Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Підприємець подав ЄСВ-звіт за неправильною формою: які наслідки

Поданий ФОП «за себе» не за встановленою формою Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 301.09) кваліфікує як неподаний. За це передбачена фінансова (п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI) та адміністративна (ч. 1, ч. 2 ст. 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, далі — КпАП) відповідальність.



Екс-ФОП і уточнення у раніше поданій підприємницькій звітності

ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 135.02) зробила 2 висновки:

  • у разі самостійного виявлення помилок у раніше поданій звітності екс-ФОП має право уточнити її показники лише до дати зняття з обліку;
  • під час проведення позапланової документальної перевірки у зв’язку з припиненням підприєм­ницької діяльності платник не може уточнювати показники у податкових деклараціях за період, що перевіряється (крім випадків, встановлених Податковим кодексом України).

Нюанси заповнення показника «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату» у ЄСВ-звіті
Податківці у «ЗІР» (підкатегорія 301.06.01) пояснили, що показник «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)» в заголовній частині таблиці 1 звіту за формою № Д4 включає осіб, за яких подаються відомості до системи персоніфікованого обліку.

З 11 вересня 2018 року сплачувати податки/збори до бюджету слід лише на нові рахунки

ГУ ДФС у Львівській області пояснює, що з 11 вересня податки/збори, які будуть сплачуватися платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватися до бюджетів, а повертатимуться платникам як нез’ясовані надходження.


В Електронному кабінеті ФОП вказано всі його банківські рахунки: як громадянські, так і підприємницькі

Банки та інші фінансові установи зобов’язані повідомляти фіскалів про відкриття або закриття рахунків підприємцем (у тому числі про його власні особисті рахунки) (абз. 1 п. 69.2 Податкового кодексу України, далі — ПК). При цьому при відкритті рахунку фізична особа повинна проінформувати банки про свій підприємницький статус (п. 69.7 ПК).


ФОП не оновив види діяльності згідно з новим КВЕД: чого чекати

ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 119.12) повідомляє, що ПК не передбачено прямої норми щодо при­тягнення до відповідальності суб’єкта господарювання, який не змінив з 1 січня 2014 ро­ку види економічної діяльності на основі ДК 009:2005 на аналогічні види діяльності згідно з ДК 009:2010. Однак фіскали рекомендують у такому випадку зробити КВЕД-коригування шляхом внесення відповідних змін до ЄДР.


Єдинник перейшов на загальну систему: чи можна йому використовувати стару «загальносистемну» книгу

ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 104.08) дала відповідь на запитання: чи потрібно реєструвати нову книгу обліку доходів та витрат (далі — КОДВ) у паперовому вигляді тим ФОП, які в попередніх періодах перебували на загальній системі, потім перейшли на спрощену систему та планують знову здійснювати діяльність на загальній системі оподаткування (попередня КОДВ за формою, затвердженою наказом Міндоходів від 16 вересня 2013 року № 481, не закінчена)?

Фіскали зазначили: якщо ФОП має незакінчену КОДВ (яку треба зберігати протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис), то підприємець при переході на загальну систему оподаткування може не реєструвати нову КОДВ та продовжувати вести попередню КОДВ до її закінчення.


Єдинник продає товари в магазині на території ринку: чи дозволено перебувати на 1-й групі?

До 1 групи платників єдиного податку відносяться підприємці, які:

  • не використовують працю найманих осіб;
  • здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню;
  • мають обсяг доходу за календарний рік не більше 300 тис. грн.

Чи повинні бути у назві закладу слова «кафе», «бар», «ресторан» при торгівлі алкоголем на розлив
ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 115.03) вказує: здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив має право виключно ЗРГ або спеціалізований відділ, що має статус суб’єктів господарювання громадського харчування, суб’єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та зареєстрованими відповідними видами економічної діяльності за кодами класифікації КВЕД ДК 009:2010 незалежно від того, чи є у назві слова «кафе», «бар» або «ресторан».

Відмінності сумісництва та суміщення

Суміщення професій (посад) є виконання у того ж роботодавця поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) або обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, з відповідною доплатою за це. Деякі підприємці плутають суміщення професій (посад) із сумісництвом. Тому Управління Держпраці у Кіровоградській області навело 3 основні відмінності:

  • по-перше, робота за сумісництвом виконується, як правило, у іншого роботодавця, а при суміщенні професій (посад) — у роботодавця за основним місцем роботи працівника;
  • по-друге, суміщення професій (посад) здійснюється в межах нормального робочого дня (робочої зміни), а сумісництво — у вільний від основної роботи час;
  • по-третє, при сумісництві оплата провадиться за фактично виконану роботу, а при суміщенні професій (посад) провадиться доплата.

СМС-інформування та довідки з QR-кодом — нові ЄСВ-сервіси
Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) впровадив додаткові сервіси для громадян: функція смс-інформування та можливість отримати довідку, достовірність якої підтверджується QR-кодом.


ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Нові правила заповнення таблиці 5 ЄСВ­-звіту

Мінфін України наказом від 15 травня 2018 ро­ку № 511 (далі — Наказ № 511) у новій редакції виклав Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14 квітня 2015 року № 435. Наказ № 511 набрав чинності з 1 серпня 2018 року.

Подавати онов­лену форму № Д4 треба починаючи зі звітності за серпень 2018 року (гра­ничний термін подання — 20 вересня 2018 року).

Наведемо нові особливості заповнення таблиці 5 (яка призначена для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб).


Особливості заповнення таблиць 1 та 6 в оновленій ЄСВ­-звітності

Мінфін України наказом від 15 травня 2018 року № 511 (далі — Наказ № 511) оновив форми ЄСВ-звітності. 

Як Ви знаєте, приватні підприємці подають звітність:

  • «за себе» (строк подання: щорічно до 10 лютого року наступного за звітним) (форма № Д5 (річна));
  • при використанні праці фізосіб (крім ФОП-виконавців, які виконують роботи чи надають послуги, що зазначені у витягу з Єдиного державного реєстру) (строк подання: щомісячно не пізніше 20 календарних днів після закінчення звітного місяця) (форма № Д4 (місячна)).

Отже, зараз нас більше цікавлять ЄСВ-звіти для ФОП-роботодавців, оскільки до подання підприємницького звіту «за себе» ще майже півроку (потім ми докладно проаналізує­мо зміни, які внесені до форми № Д5 (річна)). Згідно з роз’ясненнями ДФСУ подавати онов­лену форму № Д4 треба починаючи зі звітності за серпень 2018 року (граничний термін подання — 20 вересня 2018 року), а форму № Д5 — за 2018 рік (не пізніше 11 лютого 2019 року, оскільки 9 та 10 лютого — вихідні).

Почнемо знайомитися з основними новаціями, які відбулися у таблицях 1 та 6. Їх слід розглядати у комплексі, оскільки таблиця 1 заповнюються на підставі таблиці 6 (тобто в таблиці 6 персоніфікована інформація, а в таблиці 1 — зведена).



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Приклад оформлення підзвітних операцій: авансовий звіт і акт
Коли підприємець-працедавець видає своєму працівникові гроші для виконання виробничих завдань (для закупівлі товарів, на відрядження тощо), то останній повинен відзвітувати за витрачені кошти. Для цього працівнику потрібно заповнити та подати підприємцеві Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Авансовий звіт), до якого обов’язково слід додати підтверджувальні документи. У разі якщо залишаться невикористані кошти, їх потрібно повернути. 


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Як фізособі відокремити особисте від підприємицького
Кожен підприємець є ще й фізособою. В одних ситуаціях фізособа виступає як звичайний громадянин, в інших — як підприємець. У публікації розглянуто, як правильно відрізняти одне від іншого, що дуже важливо з позиції податкових наслідків.

Як працівника­-сумісника оформити на основне місце

Відповідно до ч. 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівник має право працювати у одного або одночасно у декількох роботодавців. Це дозволяє працівникам укладати трудовий договір як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Виникає запитання: як оформити зміну сумісництва на основне місце.


Трудовий договір з неповним робочим часом: особливості

За угодою між працівником і роботодавцем може встановлюватись неповний робочий день або неповний робочий тиждень як під час прийняття на роботу, так і згодом. 

Угода сторін щодо тривалості робочого дня (тижня) чи режиму роботи працівника — одна з істотних умов трудового договору.

Варто врахувати, що робота на умовах неповного робочого часу не передбачає будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. 

Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Працівник може бути прийнятий на умовах неповного часу тимчасово та постійно.

Прийняття на роботу з неповним робочим часом здійснюється на загальних підставах, але до трудової книжки не вноситься запис щодо неповного робочого часу.