Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Повернення товару продавцю-загальносистемнику: податкові нюанси

Доходом підприємця на загальній системі оподаткування вважається отримана виручка у грошовій і негрошовій формах.

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 13 лютого 2018 року № 594/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК вказує, що зменшення загальної суми отриманого доходу можливо лише на суму повернутих коштів за товари (роботи, послуги) та/або повернутої передплати.

Тобто підприємцеві-загальносистемнику не можна зменшувати дохід на суму повернутих товарів без фактичного повернення покупцю грошових коштів.


Коли запрацює Реєстр заблокованих податкових накладних

У попередньому номері ми вже писали (див. на стор. 10–11), що уряд ухвалив постанову від 21 лютого 2018 року № 117 (далі — Постанова № 117), якою затверджено порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН).

Постанову № 117 офіційно опубліковано 7 березня 2018 року, а набрала чинності вона через 15 днів з дня її опублікування. На підставі цього ДФСУ вказує, що Постанова № 117 запрацювала 22 березня 2018 року.

Додатково слід звернути увагу, що ДФС формує і веде у відкритому доступі окремий Реєстр податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена (далі — Реєстр) та оприлюднює його на своєму офіційному веб-сайті. При цьому протягом місяця з дня набрання чинності Постановою № 117 Реєстр функціонує в тестовому режимі.

На період тестування Реєстру рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН набирають чинності з дня їх прийняття. Рішення комісій регіонального та центрального рівнів у період функціонування цього тестового режиму приймаються та надсилаються платнику податку без реєстрації в Реєстрі.


Постачання якої програмної продукції звільняється від обкладання ПДВ у 2018 році
Законом України від 7 грудня 2017 року № 2245-VIII внесено зміни до пункту 26-1 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України, а саме: тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від обкладання ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті.

Неправильне оформлення документів призвело єдинника до штрафів
Як відомо, суми поворотної фінансової допомоги (поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання) не включаються до складу доходу згідно з пп. 3 п. 292.11 Податкового кодексу України. Однак платник неправильно оформив цю операцію. Отже, при перевірці фіскали встановили, що на банківський рахунок ФОП-єдинника надійшли кошти із зазначенням у призначенні платежу «готівкові надходження обігових коштів», і в подальшому зміни до платіжних документів для ідентифікації вказаних коштів як поворотної фінансової допомоги не вносилися. Крім того, під час проведення перевірки позивачем не були надані до перевірки договори про надання поворотної фінансової допомоги, як і не були надані разом із запереченнями до акта перевірки.

Відповідальність за «алко-продажу» через РРО, не вказані в додатку до ліцензії

При роздрібній торгівлі алкогольними напоями вся готівкова виручка має проходити через РРО, які вказані в додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (ч. 26 ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP, далі — Закон № 481).

Зазначимо, що в додатку до ліцензії зазначається адреса місця торгівлі і вказується перелік РРО та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які є у місці торгівлі. Відомості про такі РРО податківці переносять до ліцензійного додатку з відповідної заяви, що подається суб’єктом господарювання.

ГУ ДФС у Житомирській області зазначає, що за проданий алкоголь через РРО (КОРО), який не вказано в ліцензії, або неправильно вказаний номер, передбачений штраф у розмірі 200% вартості продукції, реалізованої через такий не зазначений у ліцензії РРО (КОРО), але не менше 10 тис. грн. (ч. 2 ст. 17 Закону № 481).


Держпраці про відмінності трудових відносин від цивільно-правових

Виконання робіт, надання послуг фізичною особою може здійснюватися як на підставі трудового, так і на підставі цивільно-правового договору (далі — ЦПД).

При застосуванні ЦПД у відносинах з фізособами необхідно розуміти головні відмінності такої угоди від трудової. Це дуже важливо, тому Управління Держпраці у Дніпропетровській області наголошує: за підміну трудового договору цивільно-правовим передбачена фінансова відповідальність, оскільки відбувається фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП). Відповідно, якщо не встановлено факту прийняття особи на роботу за конкретною кваліфікацією, професією, посадою та не роз’яснено їй права й обов’язки та не поінформовано під розписку про умови праці такий договір не можна вважати трудовим.

Для наочності систематизуємо відмінності між зазначеними договорами (звичайно, не всі, а лише основні).


Запис у трудову книжку працівника про період служби в АТО
Прямої відповіді на запитання, чи робиться запис у трудову книжку працівника про період служби в АТО, в Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58 (далі — Інструкція № 58), немає. Між тим у ст. 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20 грудня 1991 року № 2011-XII передбачено, що час військової служби при мобілізації в особливий період зараховується до стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах.

Декларація відповідності вимогам пожежної безпеки відтепер доступна онлайн
Відтепер суб’єкти господарювання можуть подати документи на реєстрацію декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки (далі — Протипожежна Декларація) у будь-який зручний час (24 години/7 днів) через мережу Інтернет.

Уряд скасував старі регуляторні акти у сферах охорони праці, пожежної безпеки, забезпечення санітарного законодавства

Відповідне розпорядження КМУ від 18 грудня 2017 року № 1022-р (далі — Розпорядження № 1022-р) прийнято за результатами комплексного перегляду понад 1000 підзаконних актів. Перегляд було здійснено за такими критеріями, як адекватність, законність, наявність правових підстав для застосування акта в Україні. Систематизуємо нововведення у нижченаведеній таблиці.


Як будуть працювати банки у 2018 році у зв’язку з перенесенням робочих днів

Національний банк України у рішенні від 13 лютого 2018 року № 89-рш встановлює регламент роботи банківської системи України у зв’язку з перенесенням робочих днів у 2018 році. Звернемо увагу на 2 нюанси.


З 1 липня 2018 року в Україні застосовуватимуться правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків

Національний банк України ухвалив постанову «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15 березня 2018 року № 25, якою з 1 липня 2018 року передбачається:

1. НБУ припиняє карбувати монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Водночас усі ці номінали розмінних монет і надалі залишатимуться в обігу. Проте у подальшому готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів.

2. Монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок продовжуватимуть виконувати функцію засобу платежу (гривня і надалі дорівнюватиме 100 копійкам).

3. Для спрощення розрахунків встановлюватимуться правила заокруглення загальної суми покупки:

  • сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

ДФСУ оприлюднила податкових боржників

ДФСУ на своєму офіційному веб-сайті оприлюднила перелік суб’єктів господарювання, які мають податковий борг. У цьому переліку станом на 15 березня 2018 року в Україні налічується 893 055 підприємств та підприємців.

У більшості з них заборгованість перед бюджетами становить менше 500 грн. (в графі суми боргу проставлено «0»). Хоча у великих платників податків є і суттєві борги.



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Відповідальність платника за сплату ЄСВ на неправильний рахунок

Ситуація: платник сплатив ЄСВ на неправильний рахунок (переплутав платіжні реквізити). Яка за це передбачена відповідальність?


Праця у вихідні та святкові дні
У попередньому номері (на стор. 15–17 № 5 газети «Консультант приватного підприємця» за 2018 рік) ми розглянули, які дні є вихідними та святковими/неробочими, особливості роботи у вихідні та святкові/неробочі дні, а також, у яких випадках забороняється праця у вихідні та святкові/неробочі дні. У цій публікації поговоримо про нюанси оплати за вихідні та святкові/неробочі дні.

Головне про податок на нерухоме майно
Порядок обчислення та сплати податку на нерухоме майно встановлено в ст. 266 Податкового кодексу України (далі — ПК). Взагалі податок обчислюють фіскальні органи, однак платникам непогано було б знати, як правильно його розраховувати. Це потрібно для переперевірки фіскалів, адже вони можуть помилитися.


ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Механізм виправлення єдинником помилок у звітності
У публікації розглянемо як ФОП-єдиннику виправити помилки, допущені при заповненні його головного податкового звіту — Податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Чи буде порушенням щомісячне «копійчане» збільшення зарплати задля непроведення індексації?

Запитання: ФОП-роботодавець що­мі­сяч­но збіль­шує розмір посадових окладів на 3 гривні, тому виникають такі питання:

  • Чи потрібно проводити індексацію заробітної плати за наявності підстав?
  • Чи відноситься до недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці непроведення індексації у цьому випадку?