Главная arrow Архив газеты arrow 2018arrow 07arrow Чи потрібно подавати «нульову» «єдину податкову» декларацію



ВСЁ ДЛЯ ПЛАТЕЛЬЩИКОВ ЕДИНОГО НАЛОГА
Чи потрібно подавати «нульову» «єдину податкову» декларацію

Запитання: Чи зобов’язані підприємці — плат­ники єдиного податку, що не мають по­каз­ників або об’єктів, які підлягають декларуванню (оподаткуванню), подавати декларацію з єдиного податку?

Відповідь: Згідно з п. 49.2 Податкового кодексу України (далі — ПК) платник зо­бов’язаний подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку (платником якого він є) за кожний звітний період, у разі наявності:

  • або об’єктів оподаткування;
  • або показників, які підлягають декларуванню.

Розглянемо, у яких випадках ФОП-єдин­ники (у розрізі груп) можуть не подавати по­даткову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — Декларація ЄП).

1. Перша та друга група
Подають Декларацію ЄП (у стандартних ситуаціях — звітний податковий період: рік) у будь-якому випадку, навіть якщо підприємець не отримував доходу. Оскільки ці платники повинні сплачувати єдиний податок незалежно від фінансових результатів. Тобто першо- та другогрупники завжди будуть мати показники, які підлягають декларуванню (зокрема, поля «Щомісячні авансові внески»).

2. Третя група
У третьогрупників звітний період для подання Декларації ЄП — квартал. Вони повинні сплачувати єдиний податок тільки за наявності доходів, тому мають право не подавати Декларацію ЄП при нульовому доході. Але слід врахувати, що Декларація ЄП платниками 3 групи заповнюється протягом року наростаючим підсумком. А це означає: якщо протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню єдиним податком, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, то за поточний звітний період платники мають знову наростаючим підсумком задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати єдиного податку).

Тепер звернемося до позиції фіскального відомства, яка нещодавно зазнала змін. Причому законодавство з цього питання не змінювалося з 1 січня 2015 року (нагадаємо: п. 49.2 ПК викладено в нинішній редакції Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року № 71-VIII). Тим самим непрямо фіскали визнали, що раніше їхня точка зору була неточною. Також з 1 січня 2017 року п. 49.2 ПК був доповнений уточню­ючою нормою про те, що він застосовується до всіх платників податків, у тому числі тих, які перебувають на спрощеній системі.