Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Оновлена ЄСВ-звітність: коротко про головне

Мінфін наказом від 15 травня 2018 року № 511 (далі — Наказ № 511) у новій редакції виклав Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14 квітня 2015 року № 435. Наказ № 511 набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його офіційного опублікування. Оскільки Наказ № 511 опублікований 6 липня 2018 року в «Офіційному віснику України», він набере чинності з 1 серпня 2018 року.


До 10.09.2018 р. залишаються активними для зарахування податків два комплекти рахунків: старі та нові

Державна казначейська служба України (далі — Казначейство) своїм листом від 23 червня 2018 року № 12-08/288-10407 повідомляє, що на час перехідного періоду, до 10 вересня 2018 року*, залишаються активними для зарахування податків/зборів/платежів два комплекти рахунків, відкриті на балансі:

  • Головних управлінь Казначейства в областях та м. Києві (старі рахунки діяли до 2 липня 2018 року);
  • центрального апарату Казначейства (МФО 899998) (нові рахунки діють з 2 липня 2018 року).

Порада роботодавцю: як не треба виправляти помилки у ЄСВ-звіті
ГУ ДФС у Луганській області пояснила, що платники часто помиляються, коли до закінчення граничного терміну подання форми № Д4 подають лише окремі його таблиці за поточний звітний період зі статусом «скасовуюча», «додаткова». Тоді ці уточнюючі таблиці не вважаються ЄСВ-звітом, а тому помилка не виправляється.

Як правильно визначити банківські рахунки для сплати ЄСВ

Головне управління ДФС у м. Києві інформує, що банківські рахунки для сплати ЄСВ наразі є чинними.


Страховий стаж залежить від розміру сплати ЄСВ
Головне управління ДФС у Луганській області повідомляє, що несплата ЄСВ та неподання обов’язкової ЄСВ-звітності відповідно призводять до відсутності в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування даних щодо зарахованого страхового стажу для призначення пенсії.

Як оформити у платіжці сплату пені

У Головному управлінні ДФС у Луганській області пояснили, що платник може сплачувати суми пені:

  • або окремим платіжним документом; 
  • або одним платіжним документом, разом із грошовим зобов’язанням. 

При погашенні суми податкового боргу (його частини) кошти повинні сплачуватися платником у наступному порядку (п. 131.2 Податкового кодексу України):

  • перша черга — податкове зобов’язання; 
  • наступна черга (після повного погашення суми податкового боргу) — штрафи;  
  • остання черга (після повного погашення суми податкового боргу та штрафів) — пеня.  
Якщо платник податків не виконує належної черговості платежів або не визначає її у платіжному документі, то цей розподіл самостійно здійснює контролюючий орган.

Правила зміни ставки єдиного податку з 5% на 3%

Третьогрупник прийняв рішення про зміну ставки єдиного податку з 5% на 3%. Як це зробити? Державна фіскальна служба України в індивідуальній податковій консультації від 26 червня 2018 року № 2860/6/99-99-12-02-03-15/ІПК пояснює, що для цього платник повинен не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу подати:

  • реєстраційну заяву платника податку на додану вартість;
  • заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (в якій зазначити зміну ставки єдиного податку з 5% на 3%).
Окремо фіскали пояснюють, що нова ставка (тобто 3%) буде застосовуватися з початку кварталу, наступного за тим, у якому надано заяву про зміну ставки єдиного податку.

Президент підписав Закон про валюту

4 липня голова держави підписав Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21 червня 2018 року № 2473-VIII (законопроект № 8152).

Закон про валюту набрав чинності 7 липня 2018 року та вводиться в дію через сім місяців з дня набрання ним чинності. Тобто нові правила почнуть діяти з 7 лютого 2019 року.

Згідно із прикінцевими та перехідними положеннями Закону про валюту Нацбанк повинен упродовж півроку привести у відповідність свої нормативні документи.

Аналіз нововведень див. на стор. 26–27 № 12 газети за 2018 рік.


Нове у реєстрації касової техніки

Уряд своєю постановою від 13 червня 2018 року № 496 вніс зміни до Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій (затвердженого постановою КМУ від 12 травня 2004 року № 601).

Зміни набрали чинності 26 червня 2018 року.

Наведемо основні нововведення:

  • спрощено порядок реєстрації касової техніки; 
  • запроваджено реєстр екземплярів РРО; 
  • удосконалено процес обміну інформацією між територіальними органами ДФС і центрами сервісного обслуговування шляхом запровадження механізму обміну документами в електронній формі під час введення в експлуатацію РРО та подальшого їх обслуговування.


НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на серпень 2018 року
У календарі (ТУТ)  наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів). 
Для уникнення проблем з контролюючими органами рекомендуємо не відкладати виконання своїх податкових обов’язків на останній день.


ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Охорона праці: що перевіряє Держпраці
У межах цієї публікації проаналізуємо для ФОП-роботодавців основні питання з охорони праці, які перевіряє Держпраці.

Наслідки для підприємця, який переплутає опт із роздробом

У публікації роз’яснено: як відрізнити опт від роздробу та які наслідки провадження роздрібної чи оптової торгівлі, що не внесена до відомостей Єдиного державного реєстру (далі — ЄДР).

Для підприємця дуже важливо вміти відрізняти опт від роздробу. Якщо проігнорувати такий маленький нюанс, можна на рівному місці отримати безліч серйозних проблем, які можуть завдати відчутного удару по бізнесу. Тому, враховуючи всю важливість цієї теми, розпочнемо з азів.


Підприємець і працівник в одній особі: що треба знати роботодавцю
Іноді роботодавці (підприємства або ФОП) для оптимізації оподаткування використовують у своїх схемах приватних підприємців. Розглянемо ситуації, коли останні є найманими працівниками цього ж роботодавця.
Основні податкові обмеження при взаємовідносинах виконавця (ФОП або фізособи-непідприємця) з суб’єктом господарювання — замовником діють відносно виконання робіт і надання послуг (див. п. 177.8 Податкового кодексу України, далі — ПК). Це законодавець зробив для того, щоб роботодавці не підміняли трудові відносини цивільно-правовими. 
А ось у разі продажу товарів працівником своєму роботодавцю вищезазначені податкові обмеження не діють. Тому в публікації будемо розглядати саме «робото-послужні» взаємо­відносини.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Індексація зарплати за липень 2018 року

Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.