Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Зміна адмінрайону протягом року: куди подається ЄСВ-звітність?

Платник ЄСВ зобов’язаний подавати звітність та сплачувати ЄСВ до фіскального органу за основним місцем обліку (п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI).


ФОП не має працівників: чи подається ЄСВ-звіт за формою № Д4?
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє: якщо суб’єкт господарювання не використовує працю фізичних осіб (на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством), то Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (ф. № Д4) за найманих працівників не подається.

Дві помилки при складанні Декларації єдинника

Єдинники при заповненні податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — Декларація ЄП) допускають помилки, які можуть призвести до донарахування податкового зобов’язання та застосування штрафних санкцій при проведенні камеральних перевірок контролюючими органами. ДФС у м. Києві навела 2 види помилок, які припускають третьогрупники в Деклараціях ЄП.


Форма № 20-ОПП подається і орендодавцем, і орендарем
У разі надання в оренду об’єкта нерухомого майна (у тому числі його частини) повідомлення за ф. № 20-ОПП подається до контролюючих органів як власником нерухомого майна — орендодавцем, так і орендарем.

ФОП-загальносистемником витрачено кошти під час особистого перебування у відрядженні: що з витратами?
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області пояснює, що ФОП на загальній системі оподаткування не має права врахувати при обчисленні чистого доходу суму коштів, витрачених ним під час особистого перебування у відрядженні, оскільки цей вид затрат не міститься у відповідному «витратному» переліку, наведеному в п. 177.4 Податкового кодексу України.

Загальносистемник не має права на бухгалтерські витрати

Фіскали неодноразово наполягали на тому, що ФОП-загальносистемник має право віднести до складу витрат лише ті витрати, які визначені у п. 177.4 Податкового кодексу України.

Саме тому ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 104.05) вказує: підприємцям на загальній системі заборонено відносити до складу витрат вартість бухгалтерських послуг, які їм надані іншим суб’єктом господарювання.


Чи може відрізнятись інформація в «спрощеній» заяві та ЄДР

Як відомо, за допомогою Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (далі — Зая­ва ЄП) підприємець переходить на спрощену систему або відмовляється від неї, а також вносить будь-які зміни (наприклад, зміни щодо: податкової адреси, місця провадження господарської діяльності, здійснюваних видів діяльності, групи або ставки всередині 3 групи і т. д.).

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 13 квітня 2018 року № 1575/6/99-99-12-02-03-15/ІПК (далі — Лист № 1575) зробила три головних висновки:

  • контролюючі органи здійснюють контроль за відомостями, які надійшли з Єдиного державного реєстру (далі — ЄДР) (п. 3.3 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 9 грудня 2011 року № 1588);
  • інформація, зазначена у контролюючому органі в обліковій справі платника податків, має бути ідентичною інформації, що міститься у ЄДР стосовно такого платника;
  • інформація у Заяві ЄП має бути ідентичною інформації, зазначеній у обліковій справі.

Як підприємцю подати електронний запит на отримання витягу з «єдиноподаткового» реєстру
Відповідно до п. 299.9 Податкового кодексу України (далі — ПК) за бажанням єдинник може безоплатно та безумовно отримати витяг (далі — Витяг ЄП) з Реєстру платників єдиного податку (далі — Реєстр ЄП). Строк надання Витягу ЄП не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту. Витяг ЄП діє до внесення змін до Реєстру ЄП.

Платник може подавати ПДВ-таблиці ще до блокування ПН/РК

Для розблокування податкової накладної (далі — ПН) та розрахунку коригування (далі — РК) платник ПДВ подає таблицю даних платника (далі — Таблиця ДП) за встановленою формою згідно з додатком 3 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування  в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 21 лютого 2018 року № 117 (далі — Порядок № 117).

Але чи може підприємець зіграти на випередження та надати Таблицю ДП, не очікуючи факту зупинення реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних.

ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 101.17) вказує, що платник має на це право.

Нагадаємо, що у Таблиці ДП зазначають:

  • види економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010);
  • коди товарів згідно з УКТ ЗЕД, що постачаються (виготовляються) та/або придбаваються (отри­муються) платником податку;
  • коди послуг відповідно до ДКПП (ДК 016:2010), що постачаються (виготовляються) та/або прид­баваються платником податку.
Також Таблиця ДП подається із поясненням, в якому зазначається діяльність, із можливим посиланням на податкову та іншу звітність платника (п. 31 Порядку № 117).

Держрегуляторслужба вважає: існуючі критерії для блокування ПН/РК затверджено з порушенням закону

ДФСУ у листах від 21 березня 2018 року № 959/99-99-07-18 та № 960/99-99-07-18 (далі — Листи ДФСУ) затвердила: критерії ризиковості платника податку; критерії ризиковості здійснення операцій; перелік показників, що визначають позитивну податкову історію платника податку.

Вищезазначені критерії безпосередньо впливають на господарську діяльність суб’єктів господарювання, а тому мають погоджуватися з Державною регуляторною службою (далі — ДРС). 

Ще слід врахувати, що листи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, вони лише мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм. Тому у ДРС (лист від 19 квітня 2018 року № 3890/0/20-18) постає питання щодо правової обґрунтованості та об’єктивності застосування механізму державного регулювання в частині визначених ДФСУ критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.


Як поповнити ПДВ-рахунок

У п. 19 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 (далі — Порядок № 569), визначено, що за підсумками звітного (податкового) періоду відповідно до задекларованих у податкових деклараціях з ПДВ результатів діяльності, а також у разі подання уточнюючих розрахунків, платником ПДВ проводиться розрахунок з бюджетом.

ГУ ДФС у Дніпропетровській області вказує, що в разі недостатності коштів на електронному рахунку для самостійної сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань платник ПДВ у встановлені строки перераховує на нього необхідні кошти з власного поточного рахунку (п. 22 Порядку № 569).


ГУ ДФС у Херсонській області перейменовано

На виконання рішень уряду (постанови Кабінету Міністрів України «Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби» від 28 березня 2018 року № 296 та Порядку здійснення заходів, пов’язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою КМУ від 20 жовтня 2011 року № 1074), з 10 травня 2018 року:

  • ГУ ДФС у Херсонській області перейменовано в ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі;
  • Херсонську митницю ДФС перейменовано в митницю ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Уряд запроваджує ризик-орієнтований підхід в діяльності інспекційних органів
10 травня Кабінет Міністрів України ухвалив пакет рішень, які спрощують умови ведення бізнесу.

Види допомог, на які мають право українці у разі нещасного випадку на роботі
Фонд соціального страхування України здійснює страхування громадян на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого.

Індекс інфляції за квітень 2018 року

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у квітні 2018 року (порівняно з попереднім місяцем) становила 100,8%, з початку року — 104,4%.



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Нюанси застосування підприємцями-­роботодавцями підсумованого обліку робочого часу
Згідно зі ст. 61 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) у безперервно діючих суб’єктів господарювання, а також на окремих виробництвах, у цехах, на дільницях, у відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержано встановленої для такої категорії працівників щоденної або щотижневої тривалості робочого часу, допускається запровадження робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (ст. 50, 51 КЗпП).

Податкові пільги на житлову нерухомість підприємців

Як відомо, в повсякденному житті фізична особа може виступати і як звичайний громадянин, і як підприємець. Фіскали вже неодноразово вказували на те, що підприємець — власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно за нормами, передбаченими для фізичних осіб.


Компенсація за невикористану відпустку: головне
Трудове законодавство містить заборону заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504). Отже, заміна днів відпустки грошовою компенсацією можлива тільки в чітко встановлених законодавством випадках.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Місцеві податкові не можуть проводити перевірки

Запитання: Чи має право державна податкова інспекція як територіальний орган ДФС здійснювати камеральні, документальні (планові або позапланові, виїзні або невиїзні) і фактичні перевірки платників податків?


Як Держпраці виявляє неоформлених працівників: практичні приклади

Сама перевірка трудових відносин завжди проводиться як позапланова, але для цього потрібні вагомі підозри в тому, що суб’єкт господарювання використовує нелегальну працю.

Причин для перевірки може бути кілька. Найчастіше, це скарга незадоволеного працівника або інформація від «підсаджених качок», які нелегально працевлаштовуються, а потім надають всю необхідну інформацію перевіряючому. Плюс інспектори користуються базами даних ДФС, Пенсійного фонду й інших органів.

Як платникам вигравати податкові спори в ДФС — готові рецепти
Останнім часом з’явилася низка судових рішень вищих інстанцій, які можуть допомогти підприємцям заперечити дії фіскалів уже на етапі приходу на перевірку або в ході її проведення.