Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
З 02.07.2018 р. — нові реквізити рахунків для сплати податків/зборів

Держказначейство повідомило, що у зв’язку зі зміною порядку відкриття дохідних рахунків з 2 липня 2018 року рахунки для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів за новими реквізитами будуть відкриті на балансі Державної казначейської служби України. Діючі бюджетні рахунки будуть повністю закриті.

Додатково ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що зарахування всіх податків/зборів (на ЄСВ не поширюється) буде проводитися виключно через МФО 899998 центрального апарату Державної казначейської служби України, назва банку — Казначейство України (ЕАП).


З 1 липня змінюються розміри прожиткових мінімумів

З 01.07.2018 р. по 30.11.2018 р. діють такі розміри прожиткових мінімумів (на одну особу в розрахунку на місяць) для:

  • дітей віком до 6 років — 1559 грн.;
  • дітей віком від 6 до 18 років — 1944 грн.;
  • працездатних осіб — 1841 грн.;
  • осіб, які втратили працездатність — 1435 грн.;
  • загальний показник — 1777 грн. 

Нова позиція фіскалів щодо строку подання оновленої ПДВ-звітності
З 1 липня 2018 року подаються за новими формами додатки 1, 5 та 9 до податкової декларації з ПДВ платниками, які обрали місячний або квартальний звітні періоди. 

Для «підприємницької» та «громадянської» звітності використовують один «електропідпис»
Підприємці, які отримали посилені сертифікати відкритих ключів у будь-якому акредитованому центрі, можуть ними скористатись ще й для подання податкової декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді як фізичні особи. Саме такий висновок зробила ДФСУ у «ЗІР» (підкатегорія 135.03).

Сплачувати податки підприємець може зі своєї «громадянської» банківської картки

Іноді на поточному рахунку підприємця недостатньо коштів для сплати податків. І тоді виникає запитання: чи може ФОП сплатити грошове зобов’язання або погасити податковий борг зі своєї «громадянської» банківської картки?

Редакція вважає, що так можна зробити, адже джерелами сплати податків є будь-які власні кошти (у тому числі на банківській картці).

ДФСУ у «ЗІР» (підкатегорія 135.04) підтверджує нашу позицію та вказує: сплату грошового зобов’язання або погашення податкового боргу ФОП може здійснювати як власними коштами, так і з банківської картки фізичної особи.


Форми податкової накладної та розрахунку коригування планують оновити

У мінфінівському проекті наказу в новій редакції наведені форми податкової накладної/розрахунку коригування та внесені зміни до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307.

Окремо звернемо увагу на 2 нововведення, зокрема складання:

  • зведеної податкової накладної — буде передбачати заповнення відповідного коду ознаки у графі «Зведена податкова накладна» (замість позначки «Х»);
  • розрахунку коригування у разі допущення помилки в реквізитах заголовної частини податкової накладної, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних, які не заважають ідентифікувати здійснену операцію.

Об’єкт нерухомості має кілька співвласників: як сплачувати податок

ГУ ДФС у Волинській області зазначає: якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником є кожна з цих осіб за належну їй частку. Ця вимога поширюється також і на випадки, коли об’єкт нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, і поділений між ними в натурі. Натомість, якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.

У 2018 році ДФС на місцях повинні до 1 липня направити (вручити) фізособі-платнику податкове повідомлення-рішення щодо сплати податку на нерухомість за 2017 рік, яке слід сплачувати протягом 60 днів з дня його вручення.


Що треба знати платникам, які мають податковий борг до 1020 грн.

Згідно із законодавством податкова вимога надсилається, коли загальна сума податкового боргу перевищує 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (17 грн.). На сьогодні це — 1020 грн. (60 х 17). Саме тому ГУ ДФС у Чернігівській області пояснює: якщо ваша загальна податкова заборгованість менше зазначеної суми, то ви не отримаєте податкової вимоги.

Проте, з часом борг буде накопичуватися за рахунок штрафних санкцій та пені за несвоєчасну сплату податків, а сплачувати його все одно потрібно.


Для платників ПДВ запроваджено новий сервіс

ГУ ДФС у Запорізькій області повідомило, що для платників ПДВ запроваджено новий електрон­ний сервіс — візуалізація повної інформації щодо податкової накладної з урахуванням всіх зареєстрованих до неї розрахунків коригування кількісних і вартісних показників.

Сервіс створений з метою недопущення платниками ПДВ помилок при складанні розрахунків коригування до податкової накладної.


Нюанси сплати ЄСВ «за себе» підприємцями-загальносистемниками

Розмір мінімальної суми ЄСВ, яку потрібно сплачувати підприємцям-загальносистемникам (у то­му числі тим, які не здійснюють підприємницьку діяльність), становить 22% від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць (далі — МЗП).

ГУ ДФС у Чернігівській області повідомляє, що у 2018 році ЄСВ «за себе» потрібно сплачувати щоквартально, а саме:

  • до 20 квітня 2018 року — за 1 квартал 2018 року;
  • до 20 липня 2018 року — за 2 квартал 2018 року;
  • до 20 жовтня 2018 року — за 3 квартал 2018 року;
  • до 20 січня 2019 року — за 4 квартал 2018 року.

Несвоєчасна передача Z-звіту є підставою для фактичної перевірки
У п. 80.2 Податкового кодексу України передбачено, що підставою для проведення фактичної перевірки, зокрема, є неподання суб’єктом господарювання в установлений законом строк обов’язкової звітності про використання РРО, розрахункових книжок та КОРО, подання їх із нульовими показниками.

Нацбанк скасував реєстрацію WebMoney.UA
Відповідне рішення прийнято у зв’язку із застосуванням персональних спеціальних обмежувальних заходів (санкцій) до платіжної організації внутрішньодержавної системи розрахунків WebMoney.UA (Дочірнього підприємства «Фінансова компанія «ЕлМІ») згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 2 травня 2018 року, введеним в дію Указом Президента України від 14 травня 2018 року № 126/2018.

За малозначні порушення трудового законодавства суд може звільнити від адмінвідповідальності

Мінсоцполітики в листі від 14 березня 2018 року № 414/0/101-18/283 зазначає, що нормами законодавства про працю не передбачено переліку малозначних правопорушень. Однак можливість класифікації адміністративного проступку як малозначного передбачена ст. 22 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП). 

Міністерство юстиції України у листі від 2 серпня 2013 року № 6802-0-4-13/11 зазначає: згідно зі ст. 22 КпАП при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган (посадова особа), уповноважений вирішувати справу, може на свій розсуд звільнити порушника від адміністративної відповідальності й обмежитись усним зауваженням.

Основною статтею у разі притягнення до «трудової» відповідальності є саме ст. 41 КпАП. При цьому, як свідчать матеріали судової практики, суди дійсно нерідко звільняють винних осіб від відповідальності, якщо на думку служителів Феміди порушення не призвело до істотної шкоди (наприклад, якщо зарплата виплачувалася, але один раз на місяць, або розрахунок при звільненні було проведено несвоєчасно і т. п.).

Тому, незважаючи на відсутність в законодавстві чіткого переліку малозначних правопорушень у сфері трудового законодавства, винна особа має шанс бути звільненою від відповідальності в разі кваліфікації порушення як малозначного згідно зі ст. 22 КпАП.


Фіскали пропонують РРО-революцію
«Інноваційна система e-Receipt передбачатиме оnline-реєстрацію пристроїв (персональні комп’ютери, планшети, смартфони), без подання до контролюючих органів будь-яких паперових документів та не потребуватиме абонентської плати за користування нею», — зазначив головний податківець країни.

Мінфін розробляє додаток на телефоні для сплати податків

Якщо сплатити за покупки можна через Apple Pay та Android Pay, то й сплата податків має бути такою ж легкою та зрозумілою. Мінфін розробляє мобільний додаток для сплати податків, про це 31 травня 2018 року заявив міністр фінансів Олександр Данилюк. 

У межах проекту «Податки Просто» планується удосконалити Електронний кабінет платника податків, зокрема збільшити кількість адмінпослуг в онлайні. Ще розглядається можливість подання (отримання) в електронному вигляді: 

  • заяви про обрання або перехід на спрощену систему оподаткування чи відмову від спрощеної системи оподаткування та зміну групи єдиного податку;
  • акта-звірки взаєморозрахунків з бюджетом;
  • запиту про отримання витягу з Реєстру платників єдиного податку та витягу з Реєстру платників єдиного податку;
  • статистичної звітності;
  • звітності згідно із законом про соціальний захист інвалідів.


НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на липень 2018 року
У календарі (ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). 
Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
П’ять правил проведення камеральної перевірки

Камеральною вважається перевірка, яка проводиться у приміщенні контролюючого органу виключно на підставі даних, які зазначені у звітності. Наведемо п’ять основних правил, які стосуються проведення камеральної перевірки.


Головні звіти у підприємців

Наведемо лише найголовніші звіти для підприємців, а саме:

  • податкова декларація з податку на додану вартість;
  • звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма № Д4 (місячна));
  • податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ);
  • звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (форма № Д5 (річна));
  • податкова декларація про майновий стан і доходи; 
  • податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця;
  • звіт про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (форма № ЗВР-1) та довідка про використані розрахункові книжки. 
Не виключено, що деяким ФОП треба подавати ще й інші звіти, які не зазначені у публікації.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податок за промислову нерухомість: бій за пільги у ФОП продовжується

У пп. «є» пп. 266.2.2 Податкового кодексу України (далі — ПК) вказано те, що не є об’єктом оподаткування: будівлі промисло­вості, зокрема виробничі кор­пуси, цехи, складські приміщення про­мислових підприємств. 

Фіскали чітко стоять на тій позиції, що в підприємців не може бути пільга з податку на нерухомість по будівлях промисловості (наприклад, лист ДФСУ від 21 березня 2017 ро­ку № 3778/Є/99-99-13-02-03-14, індивідуальна податкова консультація ДФСУ від 18 червня 2018 року № 2669/А/99-99-13-03-01-14/ІПК). Відповідно податківці вважають, що об’єкти нерухомості фізичних осіб (у тому числі тих, які здійснюють підприємницьку діяльність) не визначені у пп. «є» пп. 266.2.2 ПК як такі, що не є об’єктами обкладання податком на нерухоме майно.


Відповідальність підприємця за порушення готівкових лимітів

Запитання: Підприємець уклав договір з підприємством на суму 25 000 грн. Чи можна сплатити цю сумою готівкою?


Нюанси застосування підприємцями­-роботодавцями підсумованого обліку робочого часу (продовження)

Продовження. Початок див. у № 10 газети за 2018 рік

У попередньому номері були розкриті такі питання:
  • коли застосовується підсумований облік робочого часу;
  • які документи регулюють питання ведення підсумованого обліку робочого часу;
  • що треба враховувати при розробленні графіків змінності;
  • який порядок оплати праці при використанні підсумованому обліку робочого часу;
  • як розраховують та оплачують надурочні години.
Продовжимо розглядати особливості застосування підсумованого обліку робочому часу та проаналізуємо порядок оплати святкових, неробочих і вихідних днів.


ДЛЯ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ НА ОБЩЕЙ СИСТЕМЕ
Дві головні помилки підприємців­-загальносистемників
Наведемо дві основні проблемні зони, які виявляють податківці при проведенні перевірок.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Як підприємцю правильно встановити випробувальний строк для працівника-­«новачка»
Порядок прийняття на роботу нового працівника на випробувальний термін містить масу тонкощів. У наведеній нижче консультації розповімо про дев’ять основних правил, які потрібно знати роботодавцю. Це важливо насамперед тому, що за недотримання «випробувально-трудових» законодавчих норм передбачені серйозні фінансові та адміністративні санкції.

Індексація зарплати за червень 2018 року
Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.