Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Банки почали повідомляти про громадянські рахунки підприємців
У № 15 газети за 2018 рік (стор. 4) ми вже писали про те, що ДФС направила банкам вимогу надавати інформацію щодо усіх ФОП, які мають рахунки як фізособи. За словами фіскалів, вони пішли на це, оскільки вважають, що значна частина ФОП приховують свої справжні прибутки, використовуючи для своєї підприємницької діяльності (конкретно — для розрахунків за послуги та товари) рахунки, відкриті на фізичних осіб. Тобто йдеться про умисне заниження оборотів бізнесу, ухилення від податків. За попередніми оцінками ДФСУ, від цього бюджет зазнає мільярдні втрати.

Правила перенесення строків виплати зарплати

Відповідно до статті 115 Кодексу законів про працю України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.


Як визначити правильні дати видачі заробітної плати

Відповідно до законодавства заробітна плата має виплачуватись не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Це означає, що виплата заробітної плати здійснюється не рідше 2 разів на місяць. Наприклад, роботодавець може виплачувати заробітну плату і 3 рази на місяць.


Фіскали мають право одночасно здійснювати декілька видів перевірок

Контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.


Як відобразити передоплату через РРО
ГУ ДФС у Тернопільській області вказує: попередня (авансова) оплата за товар (послугу) проводиться через РРО із зазначенням у касовому чеку «передоплата товарів», а розрахунки за відстроченим платежем проводяться через РРО з використанням режиму попереднього програмування «погашення кредиту». Остаточний розрахунок готівкою за відстроченим платежем має бути проведений через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування (для пального із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.


ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Виправлення помилок в ЄСВ­-звітності

Страхувальник має право самостійно виправляти свої помилки у Звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — Звіт за ф. № Д4). 

Найдоцільніше виправляти помилки до закінчення граничних термінів подання неправильної звітності. У такому разі повторно подається звіт з правильними показниками. Але не завжди підприємець швидко виявляє помилки, а тому в нашій публікації розглянемо порядок подання уточнюючої звітності, коли вже сплили дозволені строки.

Механізм виправлення передбачений Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435 (далі — Порядок № 435).



ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Коли екс-­єдинник може повернутися на спрощену систему

Запитання: Чи може повернутись у поточному році на спрощену систему оподаткування ФОП, який протягом цього року перейшов на загальну систему оподаткування? 


Як заповнити рядок «Місце провадження господарської діяльності» для автоперевезень у «єдиній» заяві
Запитання: Як зазначити у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування місце провадження діяльності, якщо ФОП здійснює перевезення пасажирів або вантажів по території України (міжнародні перевезення)?

Як правильно у «єдиній» заяві вказати КВЕД, що має дозволені та заборонені види діяльності
Запитання: Чи має право ФОП — платник єдиного податку в заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначити код виду діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010, якщо окремі види діяльності цього коду не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування та не здійснюються таким платником?

Другогрупник надає послуги фізособам, а оплату отримує від загальносистемників: чи є порушення
Запитання: Чи може ФОП бути платником єдиного податку другої групи, якщо надає послуги фізичним особам, а оплата вартості послуг здійснюється юридичною особою, що не є платником єдиного податку?


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Нюанси укладення договору про повну матвідповідальність із працівником

У трудовому законодавстві існує два види відповідальності: обмежена та повна. При обмеженій матеріальній відповідальності працівник відповідає за заподіяну шкоду в розмірі цієї шкоди, але не більше свого середньомісячного заробітку. Якщо застосовується повна матеріальна відповідальність, винна особа зобов’язана відшкодувати шкоду в повному обсязі.