Содержание

НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
ДФСУ наводить приклади порушень, які виявляють під час перевірок підприємців

Нещодавно (див. стор. 7 № 14 газети за 2018 рік) ми вже розглядали «ТОП-порушення», які виявляють фіскали при проведенні перевірок. І ось ДФСУ навела чергову «порцію» конкретних прикладів, в яких підприємці припустилися помилок.


Як дізнатися про банківські реквізити для сплати податків: три варіанти

Банківські реквізити для сплати податків/зборів/ЄСВ підприємець може дізнатися за допомогою будь-якого із нижченаведених варіантів.


Єдинники-імпортери не зобов’язані реєструватися платниками ПДВ
ДФСУ («ЗІР», підкатегорія 101.01) вказала: суб’єкти господарювання — єдинники, не зареєстровані як платники ПДВ, повинні сплачувати ПДВ при ввезенні (імпорті) товарів на митну територію України під час їх митного оформлення без ПДВ-реєстрації.

Коли з’явиться Єдиний казначейський рахунок для сплати митних платежів

Митні платежі, які підлягають сплаті при митному оформленні, мають бути перераховані на рахунок митниці до моменту подання митної декларації.


Громадянський борг не лишає підприємця «єдиноподаткового» статусу
Реєстрація платником єдиного податку може бути анульована фіскалами у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів — в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Чи можна загальносистемнику безкарно сплачувати ЄСВ виходячи з мінімального страхового внеску, якщо чистий дохід за квартал вище

Базою нарахування ЄСВ «за себе» для загальносистемників є сума чистого доходу (прибутку), що підлягає обкладенню ПДФО (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI, далі — Закон № 2464). При цьому місячна сума ЄСВ «за себе» не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (мінімальна заробітна плата (далі — МЗП) х 22%) та більшою за максимальний страховий внесок (15 розмірів МЗП х 22%).


Мінсоцполітики: прожитковий мінімум дуже занижено

Відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» від 15 липня 1999 року № 966-XIV Міністерство соціальної політики України повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах липня 2018 року в розрахунку на місяць на одну особу становив:

  • загальний показник — 3745 грн.;
  • для дітей віком до 6 років — 3092 грн.;
  • для дітей віком від 6 до 18 років — 3778 грн.;
  • для працездатних осіб — 4200 грн.;
  • для осіб, які втратили працездатність — 2744 грн.

Як підтвердити трудові відносини: рекомендації Держпраці для екс-працівників
Суть справи: громадян працював без належного оформлення трудових відносин. При звільненні роботодавець не виплатив належні працівнику кошти. Виникає запитання: що робити екс-працівнику для відстоювання своїх прав?

Уряд розробив заходи для детінізації ринку праці

5 вересня 2018 року Кабінетом Міністрів України ухвалено розпорядження «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення». Цей документ передбачає проведення Державною службою України з питань праці, Державною фіскальною службою України, Пенсійним фондом України, Національною поліцією України, іншими центральними органами виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.


В Україні запрацював Електронний кабінет перевізника

Електронний кабінет перевізника доступний на сайті e-services.dsbt.gov.ua, а також — на Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги».


В Україні можуть з’явитися Адміністративний кодекс і Кодекс соціального захисту

Касаційний адміністративний суд звернувся до членів Науково-консультативної ради при Верхов­ному Суді з проханням підготувати наукові висновки з питань доцільності кодифікації актів матеріального права в Адміністративному кодексі України (далі — АК) та Кодексі соціального захисту України (далі — КСЗ).


Підвищено облікову ставку НБУ до 18% річних
Правління Національного банку України прийняло рішення від 6 вересня 2018 року № 593-рш щодо підвищення облікової ставку з 17,5% до 18% річних із 7 вересня 2018 року.

КМУ повідомляє: у 2019 році мінімальна зарплата сягне орієнтовно 4170 грн.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що уряд виходить на фінальну версію проекту Державного бюджету на 2019 рік і готовий подати документ до парламенту і відкрито його обговорювати. Раніше голова уряду відзначав, що у 2019 році мінімальна зарплата сягне орієнтовно 4170 грн. (нагадаємо, що у 2018 році мінімальна зарплата — 3723 грн.).


НАЛОГОВЫЙ КАЛЕНДАРЬ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Податковий календар приватних підприємців на жовтень 2018 року

У календарі (ТУТ) наведено найпоширеніші для приватних підприємців граничні строки подання звітності та сплати податків (зборів).



ОТЧЁТНОСТЬ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Працівника переведено на іншу посаду: приклад заповнення таблиці 5 ЄСВ-­звіту

У попередньому номері проаналізовано порядок заповнення оновленої таблиці 5 Звіту про суми нарахованої за­ро­бітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбав­ки, компенсації) застрахо­ва­них осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообо­в’яз­кове державне соціальне страхування (форма № Д4 (місячна)) (див. на стор. 10–15 № 16 газети за 2018 рік). Згідно з новими вимогами тепер треба подавати таблицю 5 також у випадку, якщо працівника було переведено на іншу посаду або роботу у того самого страхувальника (тобто нові вимоги розширили випадки запов­нення таблиці 5).



ДЛЯ ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ НА ОБЩЕЙ СИСТЕМЕ
Податкова пам’ятка для підприємця на загальній системі
У Таблиці систематизовано найбільш важливу податкову інформацію, яка необхідна для приватних підприємців — загальносистемників. Завдяки їй Ви зможете правильно та вчасно сплачувати податки/збори/ЄСВ і подавати звітність (як «за себе», так і за найманих працівників), а це дуже важливо. Адже за порушення цих строків підприємця чекають штрафи.


ПРАВОВАЯ ШКОЛА ЧАСТНЫХ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЕЙ
Індексація зарплати за вересень 2018 року

Розрахунок сум індексації проводиться за кожним працівником окремо.


Підприємець у звіті зазначив неправильну дату подання: наслідки
Запитання: Приватний підприємець заповнив декларацію у паперовій формі. Подавати декларацію він пішов на наступний день. Чи може бути невизнана звітність, якщо реквізит «дата подання» не збігається з датою її фактичного подання, оскільки звітність оформлена раніше, ніж подана?