Содержание

ГОРЯЧАЯ ТЕМА
Нові розміри податкових показників у 2019 році

Існує низка податків, які розраховують виходячи із місячного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (далі — ПМПО) і мінімальної заробітної плати (далі — МЗП). Від останніх залежать такі податкові показники:

  • мінімальний страховий внесок, який відштовхується від діючої МЗП (це важливо при розрахунку мінімальної місячної суми ЄСВ, що сплачує ФОП «за себе»; при донарахуванні додаткової бази для обкладання ЄСВ «зверху» щодо тих працівників за основним місцем, у яких місячний дохід не дотягує до мінімалки; тощо);
  • максимальний розмір місячних доходів, який підлягає обкладанню ЄСВ і розраховується виходячи із діючої МЗП;
  • максимальна сума місячної зарплати, що підлягає індексації і дорівнює діючому ПМПО;
  • розміри податкової соціальної пільги (далі — ПСП) — залежать від ПМПО станом на 1 січня звітного року;
  • розмір граничних місячних доходів, який дає право на застосування ПСП, — залежить від ПМПО станом на 1 січня звітного року.


НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
ФОП отримав безповоротну допомогу на розвиток діяльності: що з податками
ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 30 жовтня 2018 року № 4630/С/99-99-13-01-02-14/ІПК пояснила, що отримання фізичною особою — підприємцем допомоги у вигляді грошових коштів у межах проекту «Програма економічного розвитку східної України» на розвиток підприємницької діяльності від благодійника — підрозділу іноземної неурядової організації не є результатом здійснення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця. Тому зазначена допомога оподатковується за загальними правилами, встановленими Податковим кодексом України для платників-фізосіб.

Як повернути помилково сплачені податки

Помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню на поточний рахунок платника податків в установі банку або шляхом повернення готівковими коштами за чеком (у разі відсутності у платника рахунку в банку). Це не стосується випадків, коли у такого платника є податковий борг, тоді повернення проводиться лише після його повного погашення.

Для повернення сум грошового зобов’язання платнику податків необхідно подати заяву протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.


Як ФОП подати запит для отримання витягу з Реєстру єдинників
Підприємець — платник єдиного податку, який бажає отримати витяг з Реєстру платників єдиного податку (далі — Витяг), повинен звернутися із запитом на отримання Витягу (далі — Запит) до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси.

Чи можна одночасно працювати у двох роботодавців, якщо у працівника перетинаються графіки роботи
Ситуація: особа працює у одного роботодавця на основному місці роботи на 0,5 ставки, а у іншого — за сумісництвом, також на 0,5 ставки. Але зараз хоче звільнитися з основного місця роботи та влаштуватися в третю організацію на повний робочий день і на повну ставку, при цьому залишившись на тій посаді, що за сумісництвом. Чи можливе таке сумісництво, якщо графік роботи працівника в обох організаціях (новій за основним місцем роботи і старій за сумісництвом) частково перетинається?

Немає чіткого переліку робіт, при виконанні яких не можна укладати цивільно-правові договори: Держпраці
Фізособа-виконавець, яка працює за цивільно-правовим договором, сама організовує свою роботу і виконує її на власний ризик. А ось працівник відповідно до трудового договору навпаки виконує роботу з підпорядкуванням правилам внутрішнього трудового розпорядку. 

Чи передбачено законодавством «стажування» працівників

Управління Держпраці в Черкаській області стверджує:

  • допуск до роботи особи на умовах «стажування» без укладення договору зі «стажистом» є порушенням вимог трудового законодавства, за яке передбачена фінансова, адміністративна і кримінальна відповідальність;
  • за допомогою стажування працівників найчастіше роботодавці намагаються приховати справж­ні трудові правовідносини.

Коли запрацюють нові форми реєстраційних заяв (№ 1-РРО, № 1-КОРО) і КОРО

Офіс великих платників податків ДФС пояснив, що нові форми реєстраційних заяв (№ 1-РРО, № 1-КОРО) та КОРО підлягають використанню після набрання чинності нормативно-правовими актами Мінфіну щодо затвердження порядків ведення Реєстру екземплярів РРО та Реєстру центрів сервісного обслуговування РРО.


На інспекційному порталі — Плани перевірок контролюючих органів на 2019 рік
Державна регуляторна служба України спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та за підтримки Офісу ефективного регулювання (BRDO) запустила пілотний модуль системи заходів державного нагляду (контролю). Відповідно на інспекційному порталі (https://inspections.gov.ua) оприлюднені Плани перевірок на 2019 рік.

Нове у порядку призначення державної допомоги
7 листопада прийнято урядову постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».


НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на січень 2019 року

У календарі (ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.



ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Новий сервіс податківців: отримання ЕЦП онлайн
Підприємці та прості громадяни — платники податків відтепер зможуть згенерувати новий сертифікат відкритих ключів електронного цифрового підпису, не відвідуючи центр сертифікації. Про введення нової онлайн-послуги 9 листопада заявила Державна фіскальна служба України. Бізнесу ноу-хау податківців допоможе заощадити час на отриманні ключів. Хоча багато експертів попереджають, що нововведення може викликати сплеск шахрайства і електронного шпигунства.


ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Застосування РРО єдинниками: таблиця для самоконтролю
У публікації проаналізовано три випадки, у яких надається відповідь: чи треба застосовувати РРО ФОП-єдинникам (у розрізі їхніх груп).

Податки за 2019 рік у єдинників «за себе»
Основні податкові показники для платників єдиного податку розраховуються виходячи із прожиткового мінімуму для працездатних осіб (далі — ПМПО) та мінімальної зарплати (далі — МЗП). У 2019 році ці показники зміняться у зв’язку із прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» від 23 листопада 2018 року № 2629-VIII (законопроект від 15 вересня 2018 року № 9000).

Фіскали про книгу обліку єдинників: форма, реєстрація, ведення, відповідальність
Ведення обліку ФОП — платників єдиного податку передбачено пп. 296.1.1 та пп. 296.1.2 Податкового кодексу України. Порядок обліку залежить від ПДВ-статусу.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Індексація зарплати за грудень 2018 року

Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.


Державний реєстр боржників: коротко про головне

Єдиний реєстр боржників (далі — ЄРБ) — це своєрідна база даних, де зібрано та систематизовано інформацію про кожного, хто має заборгованість з аліментів. Також до нього включено роботодавців, що заборгували по виплаті зарплати, а ще останнім часом — вноситься інформація про боржників, що перешкоджають одному з батьків у побаченнях з дитиною.