Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Виправляємо дані у формі № 20-ОПП

Після подання інформації можливі або зміна відомостей щодо об’єкта, або виявлення помилок у ф. № 20-ОПП. Головне управління ДФС у Тернопільській області пояснює, як діяти платнику в таких ситуаціях.


Мінфін затвердив нову форму довідки про відсутність податкової заборгованості

Мінфін наказом від 3 вересня 2018 року № 733 затвердив новий Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.


Особливості сплати ЄСВ новоствореними єдинниками на першій та другій групі
Новозареєстровані підприємці, які обирають 1 або 2 групу єдиного податку та вчасно (до кінця місяця держреєстрації) подають відповідну заяву, вважаються спрощенцями лише з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулась їх державна реєстрація (пп. 298.1.2 Податкового кодексу України).

Парламент дозволив фізичним особам проходити процедуру банкрутства

Верховна Рада ухвалила Кодекс України з процедур банкрутства (законопроект від 26 лютого 2018 року № 8060) у другому читанні та в цілому.


Яких платників фіскали відбирають для проведення планових перевірок
ДФСУ повідомляє, що вона підтримує курс Уряду щодо уникнення необґрунтованих перевірок шляхом впровадження прозорої ризикоорієнтованої системи контролю. Так, працівники фіскальної служби працюють над запровадженням електронного аудиту, який планується запустити у повному обсязі до 2020 року.

Як Держпраці виявляє неналежно оформлених працівників: практичний приклад

Управління Держпраці у Хмельницькій області під час перевірки фізичної особи — підприємця виявило, що:

  • із двома працівниками були укладені договори підряду, відповідно до яких передбачено вико­нання лише прасувальних робіт готової продукції; 
  • із чотирма укладені договори підряду, відповідно до яких передбачено виконання лише паку­вальних робіт готової продукції. 

Коли працівник має право відмовитися від дорученої роботи

Управління Держпраці у Хмельницькій області зазначає, що не є порушенням трудової дисципліни відмова працівника від виконання роботи, якщо:

  • така робота не передбачена трудовим договором — роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором (ст. 31 КЗпП);
  • виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або людей, які його оточують, і навколишнього середовища — за таких обставин працівник має право відмовитися від дорученої йому роботи (ст. 153 КЗпП);
  • це стосується певних категорій працівників — наприклад, роботодавцю заборонено залучати до робіт у нічний час та надурочних робіт вагітних, жінок, які мають дітей до трьох років, неповнолітніх працівників (ст. 55, ст. 63 КЗпП) тощо. 

Сумісник не зобов’язаний повідомляти роботодавця про звільнення з основного місця роботи

Управління Держпраці у Хмельницькій області пояснило, що законодавством про працю не встановлено:

  • обов’язку працівника щодо повідомлення роботодавця, де він працює за сумісництвом, про звільнення з основного місця роботи;
  • відповідальності роботодавця за неповідомлення його сумісником про звільнення з основного місця роботи.


ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Виправлення помилок в ЄСВ­-звітності (продовження)

Початок див. на стор. 9–15 № 18 газети за 2018 рік.


Три відповіді щодо заповнення ФОП ЄСВ-­звіту «за себе»

Згідно з наказом Міністерства фінансів України від 15 травня 2018 року № 511 оновилась форма Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (форма № Д5 (річна)), яку щорічно подають підприємці «за себе» (до 10 лютого року, наступного за звітним).



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Головне про осіб з інвалідністю: шпаргалка для ФОП

У публікації розкрито такі нюанси:

  • хто такі особи з інвалідністю;
  • як встановлюють інвалідність;
  • трудові права осіб з інвалідністю;
  • документи, що підтверджують інвалідність;
  • обов’язки роботодавців;
  • пільги, пов’язані із укладенням та розірванням трудового договору;
  • режим роботи;
  • «відпускні пільги»;
  • працевлаштування інвалідів;
  • податкові пільги для осіб з інвалідністю.


ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Єдинник отримав фіндопомогу: податкові наслідки

Запитання: ФОП-єдинник на 2 групі отримав на свій підприємницький банківський рахунок від Центру економічного розвитку безповоротну фінансову допомогу відповідно до договору, укладеного між ФОП і Центром економічного розвитку. 

Підприємець відобразив отриману суму у Книзі обліку доходів як виручку. Однак, на думку фіскалів, її треба обкладати ПДФО та військовим збором. Як правильно оподатковується ця операція? Які податки повинен підприємець сплачувати з суми отриманої безповоротної допомоги?


Виручка в іноземній валюті: рахуємо доходи та податок
На числових прикладах надані роз’яснення для платників єдиного податку, які отримують доходи в іноземній валюті.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Як здійснюється розрахунок мінімальних цін на алкогольні напої
Згідно із ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР (далі — Закон № 481) до мінімальних роздрібних цін на алкогольні напої відносяться ціни, які визначаються виходячи з мінімальних оптово-відпускних цін на цю продукцію та торговельної надбавки, а до мінімальних оптово-відпускних цін на алкогольні напої — ціни, які визначаються за кодами виробів Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності за 1 літр 100-відсоткового спирту, обраховані виходячи з найнижчої оптової ціни на вітчизняну або контрактної вартості на імпортну продукцію та податків і зборів, які відповідно до чинного законодавства підлягають сплаті з одиниці продукції віт­чизняними виробниками й імпортерами, та з урахуванням вартості тари.

Мінфін звільнив підприємців від вклеювання щоденних фіскальних звітних чеків у КОРО

Мінфін наказом від 20 вересня 2018 року № 773 (далі — Наказ № 773) вніс численні зміни до Порядків, затверджених наказом від 14 червня 2016 року № 547, щодо:

  • реєстрації та застосування РРО, що використовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги);
  • реєстрації та застосування РРО, що використовуються для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти;
  • реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій (далі — КОРО);
  • опломбування РРО.

Отримання товару й оплата проводиться у різних місцях: РРО-­нюанси

Державна фіскальна служба України в індивідуальній податковій консультації від 9 жовтня 2018 року № 4367/Я/99-99-08-02-01-14/ІПК проаналізувала порядок застосування РРО при передачі товару (зі складу) окремо від здійснення оплати.


Як фіскали борються з недійсними чеками

Податківці почали звіряти видані споживачам чеки з їх електронними копіями.


Трудові перевірки: пам’ятка від фіскалів для роботодавців

Нагадуємо, що за розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» від 5 вересня 2018 року № 649-р (далі — Розпорядження № 649-р) з 5 вересня по 4 жовтня 2018 року проводилася інформаційно-роз’яснювальна кампанія про неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин. Інформаційні рейди ДФС проводила у складі спільних з Пенсійним фондом та Держпраці груп. А з 5 жовтня 2018 року згідно з Розпорядженням № 649-р проводяться комплексні заходи контролюючих органів, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення.