Главная arrow Архив газеты arrow 2018arrow 07arrow Ведення військового обліку працівників у ФОП: пояснення Генштабу



НОВОСТИ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА
Ведення військового обліку працівників у ФОП: пояснення Генштабу

Генеральний штаб Збройних Сил України у листі від 27 вересня 2017 року № 321/5989 на запитання: чи дійсно фізичні особи — підприємці не ведуть військового обліку, відповів: призовників і військовозобов’язаних потрібно обліковувати за місцем роботи на усіх підприємствах, незалежно від їх підпорядкування та форми власності. 

Ще Генштаб зазначив: «Згідно з пунктом 5 статті 34 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», ведення персонального обліку призовників і військовозобов’язаних за місцем їх роботи або навчання покладається на керівників підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форм власності — у тому числі на громадян-підприємців та інших самозайнятих осіб».

Однак ані в п. 5 ст. 34 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25 березня 1992 року № 2232-XII (далі — Закон № 2232), ані в Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року № 921 (далі — Порядок № 921), нічого не говориться про роботодавців-підприємців та самозайнятих осіб. Тобто в чинному законодавстві йдеться лише про юросіб. 

Таким чином, з одного боку Генштаб наполягає на тому, що ФОП повинні вести військовий облік, а з іншого — це не передбачено Законом № 2232 (ч. 7 ст. 1) і Порядком № 921 (п. 1).

На думку редакції, якщо керуватися чинним законодавством, то ФОП може вести військовий облік лише за власним бажанням.

Однак слід розуміти, що військові комісаріати розглядають справи про адміністративні правопорушення. Натомість питання ведення військового обліку підприємцями спірне і є ймовірність, що все-таки за його неведення можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

Таким чином, з огляду на наявність штрафів і неоднозначність ситуації, під­приємцеві потрібно самостійно вирішити: вести військовий облік чи ні.