Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Оновлено додатки 1, 5 і 9 до ПДВ-декларації

Мінфін наказом від 23 березня 2018 року № 381 (далі — Наказ № 381):

1) затвердив зміни до форми декларації з ПДВ. У новій редакції викладено:

  • Розрахунок коригування сум податку на додану вартість (Д1) — додаток 1 (доповнено додаток двома новими таблицями: 1.1 і 1.2);
  • Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5) — додаток 5 (доповнено додаток двома новими таблицями:  1.1 і 1.2);
  • Розрахунок податкових зобов’язань за операціями, визначеними в статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», та питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (ДС9) — додаток 9;

2) вніс зміни до Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ;

3) встановив, що таблиця 1.2 Розрахунку коригування сум ПДВ (додаток 1) та таблиця 1.2 Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5) заповнюються одноразово за звітний (податковий) період, за який вперше подається декларація з ПДВ, з урахуванням змін, внесених Наказом № 381.

Наказ № 381 набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування («Офіційний вісник України» від 4 травня 2018 року № 35), тобто з 1 червня 2018 року.

У зв’язку з набранням чинності Наказу № 381 ДФСУ повідомила: «додаток 1, додаток 5 та додаток 9 до податкової декларації з ПДВ з 1 липня 2018 року подаються платниками, які обрали місячний або квартальний звітні (податкові) періоди, за новими формами». Тобто оновлену ПДВ-звітність слід подати вперше за червень 2018 року (для місячних платників) та за ІІ квартал 2018 року (для квартальних платників). 


Що робити, якщо подали непотрібний звіт або подали звіт не до тієї податкової

У свіжому роз’ясненні ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 135.02) вказує, що у випадку помилкового подання податкової звітності (подано звітність, яку взагалі не потрібно подавати або подано не до того контролюючого органу) платнику податків необхідно: 

  • до закінчення граничного строку подання такої податкової звітності подати звіт з ознакою «Звітна нова» та зменшити податкове зобов’язання;
  • після граничного терміну подання такої податкової звітності та виникнення податкових зобов’язань подати звіт з ознакою «Уточнююча» та зменшити податкове зобов’язання.

Типові помилки при заповненні декларацій туристичного збору

ГУ ДФС в Тернопільській області повідомляє, що за результатами аналізу поданих податкових декларацій туристичного збору (форма затверджена наказом Міністерства фінансів України від 9 липня 2015 року № 636) встановлено випадки незаповнення значною кількістю платників усіх реквізитів, передбачених формою, зокрема:

  • в рядку 1 («Нарахована сума збору з початку року, усього (р. 1.1 + р. 1.2 + р. 1.3), у тому числі в розрізі об’єктів оподаткування») не зазначаються об’єкти оподаткування;
  • відсутні суми нарахувань туристичного збору в окремих рядках, що призводить до арифметичним помилок.

Торгові точки знаходяться в різних населених пунктах: куди подавати «акцизну» звітність

ДФСУ зробила три висновки для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, які мають декілька пунктів продажу на території декількох населених пунктів, що входять до складу:

  • обєднаної територіальної громади (далі — ОТГ) (один код КОАТУУ) та обслуговуються в одному контролюючому органі, — складають та подають Декларацію та заповнюють один Додаток 6 відповідно до цього КОАТУУ;
  • ОТГ (різні коди КОАТУУ) та обслуговуються в різних контролюючих органах, — складають та подають Декларацію до кожного контролюючого органу та заповнюють Додаток 6 окремо за кожним КОАТУУ;
  • ОТГ (різні коди КОАТУУ) та обслуговуються в одному контролюючому органі, — складають та подають одну Декларацію з кількістю Додатків 6, що відповідає кількості кодів КОАТУУ.

Відмова у прийнятті звітності після отримання платником другої квитанції
ГУ ДФС у Тернопільській області вважає, що контролюючий орган має право після отримання платником другої квитанції про прийняття (реєстрацію) податкової декларації надіслати платнику письмове повідомлення про відмову в такому прийнятті із зазначенням причин відмови.

Як платник ПДВ потрапляє до ризикового переліку

Наказом від 21 березня 2018 року № 144 ДФСУ затвердила:

  • Порядок формування територіальними органами та структурними підрозділами ДФС переліку ризикових платників податків (далі — Порядок № 144);
  • форми Рішення про врахування/неврахування Таблиці даних платника податків і Рішення про неврахування Таблиці даних платника податків.

Якщо безпідставно складену податкову накладну включено до декларації: що робити платнику

ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що податкова накладна є підставою для нарахування сум ПДВ, які належать до податкового кредиту, за умови якщо:

  • мала місце господарська операція (операція має бути реальною);
  • податкова накладна складена саме тією особою, яка здійснила постачання товарів/послуг.

 


Фінштраф до роботодавця за недоплату працівникові «зарплатного» авансу — 11 169 грн.
Міністерство соціальної політики України у листі від 16 березня 2018 року № 118/0/22-18 попереджає, що роботодавцям дуже важливо дотримуватися як строків виплати, так і повноти сплати зарплати (за першу та другу частину). Особливо міністерство підкреслює про існування відповідальності за виплату авансу в розмірі меншому, ніж зазначено у ст. 115 КЗпП (тобто не в повному обсязі)

Суд ухвалив: фіскали можуть стягнути борг протягом 1095 днів з моменту його виникнення
ВСУ вважає, що обов’язок сплати пені пов’язаний з обов’язком погашення податкового боргу. Оскільки в межах спірних відносин сплата орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності здійснена поза межами 1095 днів, а сам борг набув статусу безнадійного, нарахування пені на безнадійний борг не здійснюється.


НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар підприємців на червень 2018 року
У календарі (див. ТУТ)  наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Відпускні у звітності

Як відомо, відпускні є заробітною платою (пп. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13 січня 2004 року № 5).

За загальним правилом відпускні мають бути виплачені не пізніше ніж за три календарні дні до початку відпустки (ч. 4 ст. 115 Кодексу законів про працю України, ч. 1 ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР) (у виняткових випадках і лише за заявою працівника — за менший термін).


Індивідуальна податкова консультація: основні нюанси, які слід знати платнику
З 1 квітня 2017 року запрацювали нові правила, які регулюють порядок надання платникам індивідуальних податкових консультацій (далі — ІПК). Розглянемо основні нюанси.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Найпоширеніші «трудові» порушення й підстави для перевірки
Інспекції працівників Держпраці щодо негативних наслідків для бізнесу вже можна порівняти з податковими перевірками. А все тому, що у ст. 265 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачені космічні фінансові штрафи за порушення трудового законодавства, розміри яких підв’язані до мінімальної заробітної плати (далі — МЗП). 

Праця неповнолітніх: робочий час, відпустка, звільнення
Неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18 років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх (ст.  187 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП). Разом з тим, в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітні користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Податківець прийшов на перевірку: умови для його допуску
Допускати до перевірки можна тільки тих податківців, які мають законодавчі підстави для її проведення, а також перевірити наявність, правильність оформлення й дотримання порядку вручення (направлення) відповідних документів. Умови та порядок допуску посадових осіб контролюючих органів до проведення документальних виїзних та фактичних перевірок визначені ст. 81 Податкового кодексу України (далі — ПК). 

Індексація зарплати за травень 2018 року

Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.