотранспорту
Верховний Суд України зазначив, що обмеження можливості реєструвати на ФОП транспортні засоби (вони реєструються не на підприємців, а на фізосіб), придбані для здійснення господарської діяльності, не позбавляє їх права на податковий кредит. Тому за умови використання таких транспортних засобів у своїй господарській діяльності та за дотримання інших умов формування податкового кредиту підприємцю не треба нараховувати компенсуючі зобов’язання з ПДВ.

Портативний РРО: як і коли можна зареєструвати

Державна фіскальна служба України в індивідуальній податковій консультації від 8 травня 2018 року № 2064/6/99-99-08-02-01-15/ІПК докладно проаналізувала порядок реєстрації та вико­ристання портативних РРО.

Як відомо, господарська одиниця (далі — ГО) — це стаціонарний або пересувний об’єкт (у тому числі транспортний засіб), де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції (абз. 8 п. 3 р. І Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547, далі — Порядок РРО).


За фіскальним чеком покупець може перевірити легальність касового апарата продавця

Державна фіскальна служба повідомила про функціонування електронного сервісу, за допо­могою якого громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість отримати інформацію, чи зареєстрований конкретний РРО в фіскальних органах.


На «трудові» перевірки інспекторів від місцевого самоврядування мораторій не поширюється

З 1 січня 2017 року проводити «трудові» перевірки і накладати штрафи може не тільки Держпраці, а й виконавчі органи міських рад міст обласного значення (далі — МРМОЗ) та об’єднаних територіальних громад (далі — ОТГ). 

МРМОЗ та ОТГ отримали повноваження щодо:

  • контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення;
  • накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

За який період можуть перевірити податківці

ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 136.01) пояснила, що при плануванні, організації та проведенні документальних перевірок контролюючі органи враховують податкові строки давності, які поширюються також на період, який може бути охоплений перевіркою (п. 102.1 Податкового кодексу України, далі — ПК).

Щодо ЄСВ не застосовується строк давності при нарахуванні сум недоїмки, штрафів та пені (ч. 16 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI).


Мінсоцполітики про порядок обчислення роботодавцями компенсації за несвоєчасність виплати доходів працівникам

Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 року № 159.

Міністерство соціальної політики України у листі від 22 травня 2018 року № 2/0/216-18 наводить шість правил порядку обчислення компенсації.


З 1 липня 2018 року запроваджуються нові акцизні марки для тютюнових виробів
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє про прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання маркування тютюнових виробів» від 4 квітня 2018 року № 257, якою з 1 липня 2018 року запроваджуються нові зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва (крім сигарет з фільтром та без фільтра, цигарок).


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Нові правила оприбуткування готівки для фізосіб-­підприємців
Підприємцям вже вдруге в 2018 році змінюють правила роботи з готівковими коштами. Спочатку постановою НБУ від 29 грудня 2017 року № 148 було затверджено нове Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі — Положення № 148), яке запрацювало з 5 січня 2018 року. Тепер з 1 червня 2018 року постановою Нацбанку «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» від 24 травня 2018 року № 54 (далі — Зміни № 54) цей порядок був доповнений й уточнений.

Надомна праця: головне для ФОП-­роботодавця
Трудовий договір з надомниками — це своєрідний вид трудового договору про виконання роботи вдома, особистою працею, з матеріалів та з використанням знарядь і засобів праці, виділених роботодавцем або придбаних за рахунок його коштів. Тобто трудове законодавство допускає не тільки роботу в приміщенні роботодавця, а й віддалену працю.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Оновлені критерії ризику, які враховують при складанні плану­-графіка фіскальних перевірок платників

Наказом Мінфіну від 26 березня 2018 року № 386 було викладено в новій редакції Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 2 червня 2015 року № 524 (далі — Порядок № 524). Нововведення набрали чинності 29 травня 2018 року.

Звертаємо увагу, що змінами оновлені критерії відбору платників для включення їх до плану-графіка. 

Як і раніше, план-графік документальних планових перевірок на поточний рік публікується на офіційному веб-сайті ДФСУ до 25 грудня року, що передує року, в якому вони будуть проводитися. До річного плану-графіка можуть вноситися зміни.

До плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники, які мають ризик щодо несплати податків/зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи. 

Періодичність проведення документальних планових перевірок платників визначається залежно від ступеня ризику в їх діяльності, який поділяється на високий, середній та незначний. Платники з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки, середнім — не частіше ніж раз на два календарних роки, високим — не частіше одного разу на календарний рік (п. 77.2 Податкового кодексу України).


Що дасть українцям новий Закон про валюту

21 червня 2018 року парламент у другому читанні та в цілому прийняв Закон України «Про валюту і валютні операції» (законопроект № 8152) (далі — Закон про валюту)Якщо президент підпише його, то Закон про валюту набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та буде введений в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набрання ним чинності. У тому числі шість місяців перехідного періоду триватиме доопрацювання нормативно-правових актів Національного банку.

Наведемо найбільш важливі нововведення, які передбачені Законом про валюту.


Водій може мати право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці
Запитання: Чи потрібно проводити атес­тацію робочого місця водія автомобіля для надання додаткової відпустки за особливі умови праці?