Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Завчасно повідомте фіскалів про відсутність об’єкта для обчислення «екоподатку»

Якщо платник екологічного податку не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то він повинен повідомити про це контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об’єкта для обчислення екологічного податку. Якщо цього не зробити, то платник зобов’язаний подавати «податкові екодекларації».

Головне управління ДФС у Запорізькій області вказує, що базовим податковим (звітним) періодом щодо екологічного податку є квартал, тому граничним терміном подання вищевказаної заяви є 10 травня 2018 року.


Посередницький дохід за договором доручення у єдинника: як відобразити в обліку та звітності

За договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії (п. 1 ст. 1000 Цивільного кодексу України).

Одночасно з цим згідно з п. 292.4 Податкового кодексу України передбачено, що у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 22 січня 2018 року № 250/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК зробила два висновки щодо підприємця-єдинника-повіреного. Він має:

  • відобразити у книзі обліку всю суму коштів, що надійшла на банківський рахунок або отримана готівкою від надання послуг за договором доручення;
  • включити у податковій декларації платника єдиного податку до доходу лише суму отриманої винагороди повіреного.

Як підприємцю сплачувати ЄСВ за місяць, у якому з’явилася пільга

Податківці («ЗІР», підкатегорія 301.04.02) вказали, що ФОП, який набув статус пенсіонера за віком або особи з інвалідністю, або досяг віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV, та отримує  відповідно пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати ЄСВ «за себе» з наступного місяця після набуття такого статусу.

ДФСУ також зазначила, що Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загаль­но­обов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI не передбачає пропорційного розрахунку бази нарахування ЄСВ для підприємців-пільговиків, тому місяць, в якому вони набули відповідне право, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується ЄСВ у повному обсязі.


Три випадки, коли штраф за порушення трудового законодавства накладається одразу
При виявленні порушення вимог законодавства про працю контролери виносять припис. Але підприємець звільняється від відповідальності у разі своєчасного виконання припису. Однак є винятки із правила, про які повідомив Голова Держпраці Роман Чернега.

Відповідальність роботодавця за затримку розрахунку зі звільненим працівником
Управління Держпраці в Кіровоградській області повідомляє, що у разі несвоєчасного розрахунку при звільненні роботодавець повинен виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичної виплати (ст. 117 КЗпП). Також кіровоградські «трудовики» навели приклади того, як роботодавці пояснюють свої неправомірні дії відносно звільнених працівників (див. нижче у Таблиці).

Розрахунок зарплати за неповний місяць
Міністерство соціальної політики України у листі від 27 грудня 2017 року № 2993/0/101-17 пояснює: якщо працівником відпрацьовано неповний місяць чи не виконано норму праці, то оклад нараховується пропорційно виконаній нормі праці (часу).

Єдинники — реалізатори підакцизних товарів повинні застосовувати РРО
З 20 грудня 2017 року єдинникам — реалізаторам підакцизних товарів, незалежно від розміру річного обсягу, потрібно застосовувати касові апарати.

Чи можуть контролери проводити планові перевірки у сфері господарської діяльності у 2018 році
Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 7 грудня 2017 року № 2246-VIII до 31 грудня 2018 року продовжено мораторій на проведення органами держнагляду планових перевірок у сфері господарської діяльності. Для цього парламент вніс відповідні зміни до Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 3 листопада 2016 року № 1728-VIII (далі — Закон № 1728).


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Продаж «підприємницького» нерухомого майна: податкові наслідки

Як оподатковується дохід ФОП від продажу нерухомого майна, яке було придбане для провадження підприємницької діяльності?



ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Розрахунок єдиного податку другогрупниками на числових прикладах

Наводимо на числових прикладах особливості справляння єдиного податку платниками 2 групи, які здійснюють господарську діяльність:

  • на територіях більш як однієї ради;
  • у межах однієї ради;
  • на території однієї ради, але не за місцем податкової адреси.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Підприємцям-роботодавцям про медогляд

Які норми слід виконувати підприємцям щодо медоглядів та чи передбачена відповідальність за їх невиконання.


Що має знати роботодавець щодо «трудових» перевірок
Перш за все підкреслимо: раніше періодичність перевірок базувалася на нормах постанови КМУ від 17 листопада 2010 року № 1059, а тепер постановою КМУ від 26 квітня 2017 року № 295 попередні правила скасовані.
Планових перевірок у сфері праці більше не проводять. Замість них запроваджено нові форми контролю — інспекційні відвідування та невиїзні інспектування.

Основні правила виплати зарплати
Строки та періодичність виплати заробітної плати працівникам закріплені в ст. 115 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) і ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР.
За умови відпрацювання повної норми робочого часу розмір нарахованої працівнику зарплати не може бути нижчим за мінімальну заробітну плату (у 2018 році — 3723 грн.) (виняток — робота в режимі неповного робочого часу). Хоча мінімальний посадовий оклад (без доплат та надбавок) в 2018 році повинен бути у розмірі, не меншому за 1762 грн. (розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2018 року).

Нюанси працевлаштування осіб з інвалідністю

З консультації ви дізнаєтеся:

  • Як правильно прийняти на роботу осіб з інвалідністю?
  • Які особливості має таке оформлення?
  • Які додаткові умови потрібно створювати для робочого місця особи з інвалідністю?
  • Коли можна відмовити в працевлаштуванні особи з інвалідністю?

Головне про штатний розпис з прикладами

Роботодавцю для дотримання норм трудового законодавства без штатного розпису не обійтися.

Згідно з листом Міністерства праці та соціальної політики України від 27 червня 2007 року № 162/06/187-07 штатний розпис — це документ, що встановлює для роботодавця структуру, штати та посадові оклади працівників. Прийняття, затвердження роботодавцем штатного розпису проводиться шляхом видання спеціального локального нормативного акта (тобто наказу чи розпорядження), що визначатиме кількість працівників кожної професії з розподілом штатних одиниць за структурними підрозділами суб’єкта господарювання.