Содержание

ГОРЯЧАЯ ТЕМА
Уряд ухвалив порядок блокування податкових накладних

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» від 7 грудня 2017 року № 2245-VIII (далі — Закон № 2245) тимчасово зупинили систему блокування податкових накладних/розрахунків коригування (далі — ПН/РК).

Законом № 2545 встановлено, що реєстрація ПН/РК у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) може бути зупинена у порядку, та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України. До прийняття відповідного рішення уряду блокування ПН/РК не провадиться. До 1 березня 2018 року Кабмін повинен був визначити механізм зупинки реєстрації ПН/РК. І ось нарешті уряд своєю постановою від 21 лютого 2018 року № 117 (далі — Постанова № 117) затвердив вищезазначений порядок.



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Мінфін планує оновити ПДВ-звітність
Міністерство фінансів України оприлюднило на своєму сайті проект наказу «Про затвердження змін до наказу Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21». Цей проект розроблено тому, що на сьогодні форми податкової звітності з ПДВ не дають можливості повною мірою реалізувати норми Податкового кодексу України (далі — ПК), що діють з 1 січня 2018 року (тобто чинна ПДВ-звітність не враховує змін, внесених Законом України від 7 грудня 2017 року № 2245-VIII до ПК). Саме тому виникає необхідність оновлення форм податкової звітності з ПДВ.

Як заповнити поле «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» в «єдиній» декларації

ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 107.08) звернула увагу, що у полі 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» розділу І «Загальні показники підприємницької діяльності» податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — Декларація ЄП) зазначається код та назва виду економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД) лише тих видів підприємницької діяльності, які фактично здійснювалися у звітному періоді платником єдиного податку.

При цьому в Електронному кабінеті таблиця поля 9 Декларації ЄП містить лише одну строку. За потреби кількість рядків може бути збільшено, шляхом додавання нової строки у таблиці поля 9 Декларації ЄП. Натисненням правої кнопки миші при наведенні курсору на рядок поля 9 має з’явитися панель інструментів редагування рядків таблиці.


Куди подавати Декларацію про доходи платнику з різним місцем прописки та отримання доходу

Відповідно до п. 49.1 Податкового кодексу України (далі — ПК) податкова декларація про майновий стан і доходи (далі — Декларація про доходи) подається за податковою адресою платника. При цьому фізособа зобов’язана визначити свою податкову адресу — місце свого проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі (п. 45.1 ПК). Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області зазначає:

  • платник, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний чи має право надати річну Декларацію про доходи, але проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, має подати її за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними;
  • якщо фізична особа знята з реєстрації за однією податковою адресою та не зареєстрована за іншою, вона повинна подати річну Декларацію про доходи до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.

Отримання офіційної довідки про доходи у режимі онлайн
Фізична особа — платник податків може сформувати Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді для отримання інформації виключно про себе.

Розрахунок коригування як інструмент для виправлення помилок у податковій накладній
Відповідно до п. 192.1 Податкового кодексу України у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної (далі — ПН), у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, складається розрахунок коригування до ПН (далі — РК).

Для підтвердження земельної пільги — подайте заяву
Фізична особа може сплачувати земельний податок як за підприємницькими, так і за громадянськими правилами.
Нагадаємо, що за підприємницькими правилами платник подає звіт та самостійно розраховує податок, а за громадянськими — земельний податок розраховує фіскальний орган.

Використання ФОП «громадянського» рахунку в підприємницьких цілях та навпаки: позиція фіскалів

Як відомо, фізична особа може виступати як підприємець, а може як громадянин. Для того, щоб не заплутатися і відрізняти підприємницьку діяльність від громадянської, існують різні види банківських рахунків (окремо відкривають для здійснення підприємницької діяльності, і окремо для власних потреб) (п. 1.3 глави 1 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492, далі — Інструкція № 492).

Враховуючи те, що фізична особа має повний доступ до усіх своїх рахунків, нерідко відбувається нецільове використання рахунків. Розглянемо позицію фіскалів у двох найпопулярніших ситуаціях.


Які контролери можуть проводити планові перевірки в 2018 році
Відповідно до Заключних положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 7 грудня 2017 року № 2246-VIII до 31 грудня 2018 року продовжено мораторій на проведення органами державного нагляду планових перевірок у сфері господарської діяльності.

Уряд зняв мораторій на перевірку аптек

МОЗ повідомляє, що у 2018 році Держлікслужба вперше за 3 роки перевірятиме діяльність аптек та ліки, які вони реалізують.

23 лютого 2018 року вступила в дію постанова Кабміну «Про затвердження переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 18 грудня 2017 року № 1104.


Строк давності для застосування «трудових» фінсанкцій
За порушення норм трудового законодавства у ст. 265 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачена відповідальність роботодавця у вигляді фінансових санкцій. Однак строків давності при застосуванні штрафів у статті 265 КЗпП не визначено.
Тому Міністерство соціальної політики України у листі від 5 січня 2018 року № 8/0/22-18/134 зазначило, що у цьому випадку застосовуються загальні строки давності, які визначені у ст. 114 Податкового кодексу України (1095 днів або три роки).

Про відеофіксацію перевірок Держпродспоживслужби
З 1 січня 2018 року відповідно до наказу Держпродспоживслужби «Про впровадження процедури відеофіксації» від 20 грудня 2017 року № 1207 всі заходи державного контролю (нагляду) повин­ні супроводжуватися відеофіксацією.

Коли мінімальна зарплата може підвищитися до 4100 грн.
Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко заявив, що підвищення мінімальної заробітної плати до 4100 грн. може відбутися після закінчення першого кварталу 2018 року.

Оновлено Державний реєстр РРО

Наказом Державної фіскальної служби України від 20 лютого 2018 року № 79 оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

У новому реєстрі міститься 89 моделей РРО, дозволених до первинної реєстрації, та 71 модель РРО, первинна реєстрація яких заборонена. Також реєстр містить перелік моделей РРО, виключених з Державного реєстру в 2016–2017 роках, експлуатація яких заборонена (5 моделей).


НБУ підвищив облікову ставку до 17% річних

Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити з 2 березня 2018 року облікову ставку до 17% річних. Це четверте поспіль підвищення ключової процентної ставки пояснюється відсутністю суттєвих ознак послаблення інфляційних ризиків і спрямоване на зниження споживчої інфляції.

Зокрема, у січні 2018 року споживча інфляція прискорилася до 14,1% у річному вимірі і, відтак, перевищила траєкторію прогнозу НБУ. За попередніми оцінками, високі темпи інфляції збереглися і в лютому. Це насамперед зумовлено вищими, ніж очікувалося, темпами зростання цін на продукти харчування та послуги. Також до цього призвело підвищення цін на паливо через суттєвіше подорожчання нафти на світових ринках та послаблення гривні у попередні місяці.



НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на квітень 2018 року
У календарі (ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Коли і кому потрібно подати Валютну декларацію
Суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності не подають Валютної декларації, якщо у них фактично відсутні валютні цінності та майно за межами митної території України.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Праця у вихідні та святкові дні

Іноді у підприємця-роботодавця складається ситуація, коли треба працювати у вихідні та святкові дні. Тому в публікації надані відповіді на запитання:

  • які дні є вихідними та святковими?
  • у яких випадках забороняється праця в такі дні та як оплачується робота працівників, які долучаються до роботи у вихідні та святкові дні?
  • які існують нюанси щодо оплати за вихідні та святкові дні?

Як роботодавцю встановити неповний робочий час

У роботодавця іноді виникає потреба перевести працівника (одного або декількох) на непов­ний робочий час (наприклад, у зв’язку із зниженням виручки чи за проханням працівника).

Здається усе просто, але це не так, адже роботодавцю потрібно вирішити низку питань:

  • грамотно документально оформити переведення на неповний робочий час;
  • правильно розрахувати зарплату за неповний робочий час;
  • безпомилково обчислити усі «зарплатні податки».

ЄСВ-­пам’ятка для роботодавців у 2018 році

У Таблиці 1 наведено ставки ЄСВ, які застосовують залежно від статусу фізособи (працівник чи ні, інвалід чи ні), виду виплат (заробітна плата, лікарняні, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, винагорода фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами).

У Таблиці 2 вказані всі випадки нарахування роботодавцем-підприємцем виплат на користь фізосіб (заробітна плата нарахована за повний/неповний відпрацьований календарний місяць; зарплата + лікарняні; зарплата + відпускні; зарплата + винагорода за цивільно-правовими договорами; тощо).



ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Умови для звільнення працівника за угодою сторін
ФОП-роботодавець та працівник можуть розірвати трудовий договір за угодою сторін. Для цього згідно з п. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) потрібна згода обох сторін. При цьому дату звільнення працівник та роботодавець також встановлюють за згодою.

Працівник звільняється за власним бажанням: чи обов’язково відпрацьовувати йому два тижні
Запитання: У законодавстві зазначено, що працівник має право розірвати трудовий договір укладений на невизначений строк за власним бажанням, попередивши про це роботодавця за два тижні. Чи обов’язково відпрацьовувати ці два тижні? Як бути працівникові, який не бажає цього робити, а роботодавець наполягає на відпрацюванні?

Індексація зарплати за березень 2018 року

Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.