Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
«Харчові» перевірки у 2018 році

З 4 квітня 2018 року набуває чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18 травня 2017 року № 2042-VIII (далі — Закон № 2042).
Закон № 2042 визначає правові та організаційні засади державного контролю, що здійснюється з метою перевірки дотримання операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час їх імпортування.

Завдяки Закону № 2042 контролюючі органи зможуть проводити перевірки частіше і без попередження.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа пояснив: «Робиться це для того, щоб, наприклад, фальсифіковану продукцію не встигли прибрати з прилавків до приходу перевіряючих. Така продукція зустрічається навіть в шкільних і дошкільних установах. Тому насамперед ринок продовольчих товарів настав час взяти під контроль».


Мораторій на перевірки у 2018 році
Відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 7 грудня 2017 року № 2246-VIII (далі — Закон № 2246) до 31 грудня 2018 року продовжено мораторій на проведення органами держнагляду планових перевірок у сфері господарської діяльності.

Мінімальну зарплату можуть збільшити до 4200 грн.

У № 23 за 2017 рік редакція повідомляла, що Кабінет Міністрів підтримав ініціативу президента щодо підняття мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) до 4100 грн.

Тому цілком логічно виглядає п. 19 «Прикінцевих положень» Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 7 грудня 2017 року № 2246-VIII (далі — Закон № 2246), де зазначено: «Кабінету Міністрів України на основі моніторингу виконання Державного бюджету України за підсумками першого кварталу 2018 року розглянути питання щодо можливості підвищення розміру мінімальної заробітної плати з визначенням його на рівні 4200 гривень на місяць з другого кварталу 2018 року». Тобто з ІІ кварталу 2018 року МЗП може бути навіть трохи більшою, ніж запропонував президент (не 4100 грн., а 4200 грн.).

Ще слід зазначити, що відповідно до Закону № 2246 на увесь 2018 рік МЗП встановлена в розмірі 3723 грн. за місяць. Якщо відбудеться підвищення МЗП з ІІ кварталу, то, звісно, зміняться податкові показники, які залежать від діючої МЗП (зокрема, мінімальний страховий внесок; максимальний розмір доходів, який підлягає обкладанню ЄСВ; тощо).


Тепер фіскали несуть персональну фінансову відповідальність за шкоду, заподіяну платнику
З 1 січня 2018 року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» від 7 грудня 2017 року № 2245-VIII (далі — Закон № 2245) внесена норма, якою запроваджується персональна фінансова відповідальність посадових осіб фіскальних органів за неправомірні дії щодо платників.

Продовжено мораторій на продаж сільгоспземель

Ухвалено Закон України «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України» від 7 грудня 2017 року № 2236-VIII (далі — Закон № 2236) (законопроект від 30 листопада 2017 року № 7350), яким продовжено заборону відчуження сільгоспземель.

Отже, Законом № 2236 на один рік продовжено строк дії мораторію на продаж чи іншим способом відчуження земель сільськогосподарського призначення.

Автори Закону № 2236 вважають, що його прийняття дозволить врегулювати за цей час на законодавчому рівні процедуру обігу земель сільськогосподарського призначення та розробити необхідні нормативно-правові акти для введення с/г-земель в економічний обіг.


Новорічні зміни для єдинників
З 1 січня 2018 року набрали чинності більшість норм Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованос­ті бюджетних надходжень в 2018 році» від 7 грудня 2017 року № 2245-VIII, яким передбачені зміни й для платників єдиного податку.

Систему блокування податкових накладних зупинено
Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» від 7 грудня 2017 року № 2245-VIII (далі — Закон № 2245), зокрема, тимчасово зупинено систему блокування податкових накладних.

Відкрито нові бюджетні рахунки для новоутворених об’єднаних територіальних громад

У зв’язку із децентралізацію відбувається об’єднання територіальних громад сіл, селищ та міст. Тому з 1 січня 2018 року відкриваються нові рахунки для зарахування надходжень до новоутворених об’єднаних територіальних громад.

Разом із тим попередні рахунки, які були відкриті для сіл, селищ, міст, що увійшли до складу об’єднаних територіальних громад, починаючи з 1 січня 2018 року закрито.

Отже, задля недопущення випадків помилкової сплати податків і зборів на неправильні бюджетні рахунки з подальшими негативними наслідками як для бюджету, так і для суб’єкта господарювання, що помилився, дізнайтеся реквізити відкритих рахунків на веб-порталі ДФС України в рубриці «Бюджетні рахунки».


Держказначейство: з 22.01.2018 р. почнуть діяти нові бюджетні рахунки
Державна казначейська служба України звертає увагу, що зарахування платежів на рахунки, відкриті відповідно до вимог Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 7 грудня 2017 року № 2246-VIII, розпочнеться з 22 січня 2018 року. До зазначеної дати зарахування платежів здійснюється на рахунки з реквізитами попереднього бюджетного періоду.


НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на лютий 2018 року
У календарі (ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Які підприємці звільнені від сплати ЄСВ з 2018 року

Державна фіскальна служба України в індивідуальній податковій консультації від 26 грудня 2017 року № 3135/Д/99-99-13-02-01-14/ІПК розглянула порядок звільнення від сплати ЄСВ «за себе» підприємців, які є пенсіонерами за вислугою років.


Податки, розмір яких залежить від соцпоказників: що нового у 2018 році

Є низка податків, які розраховують виходячи із місячного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (далі — ПМПО) і мінімальної заробітної плати (далі — МЗП). Від останніх залежать такі податкові показники:

  • мінімальний страховий внесок, який відштовхується від діючої МЗП (це важливо при розрахунку місячної суми ЄСВ, що сплачує ФОП-єдинник «за себе»; для підприємців-загальносистемників за "збиткові" та "нульові" місяці; при донарахуванні додаткової бази для обкладання ЄСВ «зверху» щодо тих працівників за основним місцем, у яких місячний дохід не дотягує до мінімалки; тощо);
  • максимальний розмір доходів, який підлягає обкладанню ЄСВ і розраховується виходячи із діючої МЗП;
  • максимальна сума зарплати, що підлягає індексації і дорівнює діючому ПМПО;
  • розміри податкової соціальної пільги (далі — ПСП), що залежать від ПМПО станом на 1 січня звітного року;
  • розмір граничних доходів, який дає право на застосування ПСП і залежить від ПМПО станом на 1 січня звітного року.

Приклад розрахунку «зарплатних» податків у 2018 році

Як і раніше, підприємці зобов’язані сплачувати зарплату своїм працівникам. Для цього потрібно:

  • 1) нарахувати заробітну плату;
  • 2) розрахувати «зарплатні» податки (нарахування (за рахунок роботодавця): ЄСВ «зверху» — 22%; утримання (за рахунок працівника): ПДФО — 18% і військовий збір — 1,5%);
  • 3) підготувати відповідні документи, які під­твердять нарахування та виплату зарплати, а також розрахунок «зарплатних» податків.


ДЛЯ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ НА ОБЩЕЙ СИСТЕМЕ
Нюанси заповнення загальносистемником ЄСВ-звіту за 2017 рік

Головним нововведенням у 2017 році є те, що з 1 січня 2017 року загальносистемники зобов’язані сплачувати ЄСВ «за себе» за всі місяці, навіть за ті, в яких немає доходу (в розмірі не менше мінімального страхового внеску). Раніше (тобто до 1 січня 2017 року) загальносистемники самостійно вирішували, сплачувати їм ЄСВ за «бездохідні» місяці чи ні.



ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Індексація зарплати за січень 2018 року
Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.