Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Яка доля коефіцієнта 0,5 до ставки податку на нерухомість у 2018 році

Згідно з п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20 грудня 2016 року № 1791-VIII коефіцієнт до ставок податку на нерухоме майно (далі — Коефіцієнт) застосовується з 1 січня 2017 року до моменту прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків/зборів. У зв’язку з цим виникає запитання: чи може відсутність рішення місцевої ради щодо затвердження ставок податку на нерухоме майно на 2018 рік продовжити дію Коефіцієнта і у 2018 році.

ГУ ДФС у Полтавській області в індивідуальній податковій консультації від 5 січня 2018 року № 67/ІПК/16-31-12-05-19 дає чітку відповідь: «Ні», оскільки Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» від 7 грудня 2017 року № 2245-VIII не вбачаються підстави для застосування Коефіцієнта у 2018 році.


Сертифікація відповідності на продукцію та послуги у 2018 році
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (лист від 12 січня 2018 року № 3433-06/1382-07) прояснило ситуацію щодо чинності після 1 січня 2018 року документів, виданих органами із сертифікації в державній системі сертифікації.

НБУ оновив порядок ведення касових операцій
Нацбанк постановою Правління від 29 грудня 2017 року № 148 у новій редакції виклав Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі — Положення № 148). Положення № 148 передбачає низку новацій.

Уряд ухвалив рішення про перенесення робочих днів у 2018 році
Для роботодавців-підприємців ці урядові перенесення носять рекомендаційний характер.

Платіжні термінали хочуть зробити обов’язковими для всіх суб’єктів господарювання

Мінекономрозвитку розробило проект постанови КМУ «Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)». Згідно з ним суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж товарів (надання послуг) (у тому числі дистанційним способом), зобов’язані забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за допомогою платіжних пристроїв та/або сервісів. Для реалізації цієї вимоги уряд передбачає такі строки:

  • до 1 липня 2018 року: суб’єкти господарювання на загальній системі оподаткування та платники єдиного податку IV групи;
  • до 1 січня 2019 року: платники єдиного податку II і III груп з торговельною площею понад 20 кв. м, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах, що мають статус міста;
  • до 1 липня 2019 року: платники єдиного податку II і III груп з торговельною площею до 20 кв. м, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах, що мають статус міста, а також платники єдиного податку II і III груп, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах, що не мають статусу міста;
  • до 1 січня 2020 року: платники єдиного податку I групи.

Ринок криптовалюти планують взяти під держконтроль
Розвиток ринку криптовалют не може залишатися поза увагою держави. Про це сказав Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов під час засідання Національного координаційного центру кібербезпеки.

Мінфін хоче виокремити багатіїв

Мінфіном оприлюднено законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо критеріїв визначення осіб з високими статками».

Законопроектом передбачено:

  • запровадження критеріїв визначення фізичних осіб з високими статками, взяття такої категорії на облік та щорічне обов’язкове подання податкової декларації;
  • надання повноважень ДФС отримувати доступ до інформації про банківські рахунки зазначеної категорії фізичних осіб;
  • розширення обсягу інформації, що надаватиметься банківськими установами на письмову вимогу фіскальних органів щодо банківських рахунків осіб з високими статками.
Метою документа є підвищення рівня податкової дисципліни серед платників-фізосіб зі значними доходами та поліпшення ефективності контролю з боку держави в частині повноти та своєчасності сплати ПДФО та військового збору з отриманих доходів.


ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Подання Декларації про доходи: хто, коли і як

Податкова декларація про майновий стан і доходи (далі — Декларація про доходи) подається платниками за місцем податкової адреси в один із таких способів (на вибір):

  • особисто або уповноваженою особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання Декларації про доходи);
  • засобами електронного зв’язку в елек­трон­­ній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання Декларації про доходи).
Важливо! З 1 січня 2018 року Декларація про доходи подається за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 6 червня 2017 року № 556.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
8 прикладів розрахунку ПДФО із зарплати працівників у 2018 році

У 2018 році звичайна податкова соціальна пільга (далі — ПСП) для працівника становить 881,00 грн., розмір підвищеної ПСП (150%) = 1321,50 гpн.; максимальної ПCП (200%) = 1762,00 гpн. (детальніше див. нижче у таблиці).

Граничний розмір зарплати, до якої застосовується ПСП на 2018 рік, дорівнює 2470,00 грн. А для одного з батьків у випадку та в розмірі, передбачених пп. 169.1.2 Податкового ко­дексу України (далі — ПК) і пп. «а» і «б» пп. 169.1.3 ПК, цей розмір визначається як добуток 2470,00 грн. і відпо­відної кількості дітей. Другий з батьків може скористатися пільгою на дітей (маючи підстави), якщо його дохід не перевищує 2470,00 грн.



ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Числовий приклад заповнення підприємцем-­єдинником Декларації про доходи

ГУ ДФС у Тернопільській області навела числовий приклад (див. нижче) заповнення нової форми податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — Декларація про доходи) для підприємця, який у 2017 році:

  • перебував на спрощеній системі;
  • одночасно зі здійсненням підприємницької діяльності отримував зарплату як працівник за трудовим договором;
  • як громадянин отримав орендні доходи;
  • поніс витрати, які відносяться до податкової знижки.

Приклад заповнення платниками 1-­ї та 2-­ї групи «єдиноподаткової» декларації за 2017 рік

У 2017 році змінилася форма податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — Декларація ЄП).

Зокрема, до форми звітності, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578, внесені зміни згідно з наказом від 17 березня 2017 року № 369. Враховуючи це,платники 1-ї та 2-ї групи повинні подавати річну Декларацію ЄП за оновленою формою. Граничні строки подання ними звіту за 2017 рік — не пізніше 1 березня 2018 року.


Податкові обов’язки єдинника: куди подавати звіт та платити податок
Запитання: До якого контролюючого органу подається податкова декларація платника єдиного податку та здійснюється сплата єдиного податку?


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Нові ставки судового збору з 1 січня 2018 року

Згідно зі ст. 4 Закону України «Про судо­вий збір» від 8 липня 2011 року № 3674-VI (далі — Закон № 3674) судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожит­кового мінімуму на одну працездатну осо­бу, встановленого законом на 1 січня кален­дарного року (далі — ПМПОпр), в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 7 грудня 2017 року № 2246-VIII, у 2018 році ПМПОпр з 1 січня 2018 року становить 1762,00 гривень.


Cудові спори з податковою по-­новому: коротко про головне

Закон України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII (далі — Закон № 2147) виклав у новій редакції три процесуальних кодекси, у тому числі й Кодекс адміністративного судочинства України (далі — КАС), а також вніс зміни до інших законів, серед яких і Закон України «Про судовий збір» від 8 липня 2011 року № 3674-VI.

У № 24 газети за 2017 рік ми вже почали знайомити наших читачів з основними нововведеннями, що стосуються судових спорів з фіскалами. Однак зважаючи на те, що судове законодавство зазнало безлічі змін, які не можна охопити в одній консультації, продовжимо вивчати правила оновленого судочинства.


Як роботодавцю надати відпустки та не порушити закон
Три гарячі запитання з практики, відповіді на які потрібно знати, щоб не порушити закон і права працівників.

Індексація зарплати за лютий 2018 року
Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.

Звільнення за прогул: шпаргалка для роботодавця

Відсутність працівника на робочому місці без поважних причин є порушенням трудової дисципліни. Такі дії (бездіяльність) кваліфікуються як прогул і, як наслідок, спричиняють притягнення до дисциплінарної відповідальності.