Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
ДФСУ про перше подання оновленої ЄСВ-звітності

Згідно із законодавством подання звітності за неправильною формою прирівнюється до її неподання. Тому, щоб уникнути штрафів, дуже важливо знати, з якого періоду діє оновлена ЄСВ-звітність. У попередньому номері (див. на стор. 4) ми писали, що треба дочекатися офіційних роз’яснень, оскільки фіскали не завжди дотримуються норм законодавства. І ДФСУ зазначила, що перший раз оновлену звітність треба подавати:

  • форму № Д4 за серпень 2018 року — не пізніше 20 вересня 2018 року (тобто за липень подає­мо за старою формою);
  • форму № Д5 за 2018 рік — не пізніше 11 лютого 2019 року.

Нове в декларуванні валютних цінностей

Нацбанк вирішив спростити порядок подання Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами (далі — Валютна декларація). У цьому зв’язку центральний банк у листі від 12 липня 2018 року № 40-0006/38073 (далі — Лист № 40) скасував стару послідовність подання Валютної декларації, яка була викладена в спільному листі НБУ та ДПАУ від 17 квітня 2003 року № 28-311/1929-2823 / № 3368/5/23-5316 (далі — Спільний лист).

Відтепер таке декларування здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності окремо в фіскальній службі та в Національному банку України без певної послідовності, яка була доведена Спільним листом.


Фіскали підтверджують ПДВ-право ФОП на податковий кредит при придбанні вантажних авто

Нещодавно з’явилось роз’яснення ГУ ДФС у Дніпропетровській області, у якому підтверджуються позитивні висновки суду, а саме: ФОП при придбанні, зокрема, вантажного автомобіля має право включити до складу податкового кредиту суму ПДВ за наявності належним чином складеної та зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкової накладної та задекларувати бюджетне відшкодування з ПДВ. При цьому ФОП зобов’я­заний нарахувати податкові зобов’язання за товарами/необоротними активами, якщо вони приз­начаються або починають використовуватися, зокрема, в операціях, що не є господарською діяль­ністю платника ПДВ (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПК).

Окремо дніпропетровські фіскали нагадали, що при придбанні вантажного авто для під­приєм­ницьких цілей платнику необхідно подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (протягом 10 робочих днів після реєстрації авто) до контролюючого органу за основним місцем обліку платника (п. 8.4 розділу VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 9 грудня 2011 року № 1588).


Зупинено реєстрацію податкової накладної в ЄРПН: алгоритм дій
У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (далі — ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) фіскали протягом операційного дня надси­лають (в електронній формі у текстовому форматі) в автоматичному режимі платнику ПДВ квитанцію про зупинення реєстрації.

Індивідуальна податкова консультація суперечить узагальнюючій: що робити

Як відомо, не може бути притягнуто до відповідальності (включаючи фінансову) платника (податкового агента), який діяв відповідно до:

  • або індивідуальної податкової консультації (далі — ІПК), наданої йому в письмовій формі та зареєстрованої в єдиній базі ІПК;  
  • або узагальнюючої податкової консультації (далі — УПК), 

за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована (абз. 1 п. 53.1 Податкового кодексу України, далі — ПК).

ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 138.01) зазначає: коли ІПК суперечить УПК, застосовуються положення останньої. Однак платник та/або податковий агент, які діяли відповідно до податкової консультації, не звільняються від обов’язку сплати податкового зобов’язання, визначеного ПК.


Топ-порушення, які виявлені під час перевірок підприємців

Державна фіскальна служба України навела такі найпопулярніші види порушень у приватних підприємців, зокрема:

  • використання нелегальної праці для ухиляння від сплати податків (ПДФО, військовий збір, ЄСВ);
  • недотримання умов спрощеної системи оподаткування (зокрема: перевищення граничного обсягу доходу; систематичне надання платниками на ІІ групі послуг юридичним особам, які не є платниками єдиного податку);
  • приховування доходів, що надійшли на банківські рахунки (зокрема, отримання коштів на власні непідприємницькі рахунки).

Рекомендації фіскалів щодо порядку відображення у РРО-чеках сум заокруглень
У зв’язку з введенням в дію з 1 липня 2018 року постанови НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15 березня 2018 року № 25 (див. на стор. 3–4 № 12 газети за 2018 рік) Державна фіскальна служба України надає роз’яснення щодо заокруглення сум реалізованих товарів (наданих послуг) у фіскальних чеках суб’єктами господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки за реалізовані товари (надані послуги) або інші операції з готівкою із використанням РРО.

Облікова ставка НБУ зросла до 17,5%
З 13 липня 2018 року Нацбанк підвищив облікову ставку з 17% до 17,5% річних, з метою повернення інфляції у межі цільового діапазону (рішення Правління Національного банку України від 12 липня 2018 року № 443-рш).


ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Платник подає звітність: які вимоги фіскалів незаконні

У публікації розглянемо:

  • що мають право вимагати та перевіряти фіскали під час подання звітності до ДПІ;
  • наскільки правомірна вимога збільшити показники податкових зобов’язань під час представ­лення звітності;
  • які дії фіскалів та платника в разі неприйняття податкової звітності.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Сплата податків ФОП за період перебування у декреті
Згідно зі ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI платниками ЄСВ є, зокрема, фізичні особи — підприємці. Вони сплачують ЄСВ «за себе» у обов’язковому порядку незалежно від того, отримували вони дохід чи ні. При цьому місячна сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (у 2018 році не менше за 819,06 грн. окремо за кожний місяць).

Декретна відпустка ФОП: головне
Згідно із законодавством основною і обо­в’язковою умовою для отримання соцдопомоги (зокрема, допомоги по вагітності і пологах, а також лікарняних) є сплата ЄСВ. Оскільки жінка-підприємець сплачує ЄСВ в розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць (у 2018 році — 819,06 грн.), то вона має право на соцдопомогу. 

Як роботодавцю уникнути помилок при видачі підзвітних сум працівнику

Ситуація: Працівник періодично купує необхідні для роботи товарно-матеріальні цінності (наприклад, запчастини для оргтехніки, ремонтом яких займається сервісний центр). Потім він складає авансовий звіт, де зазначена сума витрачених коштів. 

Буває, роботодавець видає працівнику гроші на придбання, а іноді працівник купує товари за свої кошти, які потім йому компенсують. Чи правильно все зроблено, і чи не будуть виплачені працівникові кошти обкладатися податком на доходи?

Давайте розглянемо, які нюанси слід враховувати роботодавцю, щоб уникнути помилок у «підзвітних» операціях.


Яку Книгу обліку треба заповнювати підприємцям
Чи повинні приватні під­приємці вести Книгу обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу (далі — «Громадянська» книга)? Чи можна вести «Громадянську» книгу замість підприємницької Книги обліку доходів і витрат?


ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Що робити єдиннику при перевищенні дозволеного розміру доходів

Залежно від групи єдиного податку Податковим кодексом України (далі — ПК) перед­бачені гранично припустимі суми отриманих доходів. Однак припустимий розмір доходів не єдиний критерій, який визначає, в якій групі перебувати підприємцеві.