Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Довідники пільг оновлено

ДФС України оновила Довідники податкових пільг станом на 31 грудня 2017 року, а саме:

  • Довідник № 85/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;
  • Довідник № 85/2 інших податкових пільг.
Слід нагадати, що вищевказані Довідники необхідні для заповнення Звіту про суми податкових пільг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233.

Єдинник отримав дохід, не зазначений у ЄДР і Реєстрі платників єдиного податку: що з ПДФО і ВЗ

ДФСУ в листі від 10 січня 2018 року № 100/6/99-99-13-01-01-15/ІПК зробила висновок: у разі нарахування/виплати ФОП-єдиннику доходів від не зазначених в його облікових даних та в Реєстрі платників єдиного податку видів діяльності, суб’єкт господарювання — покупець/замовник не здійснює утримання ПДФО та військового збору.

Позиція фіскалів пояснюється тим, що відповідно до п. 177.8 Податкового кодексу України покупець/замовник (підприємець чи підприємство) не утримує ПДФО, якщо йому надали копію документа, що підтверджує підприємницький статус продавця/виконавця.

Крім того, ДФСУ зазначає, що податковий агент повинен відобразити відповідну суму в податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «157».


Хто є платником рентної плати за воду у 2018 році?
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області наголошує, що платниками рентної плати за спеціальне використання води є суб’єкти господарювання — первинні водокористувачі, господарська діяльність яких ґрунтується на заборі води з річок, озер та свердловин на підставі отриманих дозволів на спеціальне водокористування, у тому числі з метою отримання економічної вигоди від виробництва питної води.

Податкові нюанси надання послуг другогрупниками
При наданні послуг суб’єктам господарювання — загальносистемникам (як підприємствам, так і підприємцям) другогрупники зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування.

З 2018 року змінено порядок отримання податкової знижки на навчання

Фізична особа має право включити до податкової знижки фактично здійснені нею протягом звітного податкового року витрати на навчання у вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладах для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти «за себе» або члена сім’ї I ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти).

Головне управління ДФС у Миколаївській області звертає увагу на три нюанси.


Податкова знижка без права на «лікувальні» витрати за 2017 рік
Головне управління ДФС у Тернопільській області зазначає, що станом на 1 січня 2017 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка за «лікувальними» витратами, переліченими у пп. 166.3.4 ПК, за наслідками 2017 року платникам не надається.

Нарешті затверджено форми документів для оформлення «трудових» перевірок
При здійсненні заходів державного нагляду (контролю) посадові особи органів державного нагляду (контролю) зобов’язані використовувати виключно уніфіковані форми актів (ч. 15 ст. 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року № 877-V, далі — Закон № 877).

Податківці пояснили, чи діє мораторій на фіскальні перевірки у 2018 році

Законодавством не внесено змін до Податкового кодексу України (далі — ПК) в частині дії мораторію на здійснення заходів державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання у 2018 році.

На підставі цього Головне управління ДФС у м. Києві зазначає, що фіскальні органи проводять камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки виключно у межах своїх повноважень, у випадках та у порядку, встановлених статтями 76, 77, 78, 79, 80 ПК.

Ще слід нагадати, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 7 грудня 2017 року № 2246-VIII були внесені зміни до Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 3 листопада 2016 року № 1728-VIII (далі — Закон № 1728) стосовно дії мораторію на здійснення заходів державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання у 2018 році. Однак, на думку київських фіскалів, ці зміни не повинні стосуватися податкових перевірок. Але крапки над «і» розставить КМУ, що має затвердити перелік органів, на які не поширюється «перевірочний» мораторій у 2018 році відповідно до Закону № 1728.


Які торгові точки фіскали підозрюють у приховуванні виручки

В управлінні аудиту ГУ ДФС у Чернігівській області наголошують, що за допомогою технічних можливостей сучасні РРО здійснюють передачу даних про реалізацію товарів/послуг до центральної бази даних ДФСУ. А це дозволяє фіскалам проводити аналіз діяльності торгової точки не виходячи зі свого кабінету.

Чернігівські фіскали пояснюють, що перш за все податківці визначають перелік РРО, які мають незначну місячну виручку. Такі факти можуть свідчити про проведення суб’єктами господарювання розрахунків без застосування РРО, що призводить до зменшення обсягів оподатковуваних операцій. А це є прямим порушенням Податкового кодексу України та Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР.

Окремі суб’єкти господарювання, які придбали ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, декларують такі суми обсягів «алко-тютюнової» реалізації, які не забезпечують окупність навіть самих ліцензій. І якщо враховувати те, що певні кошти додатково витрачаються суб’єктом господарювання на забезпечення своєї діяльності, то виникають сумніви щодо повноти відображення доходів.

7 випадків анулювання «алко-тютюнових» роздрібних ліцензій

Головне управління ДФС в Одеській області нагадало, що ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами анулюється шляхом прийняття «ліцензієдавцем» відповідного письмового розпорядження на підставі:

  • заяви суб’єкта господарювання;
  • рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;
  • несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;
  • рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб’єктом господарювання марок акцизного податку (стосовно імпортерів);
  • рішення суду про встановлення факту торгівлі суб’єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного податку;
  • рішення суду про встановлення факту переміщення суб’єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем;
  • порушення вимог статті 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років або у не визначених для цього місцях.
Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання.
 
Підприємець повинен чітко знати усі ці випадки, адже анулювання ліцензії може призвести до непоправних наслідків.

Реорганізація київського Фонду соцстрахування

Відповідно до постанови правління Фонду соціального страхування України від 14 грудня 2017 ро­ку № 63 з 1 січня 2018 року в структурі управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у м. Києві (далі — Управління):

  • припинено діяльність Голосіївського, Подільського, Святошинського, Центрального відділень Управління;
  • створено Правобережне відділення Управління.
Таким чином, з 1 січня 2018 року в київському Фонді соціального страхування діє Правобережне та Лівобережне відділення.

Відповідальність за ввезення російських товарів
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації» від 30 грудня 2015 року № 1147 (далі — Постанова № 1147) до 31 грудня 2018 року (включно) заборонено ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації (за переліком згідно з додатком до Постанови № 1147).
Отже, товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено законодавством, з 10 січня 2016 року не пропускаються на митну територію України. Також ввезення цих товарів громадянами у період з 10 січня 2016 року по 31 грудня 2018 року заборонено.


НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар підприємців на березень 2018 року
У календарі (ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів).
Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Розрахунок лікарняних у 2018 році
«Лікарняні питання» зараз регулюються Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105­-ХІV (далі — Закон № 1105). У публікації розглянемо алгоритм розрахунку лікарняних у 2018 році.

Яку систему оподаткування обрати підприємцю в 2018 році: спрощену чи загальну

На сьогодні для фізичних осіб — підприємців існує дві системи оподаткування: загальна та спрощена. Причому в ФОП-єдинників різні правила гри залежно від обраної групи (наразі можна обрати І, ІІ, ІІІ групу).
Спрощена система будується за принципом — чим вище група, тим більше прав і обов’язків. Кожен з варіантів має свої «плюси» та «мінуси».
Отже, як приватному підприємцеві обрати найоптимальнішу для себе систему.

Увага: платників єдиного податку на IV групі не розглядаємо, оскільки ними можуть бути лише юрособи — сільськогосподарські товаровиробники.



ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Нові правила вирішення трудових спорів
Законом України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII внесено зміни до трьох процесуальних кодексів (Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України), які діють із 15 грудня 2017 року.
У цьому зв’язку з недавніх часів запрацював спрощений порядок судового провадження з трудових спорів.
По-перше, строки розгляду справ не повинні перевищувати 60 днів, а по-друге, у таких справах інтереси сторін можуть представляти не тільки професійні адвокати. Що, за ідеєю, може допомогти скоротити витрати на судові позови працівників зі своїми роботодавцями.

Кабмін хоче щоб банківські картки приймали в кіосках
Як випливає з проекту постанови КМУ «Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)» (далі — Проект), що розробили в Мінекономрозвитку, в Україні не повинно залишитися бізнесу, не охопленого безготівковими розрахунками. Навіть підприємці — торговці на ринках повинні приймати картки до оплати.
Зверніть увагу, що в публікації аналізується проект кабмінівської постанови, яка ще не прийнята. Однак з огляду на всю важливість цього питання та ймовірність прийняття цього документа, ретельно вивчимо його.

Чи враховується індексація при порівнянні зарплати з її мінімальним розміром: нові подробиці
Якщо керуватися нормами трудового законодавства, то у ч. 2 ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР (далі — Закон) визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Усі інші складові заробітної плати, які не перелічені у ч. 2 ст. 3-1 Закону, мають брати участь у порівнянні з мінімальною заробітною платою.