Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Парламент затвердив Указ Президента про введення воєнного стану

26 листопада 2018 року Верховна Рада 276 голосами народних депутатів ухвалила Закон України, яким затверджено Указ Президента «Про введення воєнного стану в Україні».

 


Верховна Рада ухвалила Закон про Держбюджет — 2019

23 листопада 2018 року парламентом прийнято Закон України «Про Державний бюджет Украї­ни на 2019 рік» (далі — Закон про Держбюджет — 2019) (законопроект від 15 вересня 2018 року № 9000).

У Таблицях 1 та 2 наведемо нові розміри прожиткових мінімумів і мінімальної заробітної плати, які передбачені Законом про Держбюджет — 2019.

Увага! На момент написання консультації президент ще не підписав Закон про Держбюджет — 2019.


Оновлено критерії ризиковості для блокування податкових накладних

Уряд оновив ознаки зупинення реєстрації податкових накладних (далі — ПН) та розрахунків коригування (далі — РК). Зміни затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 24 жовтня 2018 року № 936 (далі — Постанова № 936), яку офіційно опубліковано 10 листопада 2018 року в «Урядовому кур’єрі».

Наведемо нововведення, які запрацювали з 10 листопада 2018 року згідно з Постановою № 936.


Три роз’яснення фіскалів щодо порядку заповнення нової форми податкової накладної/розрахунку коригування

Мінфін наказом від 17 вересня 2018 року № 763 (далі — Наказ № 763) оновив форми податкової накладної (далі — ПН), розрахунку коригування (далі — РК) та вніс зміни до порядку їх заповнення. 

Ці нововведення набирають чинності з 1 грудня 2018 року (крім абз. 2 п. 6 і п. 8 Змін до Порядку заповнення податкової накладної, затверджених Наказом № 763, які набирають чинності з 1 січня 2020 року). 

Отже, нові форми ПН та РК слід складати з 1 грудня 2018 року.

Основні нововведення редакція розглянула на стор. 3–4 № 21 газети за 2018 рік. Між тим, з’явилися нові роз’яснення фіскалів.


РРО-нюанси при заокругленні цін: пам’ятка від фіскалів

Нагадаємо, що з 1 липня 2018 року для спрощення готівкових розрахунків суб’єктам господарювання дозволяється (у випадку відсутності монет дрібних номіналів) проводити заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) та загальних сум розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару, за такими правилами:

  • сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.
Цей механізм передбачений постановою Національного банку України «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15 березня 2018 року № 25 (далі — Постанова № 25).

На жаль, у Постанові № 25 вказані лише загальні правила заокруглення, які не дають відповідей на специфічні нюанси (зокрема, в сфері застосування РРО та «алко-тютюновому» регулюванню цін). У зв’язку із цим для платників корисна буде індивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 14 листопада 2018 року № 4820/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, в якій надано низку відповідей щодо порядку заокруглення цін. Наведемо чотири найцікавіші з них.


Відповідальність ФОП-загальносистемника за неподання заяви для обов’язкової реєстрації платником ПДВ
Якщо підприємець не подав реєстраційну заяву, він несе відповідальність за ненарахування та несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування. ГУ ДФС у Запорізькій області зазначає, що у таких випадках фіскальний орган самостійно за результатами проведення документальної перевірки визначає суму податкового зобов’язання з ПДВ без врахування сум податку, нарахованих під час придбання товарів/послуг, та застосовує штраф у розмірі 25%
(50% — 
при повторному порушенні протягом 1095 днів) від суми донарахованого зобов’язання.

Чи є обов’язковим отримання витягу з Реєстру платників ПДВ
ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 101.01) пояснює, що отримання витягів з Реєстру платників ПДВ не є обов’язковим, тому контролюючі органи не мають підстав вимагати їх у платників.

Держрегуляторслужба затвердила План комплексних перевірок на 2019 рік

Наказом Державної регуляторної служби від 15 листопада 2018 року № 152 затверджено План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік (далі — План держнагляду).

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року № 877-V підставою для проведення комплексного планового заходу державного нагляду (контролю) щодо суб’єкта господарювання є внесення одного й того самого суб’єкта господарювання до планів здійснення перевірок різних органів держконтролю. 


Хитрощі перевіряючих для виявлення неоформлених працівників

Інспекторами праці Управління Держпраці у Кіровоградській області спільно з представниками поліції, міського військкомату та фіскальної служби проведено інспекційне відвідування на підприємстві, яке надає інформаційні послуги (так званий кол-центр).

Перевіряльники вдалися до нестандартного ходу. До проведення інспекційного відвідування один з представників контролюючих органів навідався до підприємства під приводом праце­влаштування, де йому було запропоновано попрацювати неофіційно.


Проміжні результати урядової кампанії проти нелегальної зайнятості: коментар прем’єра

Кабмін активно діє у напрямку детінізації заробітних плат (детальніше про це читайте на стор. 25–27 № 17 газети за 2018 рік). У межах цих заходів здійснюються перевірки роботодавців у тісній кооперації одразу кількох відомств (Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби, Державної служби з питань праці тощо).

Прем’єр-міністр, коментуючи проміжні результати урядової кампанії проти нелегальної зайнятості, зазначив: лише за жовтень кількість офіційно працюючих громадян зросла щонайменше на 150 тис. осіб. А надходження до Пенсійного фонду до кінця року зростуть щонайменше на 1,1 млрд грн. Додатково глава уряду наголосив, що на порушників законодавства накладатимуть штрафи.


Фіскали почали масову РРО-перевірку продавців технічно складних побутових товарів

З 8 травня 2017 року всі продавці технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні (далі — ТСПТ) згідно з переліком, затвердженим постановою КМУ від 16 березня 2017 року № 231 (далі — Постанова № 231), при здійсненні розрахункових операцій (тобто якщо покупці розраховуються з продавцем готівкою або за допомогою банківських платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) зобов’язані застосовувати РРО, незалежно від обраної системи оподаткування та обсягу доходу за календарний рік. Використовувати РРО в разі продажу ТСПТ повинні як платники єдиного податку першої групи, так і платники другої та третьої груп. Для всіх категорій єдинників визначальною умовою для обов’язкового застосовування РРО є реалізація ТСПТ (тоді не діє РРО-пільга, передбачена п. 296.10 Податкового кодексу України, далі — ПК).

ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомило: результати моніторингу свідчать, що майже половина єдинників — продавців ТСПТ упродовж цього значного періоду (з 8 травня 2017 року) не дотримуються законодавчих вимог щодо своєчасної реєстрації та застосування РРО. Цим самим вони порушують як законодавство в сфері розрахунків, що контролюють податківці (не використовують РРО), так і права споживачів (оскільки, гарантійний ремонт ТСПТ можливий тільки за наявності фіскального чека). 


Індекс інфляції за жовтень 2018 року
Державна служба статистики повідомляє, що індекс споживчих цін (індекс інфляції) за жовтень 2018 року — 101,7% (у відсотках до попереднього місяця).


ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Виправлення помилок в ЄСВ-­звітності

Продовжуємо розгляд порядку самостійного виправлення страхувальником помилок у Звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — Звіт за ф. № Д4) (початок див. у № 18 , № 20 газети за 2018 рік). 

У № 20 за 2018 рік ми завершили розгляд числових прикладів виправлення «несумових» помилок.  Переходимо до прикладу виправлення «сумових» помилок (методику виправлення яких наведено у № 18 газети за 2018 рік).



ДЛЯ ВСЕХ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Уряд пропонує змінити ЄСВ-­механізм
14 листопада на засіданні Кабміну схвалено законопроект, за допомогою якого чиновники планують додатково зібрати в казну приблизно 10 млрд грн. ЄСВ. Це і близько не перекриє дефіцит Пенсійного фонду, який за найоптимістичнішими прогнозами сягне до 2019 року до 166,5 млрд грн., але хоч трохи полегшить навантаження на бюджет, з якого регулярно закривають «пенсійну дірку».

Які наслідки грудневого збільшення прожиткового мінімуму
Із 1 грудня 2018 року відбулось чергове підвищення розмірів прожиткових мінімумів, а ось величина мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) залишиться незмінною. Для підприємців ці зміни дуже важливі, оскільки від розмірів прожиткового мінімуму для праце­здатних осіб (далі — ПМПО) і МЗП залежить низка податкових показників. 


ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
ЄСВ-­звіт «за себе» у єдинника: основні правила

Усі приватні підприємці повинні подавати до податкової річний Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (форма № Д5 (річна)) (далі — Звіт № Д5) «за себе». Його форму наведено в додатку 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну України від 14 квітня 2015 року № 435 (далі — Порядок № 435).

Міністерство фінансів України у наказі від 15 травня 2018 року № 511 оновило форму Звіту № Д5. Отже, за 2018 рік підприємці повинні подавати цю звітність за новою формою (див. «ЗІР», підкатегорія 301.06).



ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Підводні камені РРО­-новацій

На стор. 29–30 № 20 газети за 2018 рік ми писали про набрання чинності наказом від 20 вересня 2018 року № 773 (далі — Наказ № 773), яким вноситься низка важливих РРО-ново­введень. Причому нові правила набирають чинності в два етапи:

  • з 1 жовтня 2018 року;
  • після затвердження і набрання чинності порядком ведення Реєстру екземплярів РРО та Реєстру центрів сервісного обслуговування РРО.

Звільнення за прогул: шпаргалка для роботодавця

У публікації розкрито такі нюанси:

  • що таке прогул; 
  • які існують умови для звільнення; 
  • як визначити, яка причина поважна, а яка ні; 
  • підтверджувальні документи; 
  • приклади звільнення за прогул; 
  • коли заборонено звільняти;
  • строки для звільнення за прогул; 
  • що треба зробити роботодавцю в день звільнення працівника.